Vine zăpada!

Marius Ghilezan 11.01.2021 - 08:26
Marius Ghilezan

Anunțul meteorologilor că la munte va ninge a înnebunit românii. Obligați să stea în izolare datorită restricțiilor din pandemie aproape un an, pur și simplu au luat cu asalt stațiunile montane.

Share

Pârtiile de schi au fost pline atât de profesioniști, cât și de amatori. Pentru a menține distanțarea socială, în unele locuri au intervenit jandarmii.
Dacă la cozile la telescaune, oamenii purtau măști, nu același lucru s-a întâmplat în barurile și restaurantele din stațiunile montane.
Ieri, pur și simplu trebuia să aștepți o oră pentru a se elibera un loc în local, într-o celebră stațiune românească.
Întrebând chelnerița de ce stau 20 la aceeași masă, mi-a răspuns că sunt membrii ai aceleași familii și că ea nu știe de vreo restricție.
Dacă servirea mesei s-a făcut oarecum decent, nu același lucru se întâmpla seara, când mai ales bărbații, cu ceva la bord, vorbeau la mai puțin de un metru.
Când te ia valul, uiți de restricții. Sigur că mulți nu cred că se pot infecta, iar dacă o pățesc, vor face o formă ușoară.

Medic, trecut prin boala COVID-19: ”ăsta nu e virus, e altceva”

Un celebru medic, care s-a căptușit cu noul coronavirus la începutul lunii decembrie 2020, mi-a povestit de câte complicații i-a dat boala: pericardită, pneumonie și probleme ale ficatului. ”Ăsta nu e virus, e altceva,” mi-a replicat el. ”Dacă nu eram medic, eram deja mort.” Sigur, strigătul de alarmă al unui medic nu este auzit de urechile surde.
Dacă mulți mai cred în conspirații, e de neînțeles cum o serie de cadre medicale ies în spațiul public acuzând autoritățile și dezvoltând idei halucinante despre oculta mondială care manevrează virusul.
La oameni simpli te poți aștepta să creadă și să susțină că e o banală gripă, dar la oameni cu școală e mai greu să înțelegi.?

Lumea zice...dar ce pregătire are lumea asta?

                                desen realizat de Ștefan Popa Popa'S

Tot în weeekend, m-a sunat o profesoară. La ea la școală se făceau listele pentru vaccinare. M-a întrebat dacă să se treacă pe listă sau să mai aștepte. Am repetat poezia despre compoziția acestuia - pe bază de ARN - care nu provoacă efecte adverse. În replică, mi-a spus că lumea nu crede. Am întrebat-o ce specialitate are lumea asta de poate judeca? Nu mi-a răspuns.
Dacă diavolul se ascunde în lucruri mărunte, prostia, în impersonal. Se zice, se spune, se face? Dar cine răspunde de creșterea alarmantă a infectărilor. Lumea. Păi și cum e trasă ea la răspundere?

Despre virusul mutant

Mulți vorbesc despre nevoia unui nou lockdown. Populația nu mai suportă.
Tot la sfârșitul săptămânii trecute, l-am întrebat pe unul dintre cei mei străluciți epidemiologi români despre noua mutație a virusului. M-a lăsat paf.
 
El nu crede în mutațiile anunțate de autoritățile londoneze. Înaltul Dobrogei, Teodosie, numai pe schiuri nu s-au suit.

Gerul progresului bate gerul Bobotezei

 
”Descoperirea vaccinului pe bază de ARN e comparabilă cu aselenizarea omului pe lună”
 
E cald prin casă. Se scumpește energia, dar cheful de petreceri al românilor e peste măsură.
Un corporatist s-a arătat mirat când i-am spus că până în 15 ianuarie, în companiile românești, nu se mișcă o foaie, darmite omul din pat.
Pentru că e vacanță prelungită, lumea uită de pandemie. Și atunci de ce ne mai mirăm că actuala criză se va prelungi?
Raționalii așteaptă vaccinarea, iraționalii dezvoltă și multiplică povești conspiraționiste.

Ce contează pentru lume că și Papa se va vaccina zilele acestea?

Un celebru ziar american titra pe prima pagină că descoperirea vaccinului pe bază de ARN e comparabilă cu aselenizarea omului pe lună. Dar lumea nu crede nici în povestea aceea. E mai simplu să negi, decât să-ți argumentezi opinia.
Lumea? E aceeași care judecă prin lozinci? Care dă sentințe? Care acuza jandarmii români că i-au gazat?
Lumea e aceași care nu protestează azi că Big Tech-ul l-a cenzurat pe însuși președintele SUA? Nici că protestatarii americani au fost gazați? Păi, cum așa? E dubla măsură?

Dacă Maior nu era cârpă

La imaginar suntem campioni. Știrea că George Maior i-a chemat pe oficialii americani la consultări, privind încălcarea gravă a statului de drept și că investitorii români din SUA sunt îngrijorați, a aprins rețelele sociale. Păcat că George Maior nu ”se amestecă în treburile interne ale statelor americane.”
Familia Windsor s-a vaccinat. Un semnal clar.
În La Puerta del Sol, kilometrul zero al Madridului și-au făcut apariția schiorii. Pe străzile marilor orașe iberice, tinerii s-au bulgărit. Furtuna Filomena a adus în Spania viscol şi ninsori cum nu s-au mai văzut de 40 - 50 de ani. Pentru prima data în această țară a fost emisă avertizare de cod roșu.

Vine zăpada și în România. Lumea, calificată, gen, zice că înghețul distruge virușii.