14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăPoliticăEXCLUSIV RL: Consiliul JAI va reanaliza îndeplinirea condițiilor Schengen de către România

EXCLUSIV RL: Consiliul JAI va reanaliza îndeplinirea condițiilor Schengen de către România

Consiliul JAI, cel în care se poate vota extinderea Spațiului Schengen, va analiza din nou, în cea mai apropiată reuniune, îndeplinirea condițiilor Schengen de către România.

Acest subiect este menționat în programul preliminar al reuniunii JAI din perioada 19 – 20 octombrie 2023, din Luxemburg. Aceea este prima dintre cele două reuniuni JAI care se mai desfășoară în anul 2023. Cea de-a doua reuniune JAI, ultima din anul 2023, va avea loc la Bruxelles în luna decembrie.

Pentru reuniunea JAI din octombrie 2023, în ziua de 19 octombrie, programul preliminar menționează: “Privire de ansamblu asupra Spațiului Schengen. Barometrul Schengen. Combaterea criminalității transfrontalieră, în special a traficului de migranți. Implementarea interoperabilității. Aplicarea completă a acordului Schengen de către România” (“Full application of the Schengen acquis in Romania”).

Nu este deocamdată clar dacă această discuție, despre aplicarea completă a acquis-ului Schengen, va duce și la un nou vot cu privire la primirea României în Schengen. Este însă de menționat că, după un document intitulat “Full application of the Schengen acquis in Croatia”, document elaborat în noiembrie 2022, Croația a fost primită în Spațiul Schengen, în decembrie 2022. În cazul României, un eventual nou vot pentru primirea în Schengen s-ar putea organiza fie ca punct suplimentar pe ordinea de zi din octombrie 2023, fie, cel mai probabil, în reuniunea JAI din decembrie 2023. Pentru reuniunea din 4 -5 decembrie 2023, încă nu a fost anunțat programul preliminar.

Programul reuniunii din octombrie 2023 nu face niciun fel de referire la Bulgaria. Acest lucru ar putea însemna că România și Bulgaria au fost “decuplate” în ceea ce privește analizarea oportunității de a intra în Schengen. Altfel spus, este posibil ca România să intre în Schengen în anul 2023, iar Bulgaria să nu intre.

România va fi reprezentată la Consiliul JAI din octombrie 2023 de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. În august 2023, ministrul Predoiu avusese o discuție, la Viena, cu ministrul federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner. După acea întâlnire, ministrul Predoiu a declarat că “într-o zi, o să ajungem şi la rezultate”, adică va veni un moment când România va fi primită în Spațiul Schengen.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

VIDEO. Tenis sau fotbal? Al Nassr, victorie clară împotriva Al Wehda. Cristiano Ronaldo bifează al 66-lea hat-trick din carieră

Cristiano Ronaldo continuă să impresioneze în campionatul Arabiei Saudite, demonstrând încă o dată de ce este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Ultima oră
Pe aceeași temă