Numărul membrilor care înscriu în filială pentru a putea vota a crescut de cel puțin zece ori față de înscrierile dintr-o perioadă obișnuită. Partidul este însă scindat, iar filiala Diaspora pare a fi ultima redută care încearcă să reziste echipei Barna.
În acest an, alegerile din USR Diaspora vor avea loc online, în perioada 16-18 aprilie, ținând cont de pandemia ce pune stăpânire pe Europa și pe întrega lume.
Fostul președinte al USR Diaspora, Emanuel Stoica, a anunțat că circa un sfert din membrii cu drept de vot ai filalei Diaspora au fost admiși în ultimele 35 de zile, special pentru aceste alegeri. „Aproape toți sunt rude, prieteni ai Biroului revocat împreună cu familiile lor. Într-o singură lună au fost admise mai multe familii decât au existat vreodată în filială în cei 4 ani de existență. Mai mult, unui grup masiv de zeci de persoane aduse în filială pentru alegerile interne parlamentare, li s-a plătit de urgență cotizația (neplătită vreodată până azi) de către Liana Pop și angajații ei. Mai putem vorbi în aceste condiții de alegeri democratice?” a spus Stoica.
Emanuel Stoica a fost olimpic internațional la matematică, este doctor în matematică la MIT și a fost unul dintre oamenii foarte implicați în filiala din afara granițelor a USR, însă el a fost suspendat în august anul trecut pentru o perioadă de 12 luni. Decizia a luat-o Biroul Național al formațiunii pentru că Stoica nu făcea parte din tabăra potrivită, adică aceea a susținătorilor lui Dan Barna. Emanuel Stoica fusese însă ales președinte al filialei cu numai două luni înainte.
„Astfel de lucruri șocante nu s-au mai întâmplat niciodată în istoria filialei, și nicăieri în istoria USR, mai ales la această scară a nerușinării. Cum facem ca o astfel de ticăloșie să nu mai întâmple vreodată într-un partid democratic care dorește să aducă schimbarea? Când vor avea loc următoarele alegeri corecte în USR Diaspora?”, a mai scris Stoica.
Numărul membrilor admiși în USR Diaspora
(Date prezentate de Emanuel Stoica)
- ianuarie 2021 – 26 de membri admiși
- februarie 2021 – 23 de membri admiși
- din 8 martie până în prezent – 260 de admiși (peste 60 de familii)
- membri cu drept de vot – circa 1250
- membri suspendați pentru neplata cotizației – circa 925 (record absolut în USR)
Cobianu vrea șefia organizației
O strategie asemănătoare acuză și Marius Cobianu, care este unul dintre fondatorii USR Diaspora și candidat la alegerile de săptămâna viitoare. Nici Cobianu nu face parte din „echipa Barna” și a acuzat punerea în schemă a unor practici incorecte la adresa sa. „Propagandă fesenistă în inima USR Diaspora. Membri noi, membri activi sau inactivi, membri suspendați pe motiv de neplata a cotizației, doar voi puteți schimbă direcția iliberala a filialei, la votul din 16-18 aprilie. Dragi colegi, ce vedeți că se întâmplă în filiala e un test pentru voi toți. Mai funcționează după 30 de ani de tzepe, propagandă de tip FSN/PSD/Antena 3? Mai prind diversiunile despre lunetiștii și teroriștii care trag, despre trădătorii care trebuie infierati, despre sabotorii care trebuie curățați?”, spunea Cobianu. El a lucrat pentru trei președinți ai Parlamentului european: Jerzy Buzek, Martin Schulz, David Sassoli și a candidat pentru un loc de senator.
Pe lista echipei formate de Cobianu se regăsește și Vlad Teohari, cel care a fost eliminat de echipa Barna anul trecut de pe lista pentru locurile eligibile pentru alegerile parlamentare. Teohari a dat în judecată mai mulți membri din conducerea USR și a cerut și daune materiale pentru eliminarea sa de pe listă, deși avea susținerea filialei din care făcea parte.
„Colegi, PĂSTRAȚI-VA DREPTUL DE VOT și nu demisionați (…) Dacă sunteți suspendați pe motiv de restante, plătiți măcar o parte din ele că să va recăpătați dreptul de vot pentru alegerile din 16-18 aprilie. Având în vedere avalanșă de rude și prieteni aduse de revocați în ultimele 2 săptămâni, trebuie unite toate forțele, în față iliberalismului susținut la USR DIaspora. Doar votul va mai putea schimbă direcția filialei”. MARIUS COBIANU, CANDIDAT USR DIASPORA
Rezist vs. Renew
În fapt, în filiala din Diaspora, lupta se duce între două tabere bine definite. Cea a oamenilor „vechi” – care își spune „Rezist” și cea „uzurpatorilor” – care își spune „Renew”.
Bătălia a început imediat după alegerile din vara anului trecut când Emanuel Stoica a fost ales președinte, iar senatorul Radu Mihail și-a văzut în pericol funcția de parlamentar. Tot în aceeași perioadă a avut loc și scandalul înlocuiri lui Vlad Teohari de către Iulian Lorincz pe listele de la Camera Deputaților.
Aripa „Renew” a reușit să îl suspende de Stoica, iar conducerea USR Diaspora a fost suspendată, inclusiv membrii supleanți votați inițial. Înlocuitorii l-au pus pe Dan Enache – un apropiat al lui Mihail, președinte interimar. Cei înlăturați din funcții au strâns însă semnături și au făcut o adunare generală în care au adresat întrebări. Majoritatea a decis că biroul interimar trebuie revocat și s-a decis ca alegerile să aibă loc cât mai curând, au dezvăluit pentru România liberă surse din USR Diaspora.
De atunci au trecut însă luni bune, timp în care aripa „Renew” a făcut sesizări către comisiile de arbitraj pe diverse motive membrilor vechi, inclusiv pentru convocarea acestei AG. În 20 februarie, cu puțin timp înainte de alegeri, mulți au primit decizii de suspendare din partid. Ulterior, aceste decizii au fost însă la rândul lor suspendate de forumurile superioare și useriștilor „rezistenți” s-a permis să candideze la următoarele alegeri, deși anatema plutește încă asupra lor.
Dan Enache, care are însă la profilul de Facebook o descriere pompoasă despre „construirea de punți” a avut, la rândul său, treabă. Să curețe grupurile de toți membrii incomozi, cum ar fi cel al filialei din Elveția.
Cine candidează
La președinția filialei s-au înscris nu mai puțin de 37 de candidați care au fost împărțiți în patru grupe.
– 3 aprilie: Gheorghe Matache, Gabriela Dan-Unterseh, Cătălin Bochileanu, Ovidiu Constantinescu, Gheorghe Geica, George Cristian Bîrzan, George Marian Manea, Vlad Teohari și Liana Daniela Pop.
– 4 aprilie: Doina Tibu, Cristian Iaz, Gabriela Ferguson, Ioana Raluca Mera, Andrei Marius Andrian, Andreas Fruth, Daniel Puflea, Marian Alexandru Cobzaru și Marius-Constantin Tanasa.
– 10 aprilie: Mihai Damaschin, Horia-Daniel Bogdan, Antoaneta Moraru Fink (Nișulescu), Gabriel Alexandru Andronache, Gavril Mihai Rusu, Dan Enache, Daniel Cegoreanu, Diana Baciu și Denis Alexandru Varga.
– 11 aprilie: Adriana Pătuleanu, Marius Iosif Patrăucianu, Eduard Gabrovschi, Cristian Apostol, Anca Sawaya, Oana Ștefania Pătrașcu, Constantin Sandu, Marius Cobianu, Vlad Ionuț Popa și Filip Andrei Balotă.
Gabriela Dan-Unterseh, recent numită de „echipa Barna” la șefia Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO), Gabriela Ferguson, vicepreședinte în biroul interimar impus de „Renew” și deputatul Iulian Lorincz, cel care i-a luat locul lui Vlad Teohari.
O birou plin de invective
Candidații useriști la președinția filialei și-au prezentat programele și platformele de candidaturi într-o ședință online ce a avut loc duminică seara. Chiar dacă cele două grupări s-au înțepat voalat sau mai puțin voalat în discursurile lor, s-au atacat pentru trădare și pentru anticampanie, chat-ul a explodat de invective și jigniri. Unul dintre cei mai vocali a fost Ovidiu Constantinescu, unul dintre candidații din partea „Renew” care i-a atacat, pe rând, pe toți candidații „Rezist”.
După alegerile de săptămâna viitoare, cei care vor rămâne în URS vor trebui fie să colaboreze, fie să plece. Viitoarea conducere a filialei va trebui să pregătească și să pună în schemă unificarea cu PLUS.