1.2 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomePoliticăBogdan Aurescu a avut consultări politice bilaterale cu omologul său britanic...

Bogdan Aurescu a avut consultări politice bilaterale cu omologul său britanic James Cleverly

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, consultări politice bilaterale cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth şi dezvoltare al Marii Britanii, James Cleverly, în cadrul vizitei pe care şeful diplomaţiei române o efectuează la Londra, cu ocazia semnării Declaraţiei Comune actualizate a Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit şi a primei ediţii a Forumului Bilateral România – Regatul Unit.

Potrivit unui comunicat de presă remis de MAE, în cadrul discuţiilor, ministrul Aurescu şi secretarul de stat Cleverly au abordat atât principalele aspecte ale relaţiei bilaterale româno-britanice de Parteneriat Strategic, cu accent pe identificarea de noi oportunităţi pentru consolidarea acesteia, cât şi evoluţiile regionale şi internaţionale, cu accent pe războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi contracararea efectelor acestuia, potrivit agerpres.ro.

“Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat caracterul istoric pentru relaţia bilaterală România – Regatul Unit al semnării astăzi, în cadrul vizitei, la finalul consultărilor, de către cei doi înalţi oficiali, a Declaraţiei Comune actualizate a Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, document care oferă un nou cadru de cooperare între cele două state, reflectând stadiul actual al relaţiilor dintre UE şi Regatul Unit şi evoluţiile curente din domeniul securităţii la nivel euroatlantic. Documentul urmăreşte, totodată, aducerea la zi a priorităţilor şi viziunii comune în planul cooperării bilaterale, consolidând, în acelaşi timp, caracterul strategic al relaţiilor dintre cele două state, stabilit pentru prima dată în anul 2003, când cele două ţări au convenit ridicarea nivelului de cooperare bilaterală la cel de parteneriat strategic”, se arată în comunicat.

Bogdan Aurescu și omologul său britanic James Cleverly au actualizat Parteneriatul Strategic ce va avea loc pe șase domenii

Conform Declaraţiei actualizate, cooperarea sub umbrela Parteneriatului Strategic se va desfăşura cu prioritate în şase domenii: afaceri externe, apărare şi securitate, aplicarea legii, afaceri interne şi cooperare în sfera justiţiei, legături inter-umane, securitate cibernetică, tehnologie şi ameninţări hibride şi promovarea comerţului, a investiţiilor şi a antreprenoriatului.

“Responsabilitatea generală a promovării cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic va aparţine ministerelor afacerilor externe, care vor organiza anual reuniuni de evaluare a stadiului implementării obiectivelor stabilite în cadrul Parteneriatului şi vor explora noi oportunităţi de colaborare. În acest context, cu prilejul discuţiilor cu omologul său britanic, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat satisfacţia faţă de cooperarea în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state, având ca pilon principal colaborarea în domeniul securităţii”, mai spune MAE în comunicat.

Cu privire la războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, cei doi miniştri au reiterat condamnarea fermă a agresiunii ilegale, ilegitime şi neprovocate a Rusiei, cu impact asupra securităţii întregii regiuni, precum şi asupra arhitecturii de securitate euroatlantice.

“Secretarul de stat britanic a transmis aprecieri deosebite cu privire la modul în care România şi-a exprimat solidaritatea în contextul crizei umanitare din Ucraina, acordând un sprijin consistent şi multidimensional statului vecin. Ministrul Cleverly a adresat, în numele Guvernului Regatului Unit, mulţumiri pentru eforturile României în acest sens, aducând reală valoare adăugată eforturilor comunităţii internaţionale de a sprijini Ucraina să facă faţă agresiunii ruse, se menţionează în comunicat.

La finalul discuţiilor, ministrul Aurescu şi secretarul de stat Cleverly au semnat Declaraţia Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi au deschis împreună prima ediţie a Forumului Bilateral România – Regatul Unit.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Hamas vrea să elibereze toți soldații israelieni în schimbul tuturor palestinienilor închiși în Israel

Un înalt oficial Hamas a declarat miercuri că mişcarea islamistă palestiniană este gata să elibereze toţi soldaţii israelieni pe care îi deţine în schimbul...

Echipele Norvegiei și Spaniei au început cu victorii categorice Campionatul Mondial de handbal feminin

Selecţionatele Norvegiei, marea favorită, şi Spaniei au debutat cu victorii categorice, miercuri, la Campionatul Mondial de handbal feminin, care are loc în Danemarca, Norvegia...

Este oficial: România nu intră în Schengen în acest an

Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an, a transmis miercuri seara pe Facebook, europarlamentarul Eugen Tomac, precizând că pe 5 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă