13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăPoliticăConsiliul JAI reia discuția despre primirea României în Schengen

Consiliul JAI reia discuția despre primirea României în Schengen

Consiliul JAI (Justiție – Afaceri Interne) al Uniunii Europene va avea o nouă discuție despre eventuala primire în Spațiul Schengen a României și a Bulgariei.

Următoarea reuniune a JAI, care este și ultima din anul 2023, este programată în perioada 4 – 5 decembrie 2023 la Bruxelles. În ziua de 4 decembrie se discută tema Justiție iar în 5 decembrie se discută tema Afaceri Interne. Potrivit programului provizoriu anunțat de Consiliul UE, în ziua de 5 decembrie 2023 se va discuta și “Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a prevederilor din acquis-ul Schengen în Bulgaria și România”.

Aplicarea integrală a acquis-ului ar însemna primirea Bulgariei și a României în Spațiul Schengen. Dar acest subiect este însoțit de un asterisc, având următoarea semnificație: “Punct pentru care se poate solicita votul”. Ce se observă, deocamdată, este că situația României și a Bulgariei va fi analizată, din nou, împreună – așa cum se procedase și în decembrie 2022. Altfel spus, ori vor fi primite în Schengen ambele țări, ori nu va fi primită nici România, nici Bulgaria.

Cel mai recent, acum trei zile, premierul Marcel Ciolacu avertiza că un nou veto al Austriei, care să blocheze intrarea în Schengen a României și a Bulgariei, ar genera instabilitate în Europa.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă