13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiIohannis aprinde țara

Iohannis aprinde țara

Partidele și-au prezentat variantele de premieri. PNL pe Cîțu, USR-PLUS, pe Cioloș, PSD, pe Rafila, AUR, pe Călin Georgescu. Președintele a declarat că va anunța premierul desemnat după 21 decembrie 2020.

În urma eșecului negocierilor de la Vila Lac, unde, potrivit surselor, Sighiartău și Rareș Bogdan au spălat putina pentru că era ora de Liturghie, Klaus Iohannis este la un pas de a crea o criză politică majoră.

A L E G E R I

De un an a disperat România că vrea alegeri. Acum le-a avut. Românii nu i-au dat votul partidului său, PNL, din care a emanat. Înainte de a i se deșira macrameul, numit, ce ironie, coaliție de dreapta, vorbea ca robotul despre victorie. Acum e responsabil de criză, cum e gardianul din Rahova vinovat de infectarea lui Dragnea cu SARS-CoV-2.

Opt minute i-a trebuit să-l convingă pe Ludovic Orban să-și pună cenușă în cap, deși nu el a aprins focul reformelor de tip Martin Luther. Președintele PNL s-a dus la guvern și și-a dat demisia.

Din acel moment, Kaiserul a luat foc. Avea alt plan. Să pună mâna pe PNL printr-o sculă de sistem.

Nu i-a ieșit din prima.

De la Kaiser, la căpăraș

Trimiterea deîndată a lui Nicolae Ciucă să gestioneze un guvern cu puteri limitate, modul prin care militarul de carieră i-a executat pe apropiații lui Ludovic Orban, reactivarea dosarului lui Dan Barna cu fondurile europene, toate trădează nervozitatea președintelui.

Pricepuții în daravelele politice văd nori negrii deasupra sihăstriei sistemului, anacronic numită administrație prezedințială, în locul fumului alb.

S-a visat Kaiser și a ajuns un biet căpăraș, flăcăul însărcinat la chirvaiurile șvabilor să adune marafeți pentru a plăti lăutarii.

Iohannis e încă în putere cât timp nu-l trădează sistemul și îi face toate hatârurile. Lăutarii din povestea asta sunt generalii care au lansat campania “Corupția ucide,” pentru a fura în voie, “noaptea ca hoții”. Iohannis îi servește.

Luat singur ca individ, bietul Ioanide din Palatul prezidențial poate fi asemuit lui Zacarias, personajul principal din “Toamna patriarhului,” care-și scria pe bucãţele de hârtie amintirile puterii și le ascundea pentru vremea când nu-și va mai aminti cine a fost odată.

Numai că Iohannis e și foarte răzbunător. Doar nu credeți că executarea secretarei și a secretarului general făcea parte din pofta ce a poftit generalul în rezervă cu mâna largă pentru fiarele americane, Nicolae Ciucă?

Acțiunea are tâlcul ei, cum dărâmărea vremea sa de tristă poveste.

 

Vocile lumii:

Primul scenariu: Președintele amână desemnarea premierului

Președintele Klaus Iohannis amână numele viitorului premier după constituirea noului Parlament (21 decembrie).

Scenariul 2: Guvern PNL-USR PLUS-UDMR cu Florin Cîțu premier

Scenariul 3: PNL forțează un guvern minoritar  (Digi24.ro)

 

Din așa zisa negociere n-a răzbătut niciun program pentru țară, nicio idee de bună guvernare, ci doar detalii despre împărțitul prăzii

 

desen realizat de Ștefan Popa Popa’s

Dacă Securitate avem destulă, ne mai trebuie și o guvernare?

Pentru a-i arăta pisica lui Orban, sistemul i-a executat locotenenții, dar nu credeți că președintele nu a priceput cât de “eroică” a fost lupta interimarului cu secretarii și secretarele?

Klaus Iohannis pleacă determinat în luptă. Sau bazat – cum ar spune gherțoiul – ajuns citokină prezidențială, de se tot lăbărțează mirarea cum de mai marele statului e atât de protejat și de coronavirus.

Hienele adunate la stârv

Numai că lacheii săi se poartă ca-n imaginea atât de plastică a Adrianei Stoicescu, demnă de Borges, a hienelor adunate la stârv.

Din așa zisa negociere n-a răzbătut niciun program pentru țară, nicio idee de bună guvernare, ci doar detalii despre împărțitul prăzii.

Bucureștenii simt deja pe pielea lor cui au dat votul. Rabdă în frig pentru că au învățat că “fără hoție ajungem departe.” Săracii așteaptă transiberianul. Nu știu că la casa de bilete se dau doar tichete dus, fără întoarcere.  

Criza politică e la un strănut distanță. Dacă nu reușește să convingă partidele să compună o majoritate, haosul e pe deplin. Guvernul nu poate emite ordonanțe. Actualul parlament își încheie mandatul în 20 decembrie. A doua zi trebuie să se formeze următorul.

Există regulamente clare despre cum se compun birourile permanente, singurele care pot organiza procedurile de depunere a jurământului de către aleși.

La Vila Lac și-au împărțit hălci de putere, cum șacalii rup din vietatea care se mai zbate.

Jocul de-a fircălit hârtii

Iohannis a scris, ca într-un joc de copii, pe bilețel numele premierului. Nu i-a ieșit. Știe toată lumea că l-ar fi dorit pe Ciucă, bun servant al ordinelor de afară. A lovit cu Ciuca-n Orban, numai că vechiul lup liberal e în poziție de luptă.

Iohannis are opțiunea de a-l reînscăuna pe Orban. Așa se vor mulțumi și ceilalți lideri cu scaunele călduțe. Altfel vine jihadul peste el, de nu-l mai poate salva nici teutonul cu fustă, nici cocoșul galic pensat.

Dacă aruncă anticorupția pe Orban e semn că nu mai are niciun Dumnezeu. Tiranie pe față.

 

 

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...
Ultima oră
Pe aceeași temă