1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomePoliticăFlorin Cîțu, PNL: Ordonanța Guvernului este criminală pentru sectorul privat

Florin Cîțu, PNL: Ordonanța Guvernului este criminală pentru sectorul privat

Acesta explică implicaţii pentru sectorul bancar al taxării activelor financiare.

„Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov, Teodorovici, groparii României recunosc OFICIAL CRIZA! În perioada următoare voi iniţia că vicepreşedinte al PNL pentru economie, alături de colegii mei specializaţi pe sectoare, întâlniri cu toţi cei afectaţi de ordonanţa criminală pentru sectorul privat. Astăzi, explic care sunt implicaţiile pentru sectorul bancar al taxării activelor financiare. PSD+ALDE+UDMR recunosc că AU MINŢIT. Introduc taxe noi pentru că altfel deficitul bugetar depăşeşte 5% în 2019!”, a scris Florin Cîţu, sâmbătă pe Facebook.

Senatorul PNL spune că cei din coaliţia PSD-ALDE, prin această ordonanţă de urgenţă taxează investiţiile şi, prin această măsură, implicit le va distruge.

„Pe rând. În primul rând- ticăloşie. Active financiare înseamnă investiţiile făcute de bănci în economie (în stat, în cetăţeni, în companii). PSD+ALDE taxează investiţiile şi implicit le va distruge. În al doilea rând-prostie. Taxa se referă la ROBOR dar băncile au portofolii cu credite şi în valută. Bineînţeles că îi afectează şi pe aceşti clienţi. În al treilea rând- imbecilitate. Taxa NU reduce ratele celor care au acum credite în lei sau valută. Nu are cum. Contractele respective sunt legate de ROBOR şi atât. Taxa NU reduce ratele creditelor noi, preţul creditelor este determinat de cerere şi ofertă. Taxa reprezintă un cost iar socialiştii de la PSD+ALDE şi UDMR au prezentat doar cum se calculează. Pentru bănci reprezintă creşterea costului cu afacerile în România”, explică liberalul.

Florin Cîţu a adăugat că această taxă aplicată băncilor se va vedea de îndată în reducerea dobânzilor la depozit.
„Creşterea costului poate să fie: – internalizata de bănci într-o marjă de profit mai mică; -transferată în dobânzi mai mari pentru credite noi; – transferată în dobânzi mai mici pentru depozite. Unde se va regăsi această taxă depinde de strategia fiecărei bănci dar, de profitabilitatea fiecărei bănci şi de condiţiile pieţei. Astăzi, sistemul bancar are lichiditate aşa că această taxă se va vedea imediat în REDUCEREA dobânzilor la depozite. Iar pentru că există cerere pentru credite şi de la companii şi de la persoane fizice o parte din taxă se va vedea în dobânzi mai mari la creditele noi. În ţările unde au fost introduse taxe pe investiţiile băncile, investiţiile au scăzut brusc. Nu există nicio situaţie unde taxă a dus la dezvoltarea sectorului”, a afirmat senatorul PNL.

Liberalul trage un semnal de alarmă, precizând că taxa pe investiţiile băncilăr va avea ca efect disstrugerea economiilor oamenilor din sistemul bancar „prin reducerea dobânzilor la depozite şi la restrângerea investiţiilor băncilor în economie”.
„Concluzie: Taxa PSD+ALDE+UDMR pe investiţiile băncilor va duce la distrugerea economiilor populaţiei din sistemul bancar prin reducerea dobânzilor la depozite şi la restrângerea investiţiilor băncilor în economie. Statul român va apela la investitori străini privaţi sau instituţionali pentru împrumuturi. Băncile locale vor pune taxa în dobânda pe care o cer de la stat. PSD+ALDE+UDMR crează o problemă structurală şi cresc riscul sistemic prin transferarea datoriei României în lei (!!!) direct investitorilor străini. Cu băncile locale mai puteai negocia să nu-ţi vândă obligaţiunile dacă te aflai într-o situaţie dificilă, dar cum negociezi cu cei pe care nu-i cunoşti?”, a precizat Florin Cîţu.

Nu în ultimul rând, vicepreşedintele PNL spune că această taxă nu va reduce ratele persoanelor cu credite în lei.
„CEL MAI IMPORTANT: NU va reduce ratele persoanelor cu credite în lei. Trebuie să fii foarte prost să crezi că aşa reduci ratele la credite. ATENŢIE băncile au o soluţie dacă vor: -desfiinţează ROBOR. Şi taxa dispare. P.S. Revin cu explicaţii pentru restul sectoarelor din economie distruse de PSD+ALDE+UDMR prin această ordonanţă”, conchide Cîţu.

Cele mai citite

Urmează două zile de negocieri în Forumul de la Salzburg. Austria pare să accepte intrarea României în Schengen

România ar fi reușit să obțină o flexibilizare a poziției Austriei în privința primirii în Schengen, iar prima etapă va fi renunțarea la procedurile...

Rusia – Ucraina, ziua 655. România susține “Formula de Pace” propusă de președintele Zelenski

Vicepremierul Ucrainei a venit la București și a purtat discuții cu ministrul român al Afacerilor Externe, anunță un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE)...

Mersul trenurilor 2023-2024 intră în vigoare de astăzi

Noul mers al trenurilor 2023-2024 intră în vigoare din 10 decembrie, potrivit unui comunicat al CFR Călători. „Pentru a oferi accesibilitate la transportul pe calea...
Ultima oră
Pe aceeași temă