Agentul guvernamental pentru CEDO ar putea trece în subordinea Ministerului Justiției

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, că este în lucru un proiect de lege pentru preluarea Agentului guvernamental pentru CEDO de către Ministerul Justiţiei. În prezent, instituţia este în subordinea MAE.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 20.04.2018 - 16:47

"Am demarat un proiect de lege, acum se lucrează la el, pentru a prelua agentul guvernamental pentru CEDO la Ministerul Justiţiei, aşa cum a fost până în 2003", a declarat ministrul Justiţiei, vineri, la congresul avocaţilor.

În prezent, Ministerul Afacerilor Externe este instituţia care exercită, în numele Guvernului României, prerogativele de agent guvernamental în faţa CEDO, iar Agentul guvernamental pentru CEDO este entitatea individualizată prin lege pentru a exercita acest rol de reprezentare a statului român, conferit Ministerului Afacerilor Externe.

Instituţia Agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului funcţionează la Ministerul Afacerilor Externe din luna iulie 2003, fiind transferată de la Ministerul Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului.

Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) întocmeşte actele şi apărările necesare, înfăptuieşte orice alte acte procesuale, ia măsurile necesare pe plan intern şi realizează orice alte acte sau activităţi legate de reprezentarea intereselor statului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi la Comitetul Miniştrilor.

Comentarii