Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Lupta pentru Remdesivir

Marius Ghilezan 07.10.2020 - 06:42
Marius Ghilezan

Criza Remdesivir lovește și România, țară în care mari somități medicale au preferat să se încaiere cu Adrian Streinu Cercel, decât să pună o presiune pe guvern.

Share

Medicamentul produs de Gilead Sciences, Remdesivir, vândut spitalelor sub numele de Veklury, a ajuns celebru mai ales după ieșirea lui Donald Trump din spital.
Antiviralul, produs din clasa analogilor de nucleotide în perioada de început a epidemiei cu Ebola și a virusului Marburg, este subiect de dispută între medicii români. Unii dau vina pe alții acuzându-se reciproc de lipsa medicamentului.

Am avertizat public încă din luna martie


Dat în doză unică, intravenos sau prin perfuzie, în șase zile consecutive, spun specialiștii, ameliorează boala COVID-19, mai ales la pacienții cu în stări medii spre grave.
Unora li se administrează de la debutul bolii. Mai ales celora din categorii de risc ridicat.
Ca unul care citește zilnic presa de specialitate, am avertizat public încă din luna martie că medicamentul scos de la naftalina Ebolei va face minuni. Și trebuie să-l achiziționăm și noi ca stat.
Cei care m-au ascultat și au jucat pe bursă au câștigat.
În loc să ia în serios semnalul meu, doi corifei ai luptei politice permanente dintre dreptul arătător și stângul strâns în pumn, aflați la o vârstă venerabilă, în care se pricep la toate și la nimic, m-au oprit de câteva ori în cursul unei emisiuni de tv, spunând că ei nu vor să audă bazaconii despre ceva de care ei n-au auzit.
Analiștii lu’ pește prăjit se lefăie în burtoșenia lor mare zilnic pe televiziuni. Se pricep și la cum crește spanacul și la data când Elon Musk va ajunge pe Marte. Progresul, Nenică, nu e în lumea profesorilor de carton, invitați în platouri, ca pisicile să toarcă sau ca melițele să macine nimicul pentru a părea deștepți. Și mult lăudați.

Cine negociază în numele statului român?

Revenind la criza Remdesivir, criza de astăzi era previzibilă, odată cu explozia numărului de noi infectați.
Pe cocoașele ministrului Tătaru puteau fi puse din timp și bilețelele din partea marilor specialiști de astăzi care-și împart dozele rămase la statul român, asta în timp ce nu-și mai dau palme prin mass-media.
Odată cu schimbarea stategiei de vânzări a Gilead Sciencies, companie de tip butique, dar cu acțiuni crescătoare, invers proporționale cu planetarele goluri din buget ale lui Cîțu, prin livrarea medicamentului direct spitalelor americane, există riscul creșterii prețurilor de achiziție.
Compania a renunțat la sistemul de distribuție al Departamentului Federal din SUA și preferă să-l distribuie direct spitalelor.
 
Vocile lumii:
După ce vineri seară, lui Trump i s-a administrat REGN, un cocktail de anticorpi neutralizanți, acțiunile companiei Regeneron Pharmaceuticals Inc. au explodat. Prețul acestora a crescut cu 7,19%, conform Marketwatch. De ce Gilead Sciencies, producătorul Remdesivir, a coborât cota pe bursă? Simplu. Investitorii s-au aruncat să cumpere acțiuni. Nimeni nu vinde. 
Citat
Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” a primit o nouă tranșă de Remdesivir la începutul acestei săptămâni. Fără un plan național, minuțios elaborat de către minister, despre condițiile de administrare a medicamentului, în asociere cu alte produse, moartea bate în geam.
 
Generalii să facă bine românii !
 
Nu numai la frizerii există principiul liber al pieței: “primul sosit, primul servit,” ci și în industria medicamentelor.
Această decizie ar putea duce la o explozie a prețurilor și la mari sincope în ritmul de achiziționare.
Compania farmaceutică americană Gilead, care produce Remdesivir, a stabilit încă din vară prețul, după consultarea asociaților de pacienți din SUA. Ministerele din țările dezvoltate au plătit până acum 390 de dolari/doză. Pentru tratamentul unui pacient este nevoie de șase doze, costul total fiind de 2.340 de dolari pe pacient, a estimat atunci compania.
Mai iuți de picior, Statele Unite ale Americii au cumpărat 500.000 de doze, ceea ce reprezenta toată producţia Gilead pentru iulie şi 90% din august şi septembrie.

UE ne-a dat partea leului
 
Ulterior și Comisia Europeană a scos din pălărie 63 de milioane de Euro pentru a asigura tratamentul pentru 30.000 de pacienți. Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Astfel și României i s-au redistribuit dozele necesare pentru 2.500 de pacienți.
În România, odată cu explozia de noi infecții și de lipsa de predictibilitate a creșterii cocoașei, despre care ministrul Tătaru, prea ocupat de campania electorală, a vorbit mai mult în termeni fiziologici, decât în cei ai statisticii, criza a apărut ca din senin.
Repartiția europeană s-a consumat. Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” a primit o nouă tranșă de Remdesivir la începutul acestei săptămâni. Fără un plan național, minuțios elaborat de către minister, despre condițiile de administrare a medicamentului, în asociere cu alte produse, moartea bate în geam.
Dar nu în cel al ministrului, aflat în autoizolare, după participarea la o emisiune contaminată, pentru el se găsesc oricând șase doze, dacă, Doamne ferește! devine pozitiv.
Din cauza coronavirusului nici nu se mai poate vorbi despre o gândire pozitivă în lupta cu molima.

Nu avem negociatori?

E necesar ca statul român să ia pe cont propriu bătălia. Am avut curajul, tenacitatea și banii pentru a cumpăra de la americani rachete cu miliarde de dolari și nu găsim în Trezorerie câteva zeci de milioane?
Dar cine să meargă în SUA să negocieze? Generalii s-au specializat pe măști de unică folosință aduse din țările subdezvoltate, nu știu să facă business la nivel înalt.
Pentru sănătatea națiunii române suntem dispuși să închidem ochii la achizițiile de Remdesivir la supra preț. Măcar de ar face și ei ceva bun pentru România.   

Să meargă Orban la piață?
 
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a avertizat încă de la începutul săptămânii că în acest caz ar trebui să începem să ne gândim cum să ne descurcăm și singuri.
În cazul în care vânzarea medicamentului va fi complet liberalizată, bazată doar pe cine oferă mai mult și mai repede, Alexandru Rafila crede că va exista o competiţie între ţări.
Ministrul Nelu Tătaru trebuie să depășească faza vândutului măștilor la farmacia din Tecuci și să aibă deja biletele de American Airlines. Funcția nu-i dă doar privilegii ci și responsabilități. Dacă e în autoizolare își poate delega competența. Chiar Ludovic Orban, cunoscut filo-american, ar putea prelua inițiativa în cazul în care este testat negativ.