25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăPoliticăDecizia privind Noul Cabinet urmează a fi luată după o discuție Iohannis-Orban.

Decizia privind Noul Cabinet urmează a fi luată după o discuție Iohannis-Orban.

„Din perspectiva PNL lista guvernului e gata, dar începem negocierile politice. În toată perioada au fost foarte multe declarații, se vor declanșa discuțiile oficiale. (…) Mergem pe ideea de a pune oameni integri, care să nu aibă probleme morale, care să știe foarte bine ce au de făcut. (…) Sunt foarte mulți oameni capabili în PNL, nu vreau să dau numele persoanelor la care m-am gândit și pe care-i evaluăm și să nu fie ei. O să alegem din mai multe variante bune”, a declarat Orban la Digi 24.

S-a agreat ideea ca în funcții cheie din guvern să fie numite persoane din afara partidului pe fondul problemelor lăsate de PSD și de organizare a alegerilor care vin.  

Pe surse, componența ar fi:

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu, în prezent consilier prezidențial

Ministerul Apărării – Nicolae Ciucă, șeful statului major al armatei

Ministeul Justiției, în cărți poate intra un independent sau Ioan Cupșa

Ministerul Finanțelor – Bogdan Iulian Huțucă

Ministerul Sănătății – Vasile Rîmbu, de la Suceava.

Pentru Educație, care va îngloba Cercetarea și Tineretul și Sportul, după Raluca Turcan sau Monica Anisei, profesoară și șefa PNL sector 2.

Pentru Ministerul de Interne – Marcel Vela.

La ministerul Transporturilor, care ar urma să se comaseze cu Comunicațiile, în cărți este Lucian Bode

Agricultură – Emil Dumitru

Dezvoltare Regională:  Sighiartău a fost primul nume al liberalilor pentru 

​Premierul desemnat Ludovic Orban are la dispoziție, conform Constituției, 10 zile pentru a cere Parlamentului votul de încredere asupra programului și a întregii liste a Cabinetului. Potrivit regulamentului, birourile parlamentului stabilesc data ședinței comune pentru votul de învestitură, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Guvernul are nevoie de minim 233 de voturi pentru a fi investit.

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...
Ultima oră
Pe aceeași temă