14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialGuvernul lucreaza cu Banca Mondiala la reasezarea salariilor din sectorul bugetar

Guvernul lucreaza cu Banca Mondiala la reasezarea salariilor din sectorul bugetar

Interviu cu Gheorghe Pogea, vicepremier pe probleme economice
– Domnule vicepremier, erati linistit cand profesati in Hunedoara ca inginer. Va pare rau ca ati ajuns in Guvern?
– Cand profesam in Hunedoara, in primii ani ai carierei, nu pot spune ca eram linistit deoarece, ca orice tanar inginer, eram preocupat sa invat cat mai mult. La vremea respectiva, Hunedoara era un centru in care inginerii, indiferent de specializare, aveau posibilitatea sa se afirme. Odata cu inceperea reformelor, cand au aparut modificari substantiale in planul economic, a trebuit sa facem fata unor noi necesitati datorate competitiei si pietei libere, precum si internationalizarii comertului iar, pe de alta parte, unor mentalitati cu care eram obisnuiti de ani de zile. In ceea ce priveste munca la Guvern, nu este simplu. Orice ministru responsabil isi da seama ca sunt multe lucruri pe care trebuie sa le faca foarte rapid si eficient pentru a recupera cei 15 ani in care Romania a inregistrat o intarziere din punct de vedere al dezvoltarii economice. Din aceasta perspectiva, lucrurile nu sunt simple pentru nici unul dintre ministri si pentru nici unul dintre guvernele care s-ar afla astazi in fruntea Romaniei.

“Din pacate sau din fericire, nu sunt ruda cu nici o persoana din PD”

– Sunteti ruda cu cineva din PD sau ati fost promovat pe merit in Guvernul Tariceanu? Cine v-a chemat in Bucuresti?
– Din pacate sau din fericire, nu sunt ruda cu nici o persoana din Partidul Democrat. Din punct de vedere al vechimii in Partidul Democrat, as putea spune ca sunt unul din politicienii tineri. Am intrat in partid abia in anul 2000. Am fost si sunt in continuare un adept al lucrului bine facut, iar cand incep un proiect, imi place sa il duc pana la capat. Ca presedinte al filialei PD Hunedoara, am obtinut rezultate foarte bune, lucrand in echipa, iar acesta cred ca este motivul pentru care am fost promovat si pentru care mi s-a acordat toata increderea. Sigur, am participat la elaborarea programului de guvernare alaturi de o echipa de care sunt mandru, deoarece am reusit sa facem un lucru cum putini au reusit in Romania.
– Dumneavoastra sunteti creatorul cotei unice? Care a fost contributia dumneavoastra la programul de guvernare al Aliantei D.A.?
– Nu as putea spune ca sunt creatorul cotei unice. Am lucrat in echipa si am analizat sistemele de impozitare din Europa, iar impreuna cu colegii mei (Adriean Videanu, Varujan Vosganian, profesorul Dinga, Cristi Stanica si alti experti) am facut mai multe studii inainte de introducerea acestei cote unice. Pe parcursul a patru luni am analizat efectele si impactul acestei cote unice. Impreuna cu echipa, as putea spune ca am adus o contributie importanta la realizarea programului de guvernare.
– In ultima vreme ati negociat intens cu sindicatele, ati participat si la sedinte ale patronatelor si ale intreprinzatorilor. V-a ajutat specializarea de la Londra la aceste discutii pe care le-ati purtat cu partenerii sociali?
– Am facut specializarea in comunicare cu niste profesori de la Londra, pe langa alte cateva specializari in domeniul comunicarii, pe care acum le gasesc de un real folos. Cel mai important lucru este experienta pe care am avut-o pana acum in negocierile cu sindicatele, inca din perioada cand nu eram membru al Guvernului, iar acest lucru este extrem de important pentru ca imi permite sa inteleg care sunt problemele si dificultatile din economia reala si greutatile cu care se confrunta oamenii. Avand astfel de negocieri pe parcursul mai multor ani, am inteles problemele care depasesc sfera Executivului si pot spune ca le privesc cu foarte multa obiectivitate. In opinia mea, respectul pentru institutii este esential intr-un stat de drept, iar aici ma refer si la institutia sindicala care trebuie tratata ca atare.

“Incerc sa fiu cat mai obiectiv”

– Imaginea dumneavoastra ca vicepremier se construieste intr-un mod mai atipic. Pareti negociatorul guvernamental sef cu toti nemultumitii din tara. Asa este?
– Aparent acesta este un lucru negativ, dar partea pozitiva este ca ai posibilitatea de a lua decizii pentru oameni, analizand impactul pe care o astfel de negociere il are si asupra partilor care nu participa la discutii. Majoritatea revendicarilor fac referire la aspectul salarial, dar Romania are mult mai multe probleme care depasesc sfera castigurilor de zi cu zi ale oamenilor, care sunt destul de mici. In calitatea de negociator al Guvernului cu nemultumitii, incerc sa fiu cat mai obiectiv si, in acelasi timp, cat se poate de responsabil in deciziile pe care le luam in raport cu sindicatele.
– Domnule vicepremier, de ce v-ati mai intalnit cu sindicalistii de la metrou dupa ce instanta le-a declarat greva ilegala?
– Ar fi fost o eroare fundamentala sa nu te intalnesti cu acesti oameni. Decizia de a ne intalni cu sindicalistii de la metrou era deja luata inainte de a sti care este verdictul dat de instanta. Cred ca dialogul trebuie sa existe dincolo de ceea ce inseamna verdictul unei instante. Sunt adeptul unui dialog real, in care partile sa-si acorde incredere reciproca. Acesta este si motivul pentru care i-am invitat pe grevistii de la metrou la dialog, pentru a le cunoaste punctul de vedere si voi face lucrul acesta ori de cate ori este nevoie. Instanta a hotarat asupra legalitatii grevei. Guvernul avea datoria sa cunoasca nemultumirile acestor oameni, iar acesta este motivul pentru care am decis sa ma intalnesc cu reprezentatii sindicali de la metrou.

Salariul unui profesor debutant este mult prea mic

– Credeti ca ati putea trai cu 4-5 milioane de lei pe luna, cat este salariul unui profesor debutant?
– Categoric nu. Salariul unui debutant este mult prea mic in raport cu responsabilitatile si pozitionarea pe care trebuie sa le aiba profesorii in grila socio-economica.
– Tot in acest context, cum vi se par salariile profesorilor si cercetatorilor tineri in raport cu cele ale magistratilor tineri, ale politistilor, militarilor? Nu considerati ca exista o discrepanta nedreapta?
– Nu sunt eu in masura sa evaluez importanta fiecarei profesii din Romania. Ceea ce as putea spune la modul general e legat de faptul ca in Romania este nevoie de o noua lege a salarizarii personalului bugetar si de o reasezare, intr-o ordine fireasca, a tuturor profesiilor din Romania. Uneori exista o discrepanta mai mare decat ar trebui sa fie intre salarizarea diferitelor meserii. Probabil ca acest proiect de lege care urmeaza sa fie realizat cu consultarea expertilor Bancii Mondiale in anul 2006 va aseza categoriile socio-profesionale intr-o ierarhie, in conformitate cu responsabilitatile si competentele si, daca vreti, cu contributia pe care fiecare dintre aceste categorii o aduce zi de zi societatii. In acelasi timp, cred ca sunt necesare niste modificari in interiorul fiecarui sistem de salarizare, pentru ca discrepantele nu exista doar intre sistemele de salarizare, ci si in interiorul acestora.

Nu exista o conspiratie politico-sindicala

– Un institut al PSD acuza partidul dumneavoastra, PD, ca a pus la cale protestele sindicale astfel incat sa pice Guvernul Tariceanu, iar presedintele Basescu sa iasa invingator. Este adevarat ca exista o conspiratie politico-sindicala impotriva premierului Tariceanu?
– Bineinteles ca nu. As califica aceste acuzatii ca fiind fanteziste. Este adevarat ca oamenii exprima o anumita stare de nemultumire, pentru ca altfel miile de grevisti nu ar fi iesit in strada. Intr-adevar, recunoastem ca exista o concentrare a grevelor intr-o perioada scurta de timp si multe dintre acestea se gasesc in domeniile coordonate de ministrii Partidului Democrat, fie ca este vorba de Educatie, fie ca este vorba de Transporturi. Eu nu cred in acuzatiile pe care ni le aduce PSD. Uneori, este posibil ca liderii de sindicat sa exprime o anumita pozitie politica ce ar putea fi interpretata drept manipulare, dar, dincolo de toate, oamenii se confrunta cu probleme pe care noi, in calitate de guvernanti, trebuie sa le rezolvam. Acuzatiile acestui institut al PSD, repet, mi se par o pura fantezie, pentru ca realitatea e cu totul alta.
– In calitate de vicepremier, coordonati domeniul economic. Concret, cine raspunde la ordinele dumneavoastra?
– Nu este vorba de cine raspunde la ordinele mele pentru ca noi, in cadrul Cabinetului Tariceanu, suntem o echipa. Ca vicepremier responsabil cu coordonarea activitatilor economice, mi-au fost repartizate prin ordin al primului-ministru o serie de ministere si institutii pe care le coordonez impreuna cu ministrii de linie. Vorbesc aici de Ministerul Economiei, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Comunicatiilor, precum si de o serie de alte institutii, printre care AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – n.n.) si ANAF (Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala – n.n.).
– Credeti ca intram in Uniunea Europeana in 2007?
– Eu cred ca acest obiectiv de a intra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 este pe deplin realizabil. Eforturile pe care le fac in calitate de vicepremier sunt orientate in aceasta directie, chiar daca unele masuri pe care le ia Guvernul sunt nepopulare. Populismul exagerat timp de 15 ani dupa revolutie ne-a adus in situatia in care acum trebuie sa depunem eforturi foarte mari pentru integrarea in Uniunea Europeana. Eu cred ca acest Guvern va fi capabil, prin masurile pe care le ia, sa explice ca drumul pe care trebuie sa mearga Romania este cel catre Uniunea Europeana.

Cele mai citite

Cum funcționează RNG-ul la sloturi online? Cum sunt stabilite câștigurile?

Rezultatele de la sloturi online sunt stabilite pe baza unui generator de numere aleatorii (RNG). Un RNG reprezintă un algoritm care generează în mod...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...
Ultima oră
Pe aceeași temă