11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCamera Deputaților discută proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale

Camera Deputaților discută proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale

Camera Deputaților discută proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale (Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție). Proiectul este pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților.

Ședința în plen a Camerei Deputaților începe luni la ora 16. Proiectul de lege privind SIIJ, supranumită Secția Specială, este elaborat de Ministerul Justiţiei. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, declara, la începutul lunii ianuarie, că SIIJ se va desființa. Ministrul a promis că nu va lua ființă „SIIJ 2.0”. Cu alte cuvinte, nu se intenționează reînființarea SIIJ sub un alt nume. De asemenea, ministrul a promis că vrea să aibă aviz favorabil de la CSM pe acest proiect legislativ, înainte ca documentul să ajungă în dezbaterea Parlamentului. Într-adevăr, CSM a emis un aviz favorabil, la data de 11 februarie 2022. Avizul a fost emis după o serie de întrevederi ale conducerii Ministerului Justiției cu membrii CSM.

Proiectul elaborat de Minister precizează că SIIJ se desfiinţează. Concomitent, atribuțiile Secției Speciale vor fi transmise către alte Parchete dintre cele existente. Posturile din organigrama SIIJ rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Ministrul Predoiu a explicat că desființarea Secției pentru magistrați este una dintre condițiile necesare României pentru a obține ridicarea monitorizării MCV, din partea Comisiei Europene. „Ministerul Justiției rămâne ferm angajat în realizarea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), prioritățile sale imediate în cadrul acestui instrument fiind promovarea legii privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), promovarea legilor Justiției și promovarea modificărilor la Codul penal și Codul de procedură penală”, anunța un comunicat al Ministerului Justiției.

Cătălin Predoiu spunea că, pentru el, ca ministru, desființarea SIIJ este un obiectiv prioritar al anului 2022. Alte intenții ale ministrului se referă la modificarea legilor Justiției.

Desființarea Secției Speciale se face cu aviz de la CSM

Comisia Juridică din Camera Deputaților a dat aviz favorabil asupra proiectului de lege. În Comisie, vineri, s-au înregistrat 18 voturi în favoarea proiectului. Șapte deputați din Comisia Juridică au votat împotriva acestui proiect.

Un amendament aprobat în Comisie este ca Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul General să preia de la SIIJ acțiunile de cercetare a infracțiunilor săvârșite de magistrații de rang înalt. Este vorba de fapte care ar fi comise de judecătorii și de procurorii membri ai CSM, de judecătorii de la Curtea Supremă și de procurorii de la Parchetul General. Cu alte cuvinte, dosarele care-i privesc pe magistrați vor fi cercetate ca și până acum, dar nu de o structură separată (cum este acum SIIJ), ci de alte structuri ale Parchetului.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cine este „Nepotul lui Ciucă‟, personajul dubios care face jumătate de miliard de euro din contracte cu statul 

Cătălin Podaru este un om de afaceri de succes din România după ce în ultimul deceniu a fost conectat constant la contracte cu statul, mai ales...

Toni Greblă: Aproape 19.000 de secții de votare deschise în țară pentru alegerile prezidențiale, 950 în străinătate

Toni Greblă a precizat că aproape 19 milioane de buletine de vot au fost tipărite și livrate prefecturilor, urmând să fie distribuite către secțiile...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă