15.7 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăPoliticăDaea, huiduit de fermieri. PSD propune separat suspendarea importurilor din Ucraina

Daea, huiduit de fermieri. PSD propune separat suspendarea importurilor din Ucraina

Pentru că nu a reușit să convingă Bruxelles-ul să dea mai mulți bani fermierilor români și nici să facă ceva cu cerealele venite din Ucraina, fermierii sunt foc și pară pe ministrul agriculturii Petre Daea. Acesta este la un pas de a rămâne și fără funcția cu o lună mai devreme să se producă rotația Guvernamentală.

Doar cu promisiuni și fără strategii clare, ministrul agriculturii Petre Daea nu a reușit să îi liniștească deloc pe fermieri care sunt din ce în ce mai nervoși că nu și-au vândut grânele pe anul trecut din cauza cerealelor din Ucraina care stau în țara noastră.

„PSD va solicita în Coaliţia de guvernare adoptarea unei decizii politice care să dispună Guvernului României să emită în regim de urgenţă un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniţă comună cu această ţară. O astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceştia”, au anunţat social-democraţii.

PSD mai susţine ca statele din estul Europei care au fost afectate de exporturile din Ucraina să poarte o negociere comună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu partea ucraineană, astfel încât măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din statele învecinate.

În acelaşi timp, PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această ţară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră, au precizat social-democraţii.

Camera Deputaţilor a dezbătut, marţi, moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, depusă de USR şi Forţa Dreptei. Votul va fi dat în şedinţa de miercuri. Moțiunea a fost depusă de 56 de deputaţi și se numește „De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească”.

Semnatarii moţiunii cer demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, „pentru ca agricultura să devină punctul forte al României”.

„Agricultura trebuie să devină un punct forte al României, iar ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un management performant la vârful ministerului de resort.

Semnatarii moţiunii mai menţionează că „ratarea sprijinului de la Bruxelles pentru compensarea pierderilor” în cazul crizei cerealelor din Ucraina a condus la cel mai amplu protest al fermierilor români împotriva lui Daea. „La un an de la începutul războiului în Ucraina, datele arată nu doar că cerealele ucrainene au tranzitat România, dar au fost şi achiziţionate de ţara noastră la preţuri mici. În consecinţă, reprezentanţii agricultorilor vorbesc despre un dezastru pentru fermierii români, respectiv pierderi de miliarde.

Alina Gorghiu (PNL), președintele interimar al Senatului, a subliniat însă că îşi doreşte „soluţii mult mai articulate” din partea ministrului Agriculturii, Petre Daea.

„Votul pe moţiunea împotriva ministrului Agriculturii va fi unul care nu girează încercarea aceasta de capitalizare politică pe care partidele de opoziţie o încearcă acum. Însă vă mărturisesc că sunt destul de mâhnită de poziţia pe care Ministerul Agriculturii o are în ultima perioadă (…) Ne trebuie soluţii mult mai articulate din partea ministrului Agriculturii. Concluzia, legată de moţiune, este că votul pe care deputaţii PNL îl vor da mâine (nr. miercuri) împotriva acestui demers exerciţiu care nu rezolvă altceva, decât că mai bifează activitatea parlamentară a colegilor de opoziţie”, a afirmat Gorghiu, la Senat.

Țările UE, măsuri împotriva Ucrainei

Polonia și Ungaria au decis interzicerea importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, pentru a-și proteja sectorul agricol. Slovacia a blocat vânzarea pe piață a cerealelor venite din Ucraina, după ce a descoperit pesticide interzise în UE într-un lot de grâu ucrainean. Vineri, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au avut o întrevedere în format videoconferință, în cadrul căreia au hotărât să acționeze unitar în privința cerealelor din Ucraina. Comisia Europeană califică drept „inacceptabile” deciziile Varșoviei și Budapestei.

Ministrul ucrainean al agriculturii va discuta miercuri cu România despre redeschiderea tranzitului produselor agricole.

Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt „inacceptabile”, a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene, pentru care UE şi-a deschis piaţa fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi au provocat pierderi sectorului agricol al ţărilor central şi est-europene din cauza supraofertei şi prăbuşirii preţurilor.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...
Ultima oră
Pe aceeași temă