Chișinăul refuză azilul politic solicitat de fostul deputat Cristian Rizea

Fostului deputat român Cristian Rizea i-a fost respinsă cererea de acordare a azilului politic în Republica Moldova, decizia fiind anunțată chiar de Președinție, într-un comunicat de presă.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Actualizat: 13.11.2020 - 16:18

„Cererea cetățeanului român Cristian Mihai (în actele din Republica Moldova, acesta poartă numele Cristian Mihai), prin care a fost solicitat azil politic pe teritoriul Republicii Moldova, a fost examinată în cadrul ședinței Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova. În consecință, ținând cont de opiniile autorităților de resort, Comisia a decis că va înainta Președintelui Republicii Moldova propunerea de respingere a cererii de acordare a azilului politic cetățeanului român Cristian Mihai”, se arată în cumunicatul Președinției.

Precizăm că, fostul deputat român PSD, Cristian Rizea, care în prezent se află pe teritoriul Republicii Moldova, a primit 18 zile de arest pe 6 noiembrie. Decizia a fost luată de către Judecătoria Ciocana. Recent, Igor Dodon i-a revocat cetățenia moldoveană lui Rizea, iar autoritățile au spus apoi că ea fusese obținută în mod „fraudulos”.

Fostul deputat PSD, fugit din România după ce a fost condamnat penal, a fost reţinut în urmă cu zece zile la Chişinău, iar autorităţile au demarat procedura de extrădare. În martie 2019, fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Rizea era acuzat că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi

Comentarii