7.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiO parte din PNL se leapădă de electoratul anticomunist

O parte din PNL se leapădă de electoratul anticomunist

Dar când s-a pronunțat Bjoza? E pedepsit pentru o opinie neformulată?

“Decizia primului ministru Florin Cîțu este legitimă și corectă,” a ținut morțiș fratele geamăn al noului ambasador propus pentru Washington să spună.

Octav Bjoza avea o amărâtă funcție de subsecretar de stat pentru recunoașterea memoriei foștilor deținuți politic.

Am primit sute de mesaje de revoltă. Mulți liberali s-au despărțit cu această ocazie de Florin Cîțu și mai speră că Ludovic Orban să restabilească dreptatea.

Mai avem câțiva eroi ai rezistenței anticomuniste în viață. Și ne batem joc de ei, pentru că oarecare ciocoflenderi s-au cocoțat pe martiriul din pușcăriile comuniste pentru a ajunge deputați, ambasadori, plenipotențiali ai ordinului “fii corect politic și vei ajunge pe cele mai înalte culmi?”

Citește și: Călăii lui Bjoza / Fulminanta ascensiunea a fraților Muraru

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Andrei și Alexandru Muraru sunt doi tineri liberali, împinși spre stratosferă de Relu Fenechiu. Primul e propus ambasador în SUA, al doilea e deputat PNL, mai nou, reprezentant al României pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei.

Ascensiunea lor e fulminantă. S-au cocoțat pe cadavrele foștilor deținuți politic, s-au vârât în mișcările monarhiste, au distrus IICMER-ul, l-au dat afară pe Marius Oprea și s-au împrietenit cu cine trebuie. 

Revenind la fila de zbucium liberal de astăzi, mărturisesc că fii și nepoții celor care au fost arestați și chiar omorâți în temnițele de exterminare s-au înscris în anii ’90 și după în PNL și PNȚCD.

Octav Bjoza, PSD și arhanghelii resetării

A trebuit să vină o guvernare pesedistă pentru a-i da eroului rezistenței anticomuniste o leafă și un post reprezentativ. Mai mare rușinea. Cu ajutorul PSD, Octav Bjoza a promovat mai multe acte normative pentru drepturile foștilor deținuți politic decât țâștibâștii de sub fustele Alinei Gorghiu.

Prin decizia recentă, Florin Cîțu, servind interesele progresiste, și-a tăiat orice legătură cu vechiul Partid Național Liberal. Acum el devine neoliberal, adică un flutură vânt. N-a avut nevoie și nu are nici acum de rădăcini, în amplul proces de jefuire a țării și oferirea avuțiilor naționale pe tavă străinilor.

Prin acțiunea de demitere a lui Bjoza, PNL s-a tăiat împrejur de orice tradiție anticomunistă. Printr-o simplă semnătură, premierul liberal a tuns, ras și frezat orice rădăcină cu trecutul de rezistență.

Sute de mesaje am primit în inbox. Disperați și profund siderați, anticomuniștii se leagă de o minimă speranță: intrarea în forță a lui Ludovic Orban peste Florin Cîțu. Din păcate, liderul PNL e strâns de mâini și de picioare.

De la Crin Antonescu i se trage lui Bjoza

Cu ajutorul lui Crin Antonescu, Parlamentul a legiferat o lege ofensatoare la adresa foștilor deținuți politic. Prin Legea 217/2015, propusă de fostul președinte PNL, se zice că puternic stimulată financiar, „Mişcarea legionară“ a fost introdusă printre organizaţiile fasciste, deşi Tribunalul de la Nürnberg a respins această solicitare. De atunci s-au înființat fel de fel de comiții și comisii ce judecă pe baza ei. Acolo sunt tari frații Muraru.

Marea supărare a deputatului Muraru, apropiat al premierului și cercului de interese ale unora care vor să facă bani din discriminări care nu există, e că Octav Bjoza se luptă pentru urmașii foștilor deținuți politic, să fie recompensați de statul român, pentru suferințele și discriminările din timpul comunismului.

Poate că mulți dintre cititori nu mai știu cum picai la facultate pentru că nu aveai origine sănătoasă. Câți copii de deținuți politic nu au fost dați afară din școli și din serviciu.

Sute de mii de români au suferit și au fost declasați social, numai din vina de a avea rude de sânge în pușcăriile totalitare.

Octav Bjoza se luptă de aproape zece ani pentru repararea acestor nedreptăți făcute unor semeni de-ai noștri. Și cine s-a împiedicat de el? Urmașii comuniștilor sau aliații de suferință?

De ce trebuie să fie discriminați copiii foștilor legionari?

Recunosc, în 1990, lucram la ziarul liberalilor din Timișoara. Nu aveam inspirație la texte, dacă nu aveam așezat pe birou ziarul “Dreptatea,” pe frontispiciul căruia trona: “Tribună de luptă împotriva comunismului”. Prindeam aripi, numai aruncând ochii.

Ne-am înscris în partidul lui Brătianu pentru că știam de la bunici că familia lui a construit România modernă. Țărăniștii păreau prea radicali, pentru gusturile noastre de atunci.

Noi rezonam cu principiile capitaliste. Savuram orice carte venită din occident pe acest subiect. Eram convinși că e singura formă de organizare statală viabilă pentru noi. Alături de noi au fost mereu foștii deținuți politic.

Iată că acum, o serie de deputați de la minorități fac propriul Nürnberg. Octav Bjoza e condamnat pentru un delict de opinie, opinie pe care n-a avut-o niciodată, recunosc ca unul care-l cunoaște demult.

Ce a spus renegatul liberalilor moderniști?

“Deputații de la minorități au cerut ca din prezenta lege să nu beneficieze copiii fasciștilor, legionarilor. Noi am considerat că este o mare nedreptate. Ce vină să poarte niște copii, pentru faptele comise de părinții lor?”, a fost singura declarație a eroului Bjoza.

Închin steagul luptei anticomuniste în cinstea demnului urmaș al lui Ticu Dumitrescu, alături de care am trăit atât cele mai evlavioase momente, cât și învățămintele lui Joachim Gauck, părintele desconspirării STASI, ca poliție politică.

În orice instanță civilă, penală sau a vreunei noi inchiziții, voi merge să depun mărturie, ca unul care-l cunoaște de peste 20 de ani pe Octav Bjoza, că n-am auzit în viața mea de la el vreun cuvânt de ocară, față de de evrei sau de alte minorități, alături de care am copilărit.

Părintele Gheorghe CALCIU mi-a mărturisit odată că marele teolog creștin Richard Wurnbrand i-a recunoscut că a fost salvat de la moarte de legionarii din Tg. Ocna, cu medicamentele date de Valeriu Gafencu, supranumit “Sfântul Închisorilor.” Nn toți legionarii au făcut crime, cum nu orice morar poate ajunge ambasador.

Anticomuniștii se leagă de Orban, ca înecatul de pai. Poate că PNL nu mai are nevoie de trecut. Se înalță spre culmile progresului, fără rădăcini.

 

Vocile lumii

Lucia Hossu Longin

Producător TVR

“Îi cer domnului Cîțu să revină asupra deciziei. (…) Cel mai curat om din această echipă de conducere, omul simbol, este îndepărtat. Decizia aceasta face România de rușine. Opriți-o, domnule Prim-ministru, până când nu va întuneca, definitiv, mandatul dumneavoastră!”, a transmis realizatoarea emisiunii “Memorialul durerii”

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă