17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăPoliticăUpdate: Claudiu Năsui: Guvernul PSD – PNL readoptă o serie de pensii...

Update: Claudiu Năsui: Guvernul PSD – PNL readoptă o serie de pensii speciale. Drept la replică al Ministerului justiției

Deputatul Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, a acuză PSD și PNL că, în loc să rezolve problema pensiilor speciale, cum tot promite de mult timp, chiar readoptă o parte dintre acestea.

Mai precis, Guvernul Ciucă are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri o nouă lege a statutului pentru personalul auxiliar din sistemul de justiție – grefieri, criminaliști, specialiști IT și secretari-dactilografi criminaliști.

Asta ar fi fost o ocazie perfectă ca partidele de la guvernare să abroge o serie de pensii speciale, numai că, în schimb, „își reafirmă susținerea pentru pensiile speciale prin acest proiect, menținându-le în loc să le taie”.

„Statul român a devenit un stat al specialilor, condus de un premier care are pensia specială mai mare ca salariul. Românii plătesc prea multe taxe și impozite ca să susțină aceste privilegii. De asta când vine vorba de scăderea taxelor sufocante, ne spun că nu sunt bani.

Fiecare leu dat pentru privilegiile lor trebuie plătit din buzunarele noastre, fie prin taxe, fie prin inflație. Privilegiul lor este povara noastră”, a mai scris Claudiu Năsui, pe Facebook.

DREPT LA REPLICĂ

Referitor la articolul apărut pe site-ul „România Liberă”, în data de 22.02.2023, cu titlul „ Claudiu Năsui: Guvernul PSD – PNL readoptă o serie de pensii speciale”, https://romanialibera.ro/politica/claudiu-nasui-guvernul-psd-pnl-readopta-o-serie-de-pensii-speciale/, Ministerul Justiției solicită publicarea următorului Drept la replică:

1.     Articolul conține afirmații neconforme cu realitatea.

2.     Ministerul Justiției nu introduce niciun fel de pensii speciale, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete a fost acordată prin Legea nr. 567/2004 în perioada de preaderare a României la UE în conformitate cu disp. art. 53 din Constituție.

3.     Proiectul a fost avizat interministerial de toate ministerele cu al căror domeniu intersectează.

4.     Proiectul MJ cu privire la Statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice reglementează, în principal, reorganizarea personalului care funcționează în cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor.

5.     Concret, proiectul propune o nouă clasificare a categoriilor profesionale, clarificarea modului de recrutare și gestionare a carierei categoriei profesionale a grefierilor, implementarea la nivel legislativ a deciziilor obligatorii ale Curţii Constituţionale, preluarea, într-o formă actualizată şi îmbunătăţită, din Legea nr. 567/2004 (care constituie în prezent reglementarea-cadru ce urmează a fi abrogată prin prezentul proiect), a dispozițiilor referitoare la statutul personalului de specialitate criminalistică şi al personalului care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică din cadrul INEC şi al laboratoarelor interjudeţene şi la rolul lor în organizarea activității parchetelor.

6.     În ceea ce privește pensiile de serviciu, MJ nu a făcut altceva decât să preia dispoziţiile referitoare la pensiile de serviciu, astfel cum au fost propuse spre a fi modificate prin proiectul de lege promovat de Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMPS), deciziile CCR, legislația în vigoare și hotărârile judecătorești, astfel încât să fie corelat cu reforma de bază propusă de MMPS prin proiectul înaintat deja Parlamentului.

7.     MJ nu poate ignora Hotărârile CCR, legislația în vigoare și nici aplicarea unor hotărâri judecătorești definitive.

8.     Nerespectarea unor astfel de hotărâri ar conduce la un șir nesfârșit de litigii între salariați și Guvern cu consecințe asupra bugetului de stat și a funcționării instituțiilor.

9.     Pentru o corectă informare a cititorilor dumneavoastră, vă solicităm să publicați acest drept la replică pe aceeași pagină pe care a fost publicat și articolul, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Bulgaria va avea avioane F-16 mai bune ca ale României și le va asigura mentenanța în țară

Bulgaria va avea avioane de luptă F-16 Block 70 și le va asigura mentenanța la o uzină din țară, fără să fie nevoită să...

Trei sferturi dintre angajați vor folosi, în următorii ani, tehnologii care nu vor fi protejate de departamentele IT

Trei sferturi dintre angajați vor folosi, în următorii ani, tehnologii care care "nu vor fi vizibile departamentelor de IT", deci care nu vor fi...

A fost dezvoltat plasticul care se descompune când nu mai e nevoie de el

O echipă de cercetători a dezvoltat un nou tip de plastic biodegradabil, care conține bacterii vii ce declanșează descompunerea materialului, potrivit antena3.ro. Noul plastic care...
Ultima oră
Pe aceeași temă