Școala, mai aproape, dar încă departe de realitate

Laurențiu Mușoiu 31.03.2021 - 00:07
Laurențiu Mușoiu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pare să se fi dezmeticit puțin după amețeala provocată de negocierile cu colegul său de la Sănătate, Vlad Voiculescu, și încearcă să readucă puțină normalitate în școala românească.

Share

Cîmpeanu s-a sucit, de data aceasta în direcția firească pentru bunul parcurs al sistemului educațional, și a anunțat că pot continua cursurile remediale și în timpul vacanței prelungite de primăvară.

Într-adevăr, acum vom vedea cât de reale sau cât de ipocrite au fost declarațiile părinților și elevilor care susțin că au dus dorul școlii, deoarece frecvența cursurilor remediale depinde numai de solicitările lor.

Mai este însă un aspect extrem de important care pare să fie trecut cu vederea de ministrul Cîmpeanu: plata profesorilor care vor preda și la aceste cursuri, din timpul vacanței și care vor avea cursuri de susținut și în cele două săptămâni tăiate din vacanța de vară.

Ne amintim de promisiunea ministrului că există buget pentru plata profesorilor care susțin cursuri remediale.

Să sperăm că promisiunea stă în picioare.

Se pune însă și problema concentrării profesorilor.

E logic că orice individ altfel prestează când se află în perioada despre care știe că îi este rezervată slujbei și, cu totul altfel, când este chemat de pe plajă la lucru.

Decizia ministrului Educației de a le permite elevilor, care doresc, să participe la cursurile remediale este însă o palidă consolare pentru tentativa de reducere a pierderilor acumulate de elevi în școala online desfășurată fără resurse.

După o perioadă lungă și extrem de dificilă, principala provocare pentru societate este reaproprierea tinerilor de școală, ori prin măsurile întreprinse de miniștrii Educației și Sănătății în niciun caz nu se realizează acest lucru.

Am înțeles că ministrul Cîmpeanu s-ar fi plâns în ședința PNL de faptul că nu poate relaționa cu colegul de la Sănătate.

Nu este primul liberal care se plânge de colaborarea deficitară cu USR, dar cetățenii par să fi devenit impasibili la aceste telenovele.