27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăPoliticăAdriana Săftoiu, PNL: "Tudorel Toader este împotriva înfiinţării tribunalelor pentru minori"

Adriana Săftoiu, PNL: „Tudorel Toader este împotriva înfiinţării tribunalelor pentru minori”

„Analizând rapoartele CSM privind starea justiţiei din ultimii trei ani, este menţionat faptul că Tribunalul pentru minori şi familie de la Braşov a avut un volum de activitate scăzut, cu o încărcătură pe schemă de 318 dosare faţă de media la nivel naţional de 600 de cauze pe schemă în anul 2016, aceeaşi tendinţă persistând din anii anteriori (2015 – 284 cauze, 2014 – 235 cauze, etc.) În concluzie, oportunitatea înfiinţării unor tribunale/curţi specializate pornind de la obiectivul realizării echilibrului necesar între exigenţele unui management eficient al resurselor materiale şi umane din sistemul judiciar, pe o de o parte, şi asigurarea calităţii şi celerităţii actului de justiţie, pe e altă parte”, se arată în răspunsul Ministerului Justiţiei din 15 ianuarie la interpelarea Adrianei Săftoiu din 6 decembrie, semnată pentru ministrul Toader de Marieta Safta, secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Deputatul liberal, Adriana Săftoiu, a susţinut la dezbatere „Tribunalul pentru minori şi familie – o soluţie funcţională pentru combaterea violenţei în familie” care a avut loc luni la Comisia drepturile omului a Camerei Deputaţilor, că Tribunalul pentru minori şi familie din Braşov are o eficienţă mare, cât şi o rapiditate în rezolvarea dosarelor, iar dorinţa ministrului Tudorel Toader de a îl desfiinţa este un lucru grav.

„În spatele acestei idei stă o realitate cruntă. În România cazurile de violenţă domestică sunt în creştere sau dacă nu sunt în creştere ies la suprafaţă. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat recent, doar acum o săptămână la Reghin cu acea femeie. Drept urmare, tribunalele specializate în problematica familiei şi a minorului sunt foarte necesare. Avem în momentul de faţă doar tribunalul de la Braşov şi, din păcate, Ministerul Justiţiei printr-un răspuns se pare că are intenţia să-l desfiinţeze şi pe acesta, spunând că nu sunt suficiente dosare. Mi se pare grav să judeci violenţa domestică în funcţie de volum şi nu în funcţie de gravitatea acestor acte şi impactul pe care îl au. Eu nu cred deloc că sunt prea puţine dosare care să justifice înfiinţarea de tribunale, de secţii sau de instanţe specializate. Sper să reuşesc împreună cu colegii mei să susţinem această idee, să pledăm pentru ea şi să avem instanţe specializate în problematica familiei şi a minorului. Dacă ne uităm la dosarele de la Tribunalul Braşov veţi vedea celeritatea cu care ele sunt rezolvate, faţă de un tribunal generalist, unde poţi să stai şi doi sau trei ani până când se rezolvă şi primeşti sentinţa în asemenea cazuri, a declarat Adriana Săftoiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă