19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăPoliticăA fost desemnat ambasadorul Republicii Moldova în România. A fost consilier la...

A fost desemnat ambasadorul Republicii Moldova în România. A fost consilier la Washington

A fost desemnat ambasadorul Republicii Moldova în România, acesta urmând să fie diplomatul Victor Chirilă.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a avut deja o întâlnire cu viitorul ambasador. “Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit miercuri, 22 decembrie 2021, pe ambasadorul agreat al Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare”, a anunțat MAE.

Despre Victor Chirilă se știe că a fost consilier la Ambasada Republicii Moldova în SUA. Numirea lui ca ambasador la București sugerează importanța maximă pe care noua conducere a Republicii Moldova o acordă relației cu România.

Victor Chirilă a absolvit Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, apoi a urmat studii de masterat în București, la SNSPA.

Anterior numirii lui Victor Chirilă, Ambasada Republicii Moldova din București a fost condusă, interimar, de Emil Jacotă. Acesta își menține funcția diplomatică de ministru consilier.

Ambasadorul Republicii Moldova de până anul trecut este acum consilier la BNR

Înaintea lui Emil Jacotă, ambasador la București a fost Mihai Gribincea. El a fost eliberat din funcția de ambasador la mijlocul anului 2020, aparent din motive politice, în condițiile în care președintele de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, era considerat filo – rus. Potrivit informațiilor disponibile pe internet, Mihai Gribincea este, din anul 2021, consultant de strategie la Banca Națională a României.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Prăpăd în rândul antreprenorilor. A crescut cu 40% numărul firmelor radiate

Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă