12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăCătălin Predoiu, „un promotor de fakenews, manipulări și dezinformări cu privire la...

Cătălin Predoiu, „un promotor de fakenews, manipulări și dezinformări cu privire la SIIJ”

Potrivit sursei citate, acțiunea ministrului Justiției de „a manipula CJUE, magistrații și opinia publică” în scopul susținerii desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este „o operațiune de dezinformare pe plan intern și extern fără precedent în istoria post-comunistă a României”, similară acțiunilor Serviciului “D” – Dezinformare din cadrul fostei Securități comuniste.

„Pentru necunoscători, dezinformarea întreprinsă de fosta Securitate comunistă a cărei metehne se vede că s-au păstrat până azi era “măsură operativă constând în diseminarea intenționată a unor informațîi denaturate sau false într-un anumit mediu, prin intermediul surselor din rețeaua informativă sau al ofițerilor, pe baza unui plan bine stabilit și supus în prealabil aprobării superiorilor ierarhici. De regulă, dezinformarea avea că scop compromiterea unei persoane sau crearea unei reputații false, pregătirea sau contracararea unor evenimente sau acțiuni, promovarea intereselor conducerii partidului sau statului român, pe plan intern sau extern. După reformarea administrativă a Ministerului de Interne în 1967, acțiunile de dezinformare au fost coordonate de Serviciul “D”, că unitate specializată“. (a se vedea în acest sens Indexul de termeni și abrevieri cu utilizare frecvența în documentele Securității alcătuit de CNSAS)”, se menționează în comunicat.

De la înființarea ei, SIIJ a fost ținta celei mai crâncene și asidue campanii de dezinformare, fakenews și manipulare din perioada post-comunistă, campanie purtată atât pe plan extern, cât și pe plan intern, al cărei vârf de lance a devenit actualul ministru al justiției, subliniază judecătorii.

„Acestei structuri de parchet nu i s-a dat nici măcar șansa să funcționeze la parametri normali, fiind sabotată încă de la început atât din interiorul cât și din afară justiției, o mașînărie uriașă de propagandă și manipulare fiind angajată în a promova minciuni nerușinate și sfidătoare cu privire la SIIJ. Motivul tuturor acestor atacuri împotriva SIIJ este clar pentru oricine are curajul să vadă și să spună adevărul: protejarea de răspundere a magistraților care, o parte dintre ei în cârdășie cu serviciile secrete, au comis abuzuri împotriva unor români. Reacția împotriva SIIJ se înscrie în acțiunea constantă de 30 de ani a statului român de a-i proteja pe cei care, dețînând puterea statului, au abuzat și nenorocit români. Nici pentru morțîi, rănițîi și abuzurile de dinainte de 1989, nici pentru abuzurile din ultimii 30 de ani, se vede că cei din conducerea statului român nu vor să fie angajată răspunderea vreunui abuzator”, subliniază asociația de magistrați.

Conform sursei citate, creată că o soluție pentru a contracara abuzurile și presiunile dovedite ale DNA la adresa judecătorilor și procurorilor, abuzuri ce au constituit adevărate amenințări la adresa independenței justiției, SIIJ a fost de la început țintă unor atacuri și dezinformări susținute, venite atât din interiorul sistemului judiciar, cât și din clasa politică, atacuri conduse de persoane ce doresc îngroparea abuzurilor și revenirea la sistemul de represiune care le-a promovat și tolerat.

„Întâmplător sau nu, aceleași persoane din magistratură, clasa politică, societate civilă sau presă, care prin manipulări și dezinformări au justificat și solicitat desființarea SIIJ, sunt cam aceleași persoane care au aparat abuzurile din justiție împotriva românilor din ultimii ani, transformarea instanțelor în “câmp tactic” al SRI și colaborarea nelegală și neconstituțională dintre procurori și SRI în baza unor protocoale secrete. În timpul fostului ministru al justiției Ana Birchall această campanie de dezinformare cu privire la SIIJ s-a rezumat la enunțarea unor neadevăruri de către fostul ministru cu privire la această instituție de parchet care au fost ușor desființate chiar de presă. În acest sens, AJADO a avut o poziție publică prin care a desființat o parte din falsele susțineri ale fostului ministru al justiției Ana Birchall”, arată judecătorii.

CITEȘTE ȘI: Sfatul vital al specialistului în fitoterapie: Plantele care protejează pancreasul
Odată cu instalarea la cârma Ministerului Justiției a lui Cătălin Predoiu, însă, campania de fakenews și dezinformare internă și externă a atins „o nouă culme, prin încercarea ministrului Predoiu de manipulare a întregului corp al magistraților în scopul desființării SIIJ” și implicit a influențării în această direcție a proceselor ce sunt pe rolul CJUE, susțin magistrații.

„Anvergura campaniei de dezinformare, manipulare și folosire în scop propriu a corpului de magistrați de către ministrul justiției Cătălin Predoiu este fără precedent de la căderea regimului comunist în România. Concret, în dată de 25.11.2019, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a cerut ultimativ instanțelor și parchetelor ca, până în dată de 30.11.2019, să își exprime prin adunări generale “opinia” cu privire la aspecte importante privind funcționarea justiției, între care și funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)”, conform sursei menționate anterior.

La data respectivă, AJADO a condamnat public acțiunea ministrului justiției Cătălin Predoiu de „intruziune nelegală și arogare abuzivă de competențe ale Consiliului Superior al Magistraturii”, solicitându-i prin respectivă reacție să revină în limitele legii, iar dacă dorește consultarea instanțelor prin adunări generale să o facă trimițând un proiect de act normativ, așa cum îi cere legea.

„Din fericire pentru statul de drept și democrația din România, magistrațîi, în special cei cu vechime, aflați în vârful sistemului judiciar, au votat fie pentru menținerea SIIJ în formă actuală, fie pentru menținerea secției cu o serie de ajustări. În acest sens s-au exprimat judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, cei ai Curțîi de Apel București, dar și ai altor curți de apel din țară și a parchetelor de pe lângă acestea. Opinia acestor magistrați, similară cu cea exprimată de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost nu doar complet ignorată, ci și ascunsă de ministrul Cătălin Predoiu, care, în seară zilei de 27.12.2019, a propus Guvernului Orban un memorandum plin de neadevăruri flagrante prin care a susținut direct desființarea SIIJ, poziție ce urmează a fi prezentată instituțiilor UE. În respectivul memorandum nu se face nici o referire la poziția exprimată de cele mai înalte foruri din sistemul de justiție și nici la deciziile CCR care au statuat că SIIJ reprezintă o garanție legală a independenței individuale a judecătorilor”, conform sursei menționate.

Procedând în acest mod, „complet neloial și perfid”, ministrul Cătălin Predoiu reînvie practică Serviciului “D” – Dezinformare din cadrul fostei Securități comuniste, serviciu care avea că rol dezinformarea, manipularea, distorsionarea și controlarea opiniei publice prin propagarea de informațîi false pe plan intern și extern în scopul obținerii unui rezultat dorit de “preaiubitul” conducător comunist al țării, spun magistrații.

„Acțiunea de dezinformare cu privire la SIIJ întreprinsă cu precădere pe plan extern de ministrul justiției Cătălin Predoiu nu este nouă, acesta având deja experiență manipulării și dezinformării instituțiilor europene din perioada în care, fiind ministru al justiției, a inițiat noile coduri civile și penale. Comisia Europeană a lăudat prin rapoartele MCV respectivele coduri, dar care în timp s-au dovedit a avea zeci de articole neconstituționale. Actuala acțiune a ministrului justiției Cătălin Predoiu de distorsionare a adevărului și promovare de fakenews-uri în scopul susținerii desființării SIIJ are că efect protejarea abuzatorilor care au încălcat drepturile și libertățile românilor”, conform AJADO.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă