15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăPoliticăAlți 51 de români sunt evacuați din Fâșia Gaza. La Cairo îi...

Alți 51 de români sunt evacuați din Fâșia Gaza. La Cairo îi așteaptă premierul Ciolacu

Un grup format din 51 de persoane – cetățeni români și rude ale acestora – va fi evacuat din Fâșia Gaza spre Egipt, pe parcursul zilei de miercuri, 8 noiembrie 2023.

Simultan cu aceste 51 de persoane vor fi evacuate încă zece, care urmau să iasă din Gaza cu o zi înainte, dar n-au putut ajunge la timp la punctul de frontieră Rafah, din sudul Fâșiei Gaza. Cea mai dură situație este acum în nordul Fâșiei Gaza și în Gaza City, unde se desfășoară lupte între armata israeliană și gruparea Hamas. Din acest motiv, în ultimele zile, armata israliană a făcut apeluri repetate ca toți civilii din nordul regiunii se se retragă în sudul Fâșiei Gaza. Acolo se află și singurul punct de frontieră încă deschis, cel de la Rafah.

Toți românii care ies din Gaza pe la Rafah vor fi transportați apoi în capitala Egiptului, Cairo. Acolo ei vor avea se pare o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, întrucât acesta ar avea, la 8 noiembrie, o scurtă vizită în Egipt. Acum câteva zile, premierul României făcuse o vizită în Israel.

De la Cairo, românii evacuați din Gaza vor fi transportați la București cu o cursă specială a companiei Tarom.

Cu o zi înainte, deci pe parcursul zilei de 7 noiembrie 2023, un număr de 93 de români și de membri de familie ai acestora fuseseră evacuați din Fâșia Gaza.

Există și șase persoane cu dublă cetățenie, română și israeliană, care se numără printre ostaticii ținuți prizonieri de gruparea Hamas. Despre situația acestor ostatici încă nu se știe nimic.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă