4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiUSR, copilul răsfățat al Guvernului

USR, copilul răsfățat al Guvernului

Eram obișnuiți ca în toate guvernările formate prin coalizarea mai multor formațiuni politice, UDMR să fie copilul râzgâiat, căruia trebuie să îi fie satisfăcute doleanțele.

În actuala coaliție de guvernare însă, până și cei din UDMR au motive să-i invidieze pe colegii de la USR PLUS.

Am spus că Educația este un exemplu elocvent în care liberalii sunt nevoiți să se încline în fața mai marilor din USR, chiar dacă expertiza acestora din urmă în domeniul învățământului este cel puțin îndoielnică.

După cum recunoștea public ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost nevoit să introducă în structura anului școlar vacanța prelungită de primăvară, pentru a reduce restricțiile din unitățile de învățământ preuniversitar și de a evita închiderea acestora.

A fost nevoit ministrul Educației să ia această măsură, după cum ne mărturisea la un post de televiziune, în negocierea pe care a purtat-o cu colegul său de la Sănătate, Vlad Voiculescu.

E nevoie de ordine comune ale celor doi miniștri care să reglementeze modul de organizare a activității în unitățile de învățământ pe timp de pandemie.

Dar, după cum putem constata, în această negociere interministerială se pune mai mult problema cum să se procedeze astfel încât să se impună ideile membrului USR PLUS.

Astfel a fost imposibilă și eliminarea măștilor de protecție sanitară din sălile de sport ale școlilor.

Trebuie să reamintim că România este singura țară din UE care obligă elevii să poarte mască de protecție în timpul orelor de sport desfășurate în spațiu închis.

 

Guvernanții fac coadă la “Nașul” USR PLUS

Am înțeles că, pe timp de pandemie, ministrul Sănătății devine regina de pe tabla de șah a guvernării, în timp ce șeful Educației devine doar un pion, eventual de sacrificiu.

Totuși ceea ce se întâmplă în acest moment amintește de celebra trilogie a lui Francis Ford Coppola, în care colegii de coaliție din PNL sunt nevoiți să vină pe rând la “Nașul” de la Sănătate și, de preferat, să-i sărute și mâna.

Vlad Voiculescu este probabil cel mai bun exemplu, dar nu este singurul membru USR PLUS căruia Executivul Florin Cîțu este nevoit să-i bifeze toate cele trecute pe lista de dorințe.

Avem parte de o premieră în sistemul de învățământ românesc.

Probabil că este o măsură ce trebuia luată de mult timp, dar, acum, poate și în urma scandalurilor membrilor USR PLUS din țară, bugetul pentru bursele elevilor va fi asigurat și transmis în teritoriu de Ministerul Educației.

Coincidență sau nu, această decizie a guvernului a venit după mai multe scandaluri create de primarii care, conform declarațiilor acestora, doar din rațiuni financiare, au vrut să taie bursele elevilor.

De fapt, chiar au tăiat aceste bugete și au întârziat acordarea burselor, dar au revenit asupra acestor decizii după intervenția asociațiilor de elevi.

Prin urmare, se pare că banii existau, dar nu și bunăvoința.

Cel puțin în Capitală, doi dintre primarii care s-au remarcat în aceste scandaluri vin, ca să vezi, tot de la USR PLUS: edilul sectorului 1, Clotilde Armand, și cel al sectorului 2, Radu-Nicolae Mihaiu.

Au mai fost probleme și în sectorul 4, al “independentului” Daniel Băluță.

De acum înainte nu mai sunt motive de îngrijorare pentru primarii USR PLUS, care se pare că au simptome puternice când vine vorba de învățământ, și nici pentru alți edili, pentru că banii de burse vin cu destinație sigură de la Ministerul Educației.

În istoria acestei țări, au mai existat însă primari care au jonglat puțin și cu salariile cadrelor didactice, cu toate că banii aveau de asemenea destinație sigură.

Să sperăm că nu se va întâmpla acest lucru și cu banii de burse, dar, deja, aici trebuie să intervină preocuparea organelor abilitate.

Nouă ne rămâne să sperăm că primarii USR PLUS nu vor mai tăia bani de la învățământ și, cine știe, poate guvernul va investi mai mul în infrastructura școlară.

 

Dacă primarii nu respectă legea, le mai dăm niște bani

Repet, nu consider că măsura ca Ministerul Educației să asigure bugetul pentru bursele elevilor este măsura greșită, chiar poate era bine să fie luată de mult, deoarece există numeroase localității unde primăriile chiar nu au bani suficienți.

Nu este însă în niciun caz și situația din bogatul sector 1 al doamnei Clotilde Armand.

Trebuie constatat doar că efortul financiar al Guvernului, prin Ministerul Educației, vine când s-au plâns primarii USR PLUS.

Dacă edilii refuză să respecte Legea Educației Naționale 1/2011, ce prevede modul de acordare și coantumul burselor școlare, atunci, ministerul vine el și le dă bani primarilor, doar să facă și ei ce este normal.

“Începând cu acest an, elevii beneficiază de burse plătite din bugetul de stat. În acest sens, prin Legea Bugetului de Stat, au fost alocate 536 milioane de lei, dublul sumei totale acordate anul trecut de către autoritățile publice locale pentru plata burselor școlare. Mai mult, prin HG 1.064/2020, Guvernul României a stabilit cuantumul minim al burselor la valoarea de 100 de lei (aprobat și asigurat din bugetul de stat), cuantum care poate fi majorat de autoritățile locale din bugetele proprii”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației, remis cotidianului național “România liberă”.

Ministerul de resort mai precizează că “având în vedere că administrațiile județene ale finanțelor publice au inițiat deja procesul de repartizare a acestor sume către autoritățile locale, unitățile de învățământ au obligația să solicite în cel mai scurt timp sumele necesare pentru ca elevii să intre cât mai curând în posesia drepturilor acordate”.

“De asemenea, ne exprimăm convingerea că toate consiliile locale vor respecta prevederile HG 1.064/2020 și vor adopta hotărârile proprii prin care este asigurat cuantumul minim garantat de 100 de lei pentru toate tipurile de burse (de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social)”, mai scriu reprezentanții Ministerului Educației, în același comunicat.

Cu alte cuvinte, o “bomboană” în plus pentru elevii dezamăgiți că sunt ținuți departe de școli.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă