11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiLa vremuri de război sau de restriște orice este permis!

La vremuri de război sau de restriște orice este permis!

România se află oficial pe timp de război pentru 30 de zile. Un război cu un inamic invizibil și care, dacă acest Guvern împreună cu Președintele îl înving, lăsând în urmă cât mai puține victime, va fi un lucru majestuos!

Este un test! Și pentru noi, națiunea care i-a votat masiv anul trecut, dar și un test pentru ei, ca oameni de stat și de guvern, în viziunea a ceea ce noi numim Democrație. Măsurile anunțate sunt cele care definesc democrația în esența ei fiind pe aceeași linie, a oricărei alte țări democratice aflată într-o stare de urgență.

Națiunea va putea astfel vedea ce definește dreapta ca putere politică globală în lume. O politică ce acum, aliniază România în rândul țărilor democratice de la Al Doilea Război Mondial încoace, scăpându-ne de mult stigmatizata amprentă comunistă.
În astfel de vremuri, națiunea poate să vadă și să înțeleagă esența capitalismului și a politicilor de dreapta. Pentru prima dată vor vedea că atunci când se declanșează Alarma, guvernele de dreapta vor canaliza eforturile nu pentru „Stock Market” (Bursă)– fiind insistent întrebat de jurnaliști, Președintele S.U.A, Donald Trump, a fost foarte ferm : „Nu mă interesează recesiunea, nu mă interesează bursele,vreau să termin cu această problemă (n.r. corona virus), este tot ce contează acum!” Eforturile lor se vor îndrepta spre sănătatea publică, spre susținerea socială, spre sprijinirea antreprenorilor, a tuturor industriilor chiar și a liniilor aeriene. Atât S.U.A. cât și Marea Britanie au deschis vistieriile și dau bani, peste tot. Președintele Trump a anunțat că va da bani și va susține puternic liniile aeriene „ Nu e vina lor, nu e vina nimănui!” Banca Federală Americană a anunțat de asemenea că reduce la 0 rata de interes plus multe alte măsuri în favoarea mediului de business. Britanicii, la rândul lor, au anunțat că vor plăti 350 de miliarde de lire sterline pentru sistemul național de sănătate și pentru un „pachet de salvare” care cuprinde împrumuturi ieftine pentru guvern, scutirea ratelor bancare, ipotecarea concediilor.

De asemenea, din surse medicale din sistemul privat britanic, am primit confirmarea că toate paturile medicale și toate clinicile și spitalele private au fost închiriate de Guvern pentru lunile mai, iunie și iulie.

Război timp de 30 de zile cu un inamic invizibi

Este important de zis, faptul că nicio clipă cele două țări – inventatorii Democrației- nu au făcut referire la măsuri abrupte și ostile, la rechiziționări, sau naționalizări (vezi Franța), închideri pe teritoriul țării lor, interzicerea deplasărilor în rândul comunităților lor, sau aluzii la adresa entităților media (dezinformare), iar de instaurarea unei limitări de comunicare nici pomeneală. Ambii lideri au apărut des în conferințe de presă, au făcut referire doar la cercetările științifice, la proiectele medicale aflate în lucru pentru determinarea unui vaccin, la măsurile deja implementate, la inovația sistemului medical (crearea unor echipamente de detectare a virusului mai sigure) și au încurajat populația, făcând mereu apel la un efort complet comun și național.

Capitalismul și politicile de dreapta se întemeiază și se fac prin știință (carte, educație), fair play, prin legi, și cu respectarea drepturilor fundamentale. Nu pe politici sociale austere, autocratice, de tip justiție socială, ci pe politici de protecție și prevenție la momentul potrivit.

De ce este important să ne uităm cu atenție la aceste acțiuni? Pentru că acestea ne vor defini odată cu acest decret al Președintelui Iohannis, pentru generațiile viitoare, și pentru că trasează o linie clară direcției în care vrem să mergem în politica de țară. Mai pe înțelesul tuturor, nucleul de bază al salvării unei națiunieste să-i asiguri traiul la vremuri de restriște. Dacă te uiți în țările comuniste, este exact opusul, măsuri austere, represiune publică, salvarea unei mase prin sacrificarea altei mase!

La gunoi deci, cu cei care mârâie și își pregătesc fălcile să rupă din seva și-așa firavă a societății. Autocrații care visează la naționalizări și rechiziționări pe gratis! Acum este momentul să se arunce cu banii, acum trebuie să fie Guvernul generos. Oamenii, de orice fel, au acum nevoie de un „desfrâu bugetar”! Acum când sănătatea lor e pusă la încercare, acum când inamicul invizibil lovește necruțător în sistemul cel mai profund al unei nații – sănătatea ei.

Tot acum, ar trebui să tureze motoarele la maxim Institutul Cantacuzino, ajutat de Guvern și Armată – astfel încât să fie readuși chiar și cei pensionați, pentru a descoperi leacul acestui inamic invizibil! Nu trebuie să așteptăm leacul din altă parte, trebuie acționat acum.

Să nu disperăm! Cineva se ocupă de„problemă”

A mai rămas o singură necunoscută: Ce plan are Banca Națională a României? Răspunsul la această întrebare ar trebui să vină cât mai repede. Între timp, să nu disperăm, este un moment de a conștientiza că cineva se ocupă de „problemă”. Fără doar și poate dacă aceste măsuri se vor implementa, România, laolaltă cu țările democratice, va supraviețui cu minimum de victime și austerități și cu un motor economic ce va exploda după ce „problema inamicului va fi rezolvată”. Dacă și numai dacă, va rămâne pe acest trend democratic.

Nu uitați! Într-o societate democratică, individul se află la baza lui. Protejezi individul, protejezi societatea, ori aceste măsuri ce urmează a fi luate tocmai asta înseamnă! Uitați de alte măsuri de înșfăcare a bunurilor în numele Urgenței. Statul este incapabil să gestioneze societăți, iar societățile odată ucise nu-și mai revin, ar fi un haos total în societatea noastră.

Cele mai importante măsuri anunțate de Președintele Iohannis și de membrii Guvernului:

Măsuri în domeniul sanitar: ,,În Ministerul Afacerilor Interne, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială se angajează fără concurs pentru a suplimenta nevoile medicale; achiziționarea directă de medicamente și echipamente medicale: 1,1 miliarde de lei pentru 36 milioane de măști, mănuși, teste, și două spitale mobile; s-au distribuit către Ministerul Sănătății în plus față de ce aveau la buget 1,7 miliarde de lei.

Măsuri în domeniul Economic: șomaj tehnic suportat de stat, plata în avans a pensiilor, susținerea operatorilor economici – nu mai se pun popriri pe conturi, se returnează tva rapid; se amână plata impozitului pe venit; fără controale la angajatori cu câteva excepții.

Klaus Iohannis: „Astăzi nu suntem singuri, o criză globală necesită soluții globale nu doar locale, ne coordonăm cu partenerii noștri din Uniunea Europeană și împreună suntem încrezători că vom depăși cu bine această încercare!” ■

 

 
 
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă