16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăAmbasadorul României în Spania a devenit consilier de politică externă al președintelui...

Ambasadorul României în Spania a devenit consilier de politică externă al președintelui Iohannis

George Gabriel Bologan, fost ambasador al României în Italia și în Spania, a fost numit de președintele Klaus Iohannis în funcția de consilier prezidențial de politică externă.

Decretul șefului statului a fost semnat la data de 5 februarie 2024 iar George Bologan își preia postul de consilier prezidențial la data de 6 februarie, a anunțat Administrația Prezidențială.

Gabriel Bologan a fost ambasadorul României în Italia între anii 2016 – 2022 iar din 2022 până în februarie 2024 a fost ambasadorul României în Spania. Se poate deduce că președintele Iohannis l-a rechemat în România pentru a-l putea numi consilier prezidențial. Este de remarcat că, în Spania și Italia, acolo unde a fost ambasador Gabriel Bologan, trăiesc cei mai mulți români din afara frontierelor naționale.

La 1 februarie 2024, Gabriel Bologan transmitea un mesaj în care sublinia cele mai importante obiective atinse pe parcursul mandatului său de ambasador în Spania: „În acești doi ani, România și Spania au reușit să atingă un nivel privilegiat al relațiilor bilaterale în toate sectoarele. Schimburile economice au crescut cu 30%, am organizat prima vizită a unui ministru român de interne la Madrid după aderarea la UE, am avut primul summit româno-spaniol care a evidențiat potențialul extraordinar pe care îl avem ca parteneri strategici și am ajuns la un acord privind dubla cetățenie, o măsură europenistă, precum și o recunoaștere a rolului comunității românești pentru dezvoltarea economică și demografică a Spaniei”.

Gabriel Bologan va ocupa la Palatul Cotroceni postul devenit vacant prin demisia lui Bogdan Aurescu. Acesta a renunțat la postul de consilier al președintelui României după ce, în noiembrie 2023, Adunarea Generală a ONU l-a ales pe Aurescu în funcția de judecător la Curtea Internaţională de Justiţie.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă