21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăPoliticăÎnceput nou, promisiuni vechi. Guvernul Ciolacu ne amăgește chiar din prima zi...

Început nou, promisiuni vechi. Guvernul Ciolacu ne amăgește chiar din prima zi cu tăierea pensiilor speciale

Cu un program scris pe 233 de pagini, noul premier Marcel Ciolacu vine în fața românilor cu aceleași vechi promisiuni de rezolvare ca în guvernele anterioare și ne promite miracole. Ne promite că va scădea inflația, deși a scăzut la nivel internațional, că va tăia pensiile speciale, deși ministrul PSD al muncii nu a reușit să miște o hârtie în 17 luni de guvernare și că vom plăti mai puțin la raft.

În timpul discursului din Parlament, Marcel Ciolacu părea că vine cu idei noi, cu un suflu nou, deși este limpede că nu poți face revoluție cu aceeași miniștri vechi din guvernele anterioare. Mai mult, în discursul său a atacat fostul guvern PNL, însă Ciolacu vrea să facă treabă cu miniștrii pe care i-a atacat și acum care sunt în Guvernul său. Nu mai departe ar fi Raluca Turcan, care se ocupa de ministerul Muncii la vremea respectivă, actualmente ministru al Culturii și care a ignorat total pensiile speciale.

„Înainte de a-mi da votul, vă anunţ – Susţin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluţie pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale. Şi vreau ca Parlamentul să fie alături de mine şi de Guvern! Să reuşim împreună să facem reformă, să aducem dreptatea şi să luăm banii din PNRR!”, a spus liderul PSD.

Cătălin Drulă l-a acuzat pe Marcel Ciolacu că a blocat reformele din PNRR, începând cu eliminarea pensiilor speciale şi a amintit că Marcel Ciolacu a semnat legea care dă pensii speciale parlamentarilor şi, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, a blocat timp de un an de zile legile USR de desfiinţare a pensiilor speciale.

”Ciolacu conduce România de un an jumate împreună cu Iohannis. Trebuia să vină să recunoască faptul că nu a fost în stare să se ţină de promisiunile pe care le-a făcut când a preluat guvernarea. O să îl citez pe Iohannis: Ciolacu nu e o surpriză. Românii vor schimbare, însă Ciolacu este doar o continuare a unei guvernări eşuate. USR nu va vota stagnarea. Schimbarea adevărată va veni la alegeri”, a spus preşedintele USR.

Deși greva profesorilor a fost doar suspendată, Ciolacu a promis că va avea grijă de dascăli.

,,Ca prim-ministru, voi livra la milimetru ce am promis. Iar cea mai mare garanţie, dincolo de orice ordonanţe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja şi medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde şi oricât cu profesorii pentru a găsi, împreună, soluţiile corecte la această problemă. După 30 de ani, acest Guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor! Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru!”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Guvernul Ciolacu a primit votul de învestitură al Parlamentului, obţinând 290 de voturi ”pentru”. Au fost înregistrate 95 de voturi ”împotrivă”. Din poziţia de preşedinte al Senatului, fostul premier Nicolae Ciucă, l-a felicitat pe noul premier Marcel Ciolacu și a ținut să anunțe că s-a descurcat minunat în poziția de premier.

„În pofida dificultăţilor şi crizelor cu care ne-am confruntat din noiembrie 2021 şi până astăzi, România a mers înainte şi s-a dezvoltat. Iar rezultatele guvernării pe care am avut cinstea să o conduc sunt evidente şi susţinute de cifre. Astăzi, România este la un nivel cu Portugalia şi Ungaria la puterea de cumpărare a populaţiei. Şi cred că vom ajunge la 80% din media UE pentru intervalul 2024-2025, dacă aşa cum s-a angajat domnul Marcel Ciolacu, guvernarea va reuşi să îşi menţină obiectivele şi liniile de efort pentru îndeplinirea acestora.”, a completat Ciucă.

Cei 18 miniștri depun jurământul la Palatul Cotroceni, urmând să preia mai departe ministerele și să își țină promisiunile făcute în timpul audierilor, dar și în fața românilor.

Cert este că deși PNL și PSD au decis să guverneze fără UDMR, aceștia au găsit susținerea pentru a forma noul Guvern.

Opoziția este în acest moment tot mai atentă la ce se întâmplă în Guvernarea PSD, mai ales că sunt anunțate noi măsuri economice.

”Un an şi jumătate de acum înainte vom avea un Guvern condus de Marcel Ciolacu. Ne interesează foarte mult ce se întâmplă în următoarele 18 luni. Ne interesează foarte mult ca în limita posibilului, cât mai multe din soluţiile pe care AUR le are, pentru că AUR va veni la guvernare şi trebuie să ne decidem cu cine guvernăm din 2024 încolo. Vrem să ştim despre impozitarea muncii pe care aţi promis că o reduceţi, la ce nivel va fi. Vrem să ştim, aţi promis că veţi tăia din comunele care au 1.000-1.500 de locuitori. Se va întâmpla asta în următoarele 18 luni”, a comentat liderul AUR, George Simion.

Reducerea inflaţiei pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor, recalibrarea financiară a unor sisteme publice vitale precum Educaţia şi Sănătatea și creşterea investiţiilor publice şi private folosind masiv fondurile europene sunt cele trei priorități anunțate de Marcel Ciolacu.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă