5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăDupă o absență de 5 ani, Iohannis a prins gustul conferințelor de...

După o absență de 5 ani, Iohannis a prins gustul conferințelor de Cotroceni

UPDATE Președintele Klaus Iohannis atacă conducerea PNL după ce, ieri, doi deputați PSD au trecut la PNL .Deputata PSD Elena Hărătău şi deputatul Mihăiță Găină au trecut ieri la PNL. Iohannis a comentat acid mutarea, acuzând că cei doi sunt traseiști. “Tot traseism se numește. Eu nu m-am implicat în problema acesta. Vă rog să discutați cu cei care au trecut și cu cei care au acceptat”, a spus Iohannis.

UPDATE Klaus Iohannis a precizat, joi seara, la Palatul Cotroceni, că România ar putea, în viitor, să aloce mai mult de 2% din PIB pentru Armată. Președintele a vorbit despre exemplul pe care unele state îl dau, printre care SUA și Ungaria, care alocă mai mult de 2%. ”În această etapă, nu vom avea o creştere peste 2%, dar nu putem să o excludem pentru o etapă ulterioară. O vom menține un deceniu. Asta permite dotări eșalonate pe mai mulți ani, ca să avem achiziții importante. Vom avea un nivel superior pentru militarii noștri și o creștere semnificativă a gradului de securitate a României

UPDATE a precizat, joi seara, la Palatul Cotroceni, că România ar putea, în viitor, să aloce mai mult de 2% din PIB pentru Armată. Președintele a vorbit despre exemplul pe care unele state îl dau, printre care SUA și Ungaria, care alocă mai mult de 2%. Noi ne dotăm, vom avea o Armată tot mai performantă, însă garanţia securităţii noastre naţionale stă în NATO şi în partenerul nostru strategic cel mai important, SUA. Dar, ca să facem față solicitărilor, trebuie să fim serioși și să lucrăm la instruire și dotare. Există discuții care încearcă să evalueze dacă e suficient 2%. Sunt membri NATO care dau peste 2%, SUA, chiar și un vecin al nostru. În România, nu au fost discuții, nici cu Guvernul, nici cu Ministerul Apărării.”, a anunțat Klaus Iohannis.

”În această etapă, nu vom avea o creştere peste 2%, dar nu putem să o excludem pentru o etapă ulterioară. O vom menține un deceniu. Asta permite dotări eșalonate pe mai mulți ani, ca să avem achiziții importante. Vom avea un nivel superior pentru militarii noștri și o creștere semnificativă a gradului de securitate a României.

UPDATE  Iohannis acuză PSD că a introdus supraaciza la carburanți fără să fie necesară și că măsura a dus la scăderea numărului de litri de motorina și benzină cumpărați din România, mulți transportatori și români preferând să facă plinul în străinătate. “Acea supraacciză a fost introdusă în mod mincinos de PSD. Întâi s-a desființat, apoi au reintrodus-o pur și simplu. PNL a dorit eliminarea acelei supraaccize, considerând că nu este bună pentru economie. După introducerea ei, a scăzut consumul de carburanți la noi, lucru total contraproductiv. Asta este o prostie. Să mergem să luăm carbuarnt de la vecini și să facem cumpărături nu este o soluție”, a declarat președintele Iohannis astăzi.

UPDATE Iohannis, susține că noii șefi ai DIICOT, DNA și PG nu vor fi numiți politic. Întrebat cum comentează faptul că Guvernul Orban încalcă o recomandare MCV care stipula ca numirile șefilor de instituții din justiție să se facă cât mai transparent, Iohannis a declarat că directivele MCV nu sunt obligatorii. Nu aceeași părere o avea șeful statului pe vremea Guvernării PSD. “Vă garantez eu că nu vor fi rezultatul unui troc politic pentru că ajung la mine. Nu încalcă nimeni recomandările MCV. MCV nu dictează legislația, el vine cu reocmandări. MCV cere îmbunătățirea procedurii, nu neaparat schimbarea legislației. Se dorește o mai bună transparență. În legislație și cea veche și cea nouă, numirea miniștrilor se face cât mai transparent. Cred că domnul ministru al Justiției a făcut lămuriri. A explicat când și cum se depun solicitările. Cum se procedează. Dacă vine vorba de numiri politice, de când sunt eu președinte nu s-au făcut numiri politice”, a declarat Iohannis.

UPDATE Klaus Iohannis a preciazat, joi seara, la Palatul Cotroceni, că din cauza PSD s-a ajuns ca o cantitate uriașă de lemn să fie defrișat în mod ilegal, pentru că Guvernul a refuzat să implementeze lucrurile stabilite în CSAT. ”Au fost fake news-uri ale PSD, că eu sunt de parte defrișărilor, că eu sunt prieten cu nu știu ce exploatatori. Eu sunt, cam de când mă știu, un adept al protejării pădurilor și al unui mediu curat. Nu am de gând să mă schimb, de dragul PSD. E nevoie de măsuri ferme, pentru a preveni aceste defrișări ilegale. Datele sunt de speriat. O cantitate egală de lemn cu cea care se taie legal se taie și ilegal. Asta trebuie să înceteze. Ministrul Mediului a venit cu câteva propuneri care se poate transforma în legislație, altele se poate da prin ordin de ministru.

UPDATE Președintele României refuză să semneze un pact pe Educație, așa cum a propus astăzi fostul premier Dacian Cioloș. Iohannis spune că deocamdată vrea să vadă concluziile proiectului România educată.

 
“Este important să discutăm de educație poate și în lumina celor mai noi rezultate ale testelor PISA, care arată că România nu a făcut progrese. Aceste chestiuni pentru mine și echipa mea nu sunt noi. De asta am și lansat acest proiect România educată, care este în stare de dezbatere, iar atunci când vom avea concluziile consolidate vom ajunge în faza în care voi prezenta partidelor politice concluziile. Acest lucru la vremea respectivă se poate discuta dacă se va folosi majoritatea din Parlament sau se va merge pe un pact pe educație. Aceste lucruri sunt de o importanță pe Facebook și eu m-am ferit să le aduc în discuție în campanie. Este important de spus că o condamnare paușală nu ajută pe nimeni, cum nici măsuri foarte bune nu ajută pe nimeni. Avem elevi foarte buni, și școli bune, dar și probleme grave în mediul rural. Avem rezultate foarte proaste la testele PISA, aceste lucruri trebuie să ne dea de gândit. Trebuie să ne îngrijorăm de acele rezultate. De asta am inițiat proiectul România educată”, a declarat Iohannis.

Cel care a afirmat că Dăncilă a decis să candideze după o discuție față în față cu Iohannis a fost secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu.

ntrebări:

Q: A apărut azi informația că ați avut o discuție cu Dăncilă în care ați convins-o să candideze la prezidențiale.
A: Mi se pare foarte ciudată această abordare. Nu, PSD a convins-o să candideze și mai bine întrebați la ei de ce, pentru că rezultatul e bine cunoscut.
Q: Mutarea ambasadei din Israel, ar fi oportună?
A: Eu nu mi-am schimbat abordarea. Fără îndoială e o temă interesantă. Rămân la opțiunea de a nu muta ambasada. E o decizie luată în UE să nu ne mutăm separat ambasadele, ci să facem împreună acest pas când condițiile vor fi îndeplinite. Care sunt condițiile? Statutul Ierusalimului trebuie clarificat între Israel și Palestina, ambele state revendică Ierusalimul. Nu discutăm în viitorul apropiat de o mutare a ambasadei
Q: Strategia pentru viitor a NATO include o dimensiune politică, ce înseamnă?
A: Abordarea politică e absolut necesară, NATO e o alianță care se bazează pe valorile nord-atlantice. Acest lucru impune mai mult decât o abordare tehnică, militară – o abordare politică.
Q: Fostul premier Cioloș vă cere un pact național pentru educație cu toate partidele. Cum vedeți propunerea?
A: Este un lucru important să discutăm despre educație. Probabil și în lumina studiului PISA. Aceste chestiuni pentru mine nu sunt noi. Eu am constatat la începutul primului meu mandat că educația are nevoie de o reformare profundă, drept pentru care am lansat proiectul România Educată. Acest proiect e în faza de dezbatere, iar când vom avea concluziile consolidate vom ajunge cu siguranță în faza în care voi prezenta partidelor acest concept și atunci va fi nevoie de un larg sprijin politic. Acest lucru poate fi discutat la vremea respectivă. Eu m-am ferit să aduc în discuție aceste chestiuni în condiții de campanie sau doar pentru a obține o știruță pe Facebook. 

O condamnare paușală nu ajută pe nimeni, cum nici măsuri punctuale nu ajută sistemul. Avem multe școli foarte bune, profesori foarte buni, copii cu rezultate excepționale. Avem însă discrepanțe majore. Toate treubie să ne dea de gândit, dar nu într-un mod electoralist, ci într-un mod care să ne permită să reformăm sustemul. Eu sunt decis să merg mai departe cu proiectul România Educată.
Q: Doamna ministru (al Educației – n. red.) a spus că nu avem de ce să ne îngrijorăm.
A: Ba trebuie să ne îngrijorăm. Eu m-am îngrjorat de la început, de aceea am început proiectul România educată. Problemele sistemice nu pot fi rezolvate punctual, nici măcar printr-o lege nouă.
Cele mai importante declarații ale președintelui:

La summitul NATO am văzut că în media de la noi aspectele de societate au fost bine reflectate
NATO a ajuns la 70 de ani, lucru notabil. Subliniem că această alianță a rezistat foarte bine timp de 70 de ani.
Pe bună dreptat, premierul Boris Johnson, la recepția sa, s-a întrebat retoric ”ce face această alianță atât de puternică?”, iar răspunsul a fost că toate statele membre sunt democrații autentice
Am avut discuții la summit despre temele vehiculate în spațiul public: împărțirea corectă a obligațiilor, viitorul NATO, și câteva chestiuni concrete
Așa numitul burden sharing, împărțirea sarcinilor, toată lumea înțeles că e nevoie să plătească mai mult pentru apărare. Limita de 2% din PIB va fi atinsă de tot mai mulți aliați. Nu au existat nici un fel de controverse
A doua chestiune, care dăduse breaking news-uri, au fost solicitările de a evalua strategia pe termen lung. A fost discutată chestiunea și nu au apărut controverse. Dimpotrivă, toți am acceptat că NATO are nevoie de un proces de reflecție. Trebuie să răspunde la întrebări precum: Cine e inamicul nostru? Cum se relaționează NATO cu China? Trebuie să schimbăm abordarea față de Rusie?
În final am decis cu toții să cerem secretarului general al NATO să elaboreze liniile directoare ale unui proces de reflecție care va duce la o strategie.
În finalul întâlnirii de ieri pot spune că NATO e unită, puternică și are un viitor foarte bun
Am decis că și spațiul cosmic va face parte din preocupările aliaților
Au fost discutate chestiuni legate de Marea Neagră, dar și planuri de intervenție pentru flancul estic. Consider că acest summit nu a fost doar o reușită pentru NATO, ci și pentru România. Noi ne-am atins obiectivele.

 

 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă