Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Firea, despre protestul “România vrea autostrăzi”

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că ar dori ca protestul "România vrea autostrăzi #şîeu" să rămână unul cetăţenesc, menţionând că "ar fi păcat să profite cineva politic".

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 15.03.2019 - 18:26

"Cred că e îndreptăţită orice formă de manifestare, chiar şi de protest, pentru că într-adevăr avem multe rămâneri în urmă în ceea ce priveşte infrastructura din ţară şi din Capitală şi din marile oraşe. Este marele nostru minus ca ţară şi dacă nu recunoaştem înseamnă că suntem practic desprinşi de realitate. În ceea ce priveşte protestul, eu aş vrea foarte mult să rămână unul cetăţenesc. Nu ar fi normal să fie confiscat de o forţă politică, pentru că, până la urmă, e nemulţumirea noastră, a tuturor. Ar fi păcat să profite cineva politic", a spus Firea.

Ea a afirmat că cea mai mare problemă este legată de legislaţia achiziţiilor publice.

"Trebuie, în schimb, dincolo de aceste forme de manifestare, de proteste, să analizăm ce nu am făcut cu toţii bine şi nu e vorba de cei care sunt acum la putere (...). Cu excepţia unui partid nou înfiinţat, toate celelalte s-au succedat la putere, nu pot să spună că ele nu au avut guvernarea (...). Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă e legislaţia achiziţiilor publice", a spus Firea.

În opinia sa, este "de neconceput" de ce o licitaţie pentru o autostradă sau un alt obiectiv trebuie să dureze ani şi de multe ori după aceea trebuie să se pornească de la zero.

"E inadmisibil. Aici e de fapt problema. Sunt ţări europene care au o legislaţie ce nu permite depăşirea unor termene legale. Sunt licitaţii ce nu au voie să dureze mai mult de 45 de zile - în funcţie de sumă, bineînţeles - 3 luni, 4 luni, 6 luni. La noi sunt licitaţii care durează ani de zile. Nicăieri în această lume nu mai există o astfel de licitaţie atât de greoaie. (...) E normal, democratic, transparent să poţi să ai posibilitatea să conteşti, dacă eşti nemulţumit de o anumită licitaţie, dar câtă vreme nu ai nicio responsabilitate, nu plăteşti o cauţiune care să te responsabilizeze şi suma e încă derizorie, pur şi simplu am constatat că sunt şicanatori de profesie. Sunt firme care s-au înfiinţat doar pentru a şicana licitaţiile", a declarat Firea.

În opinia sa, creşterea sumei pentru cauţiune şi o listă neagră a celor care "blochează intenţionat" licitaţiile ar ajuta evoluţia în toate domeniile de activitate.

"România vrea autostrăzi #şîeu" este o campanie iniţiată de omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi. Prin mobilizarea unei echipe de 17 oameni, Mandachi a construit un metru de autostradă la Suceava, într-o singură zi. Ulterior, omul de afaceri a anunţat că, pe 15 martie, începând cu ora 15,00, va întrerupe activitatea timp de 15 minute în întregul lanţ de restaurante pe care îl deţine, în semn de protest faţă de lipsa autostrăzilor din Moldova şi din întreaga ţară. Totodată, el i-a provocat şi pe alţi oameni de afaceri din ţară să-i urmeze exemplul. 

Comentarii

loading...