8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăCamera Deputaților va vota Legea pensiilor de serviciu. La vot participă și...

Camera Deputaților va vota Legea pensiilor de serviciu. La vot participă și premierul Ciolacu, președintele PSD

Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, va da, luni, votul final asupra Legii pensiilor de serviciu, așa-numitele pensii speciale.

Conform programului anunțat de Guvernul României, la votul din Camera Deputaților va participa și premierul Marcel Ciolacu, acesta fiind și deputat, și președinte al PSD – partidul care are cel mai mare număr de parlamentari.

Potrivit programului anunțat pe internet, dezbaterea din plenul Camerei Deputaților va începe luni, 16 octombrie 2023, la ora 16. Votul propriu-zis va începe la ora 17.

Senatul aprobase acest proiectul de lege la data de 11 octombrie 2023. Decizia Senatului s-a luat cu 89 de voturi pentru, 16 împotrivă și o abținere, după reexaminare. Rexaminarea și apoi votul din Senat au fost necesare pentru a pune textul legii în conformitate cu decizia Curții Constituționale a României (CCR).

Modificarea sistemului de pensii de serviciu este necesară pentru ca României să nu i se blocheze banii care i-au fost repartizați prin intermediul PNRR. Legea care va fi votată în Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, se referă la pensiile magistraților (judecători și procurori) și ale personalului auxiliar din Justiție, la pensiile aviatorilor, al funcționarilor publici parlamentari, ale diplomaților, ale angajaților Curții de Conturi, ale militarilor și ale polițiștilor.

Eforturile privind finalizarea Legii pensiilor de serviciu au generat și o dispută între premierul Marcel Ciolacu (PSD) și ministrul Justiției, Alina Gorghiu (PNL). Disputa a început când premierul a cerut Ministerului Justiției să aplice observațiile venite de la CCR. Ministrul Gorghiu a replicat că nu Ministerul Justiției, ci Parlamentul trebuie să aplice decizia CCR.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă