17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPolitică"Austria să iasă din Schengen", propune Marcel Ciolacu

“Austria să iasă din Schengen”, propune Marcel Ciolacu

Premierul României, Marcel Ciolacu, a propus ca “Austria să iasă din Schengen dacă tot critică așa mult acest sistem”.

Premierul României, care este și președinte al PSD, a făcut această declarație la sediul PSD, în ziua de 18 septembrie 2023.

“Austria să iasă din Schengen dacă tot critică așa mult acest sistem! Să-și facă ziduri kilometrice cu sârmă ghimpată și electrice. Noi o să ne descurcăm în interiorul Schengen-ului, fără probleme. Noi vrem să fim alături de partenerii noștri europeni în interiorul Schengen”, a declarat premierul Ciolacu.

Premierul României a fost întrebat de jurnaliști ce se va întâmpla dacă Austria continuă să blocheze, prin veto, intrarea României în Schengen. “Lucrurile rămân clare. Dacă Austria va vota în decembrie împotriva aderării României la Spațiul Schengen, atunci vom ataca această decizie abuzivă la Curtea Europeană de Justiție”, a răspuns premierul României.

În anul 2023 mai sunt programate trei reuniuni ale Consiliului JAI. Prima va fi în luna septembrie, a doua în octombrie iar ultima în decembrie. Subiectul denumit “Migrația și azilul” va fi discutat la fiecare dintre aceste trei reuniuni, dar nu se știe dacă va fi introdus pe ordinea de zi și un nou vot pentru extinderea Schengen. Un singur veto în Consiliul JAI ar bloca din nou admiterea României sau a Bulgariei în Schengen.

Aceste reuniuni JAI se vor desfășura după ce, la mijlocul lunii septembrie 2023, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ceruse primirea “fără alte întârzieri” a României și a Bulgariei în Schengen.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă