19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăPoliticăFost preşedinte CSM: Decizia Curţii Constituţionale trebuie respectată

Fost preşedinte CSM: Decizia Curţii Constituţionale trebuie respectată

“Trebuie să spun că această decizie a CCR trebuie respectată. Sper să avem raţiunea să discutăm ce vrem cu acest statut al procurorilor. Vrem un statut de independenţă, de subordonare? Există în Europa astfel de sisteme”, a precizat Horaţiu Dumbravă, joi seară, la Digi 24, citează Mediafax.

Întrebat dacă avizul CSM este consultativ doar pentru ministrul Justiţiei, nu şi pentru preşedinte, Dumbravă a răspuns: “Este şi pentru preşedinte, căci contrar a ceea ce se crede, nu se neagă rolul preşedintelui. Sigur, se pot naşte multe discuţii asupra a ceea ce înseamnă legalitate pentru că dacă ne ducem la Legea statului magistraţilor, criteriile sunt legale şi nu ai cum să ai o analiză în raport cu decizia pe care trebuie să o ai, să nu ai o analiză pe oportunitatea în raport cu legalitatea”.

În ceea ce priveşte independenţa magistraţilor în codiţiile în care ministrul Justiţiei este un om politic, fostul preşedinte CSM a menţionat că este nevoie de o responsabilitate din partea acestora.

“Trebuie văzut dacă independenţa procurorilor nu beneficiază tuturor actorilor politici. Să vedem cum ar putea să fie construit acest statut al procurorilor cu o importantă precizare. Independenţa procurorilor nu poate fi gândită fără o responsabilitate a acestora, pentru că în ultimii ani, se pare că s-a pus batista pe ţambal în cazul unor procurori care au depăşit limitele profesionale. Există decizii definitive ale ÎCCJ de excludere din magistratură. Da, independenţă pentru procurori, judecători, dar haideţi să o legăm de responsabilitatea acestora”, a adaugat Dumbravă.

CCR a publicat, joi, motivarea, de 133 de pagini, în cazul conflictului preşedinte- ministrul Justiţiei, generat ca urmare a refuzului preşedintelui Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA.

“Una dintre condiţiile realizării obiectivelor fundamentale ale statului român o constituie buna funcţionare a autorităţilor publice, cu respectarea principiilor separaţiei şi echilibrului puterilor, fără blocaje instituţionale. De asemenea, textul art.146 lit.e) din Constituţie nu conferă Curţii Constituţionale atribuţia de a constata doar existenţa conflictelor juridice de natură constituţională, ci pe aceea de a soluţiona aceste conflicte”, se arată în motivarea Curţii.

De aici reiese şi decizia CCR de a anunţa şi ce măsuri trebuie luate pentru ca acest conflict instituţional preşedinte- ministrul Justiţiei să nu mai existe, indicând şefului statului revocarea procurorului şef al DNA.

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă