Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

În apărarea democrației

Dr. Valentin Mircea - Senior Partner 25.07.2020 - 01:22
Dr. Valentin Mircea - Senior Partner

Cei care vor renunța la libertatea esențială pentru a dobandi o fărâmă de siguranță pe moment nu merită nici libertate, nici siguranța” – Benjamin Franklin

Share

Cu puțin timp în urmă au făcut ceva vâlvă în spațiul public cuvintele lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cum că libertatea individuală nu poate fi invocată drept motiv pentru nerespectarea obligațiilor impuse de autorități în vederea combaterii epidemiei de Sars Cov-2.  Declarația dlui Arafat sună ciudat, mai ales în cadrul din prezent, cu multe incertitudini, tensiuni și problemele constatate prin vot unanim de către Curtea Constituțională cu privire la cadrul legal pentru starea de alertă sanitară.  Din postura unei persoane cu asemenea responsabilități, dl Arafat ar fi trebuit probabil să se abțină de la astfel de considerații, care par să arunce libertatea individuală într-un plan secundar, un fel de moft, așa cum se referea Ion Iliescu cu ani în urmă, într-un alt context, la dreptul de proprietate privată. 

Nu trebuie însă imputate unui doctor, implicat activ în combaterea epidemiei cu care se confruntă România, astfel de declarații sau, cel puțin, acestea trebuie interpretate în contextul în care au fost făcute, unde ideea de bază era mai degrabă cea de responsabilitate individuală, care este reversul libertății iar cele două nu pot fi disociate.

Ceea ce m-a surprins au fost însă reacțiile la aceste declarații, exprimate pe forumuri și pe rețele sociale, care duceau ideea mult mai departe, într-un plan periculos: cel de a considera libertatea individuală ca fiind subordonată sănătății publice și altor considerente de ordin general, un fel de posibilitate care ar putea fi exercitată doar dacă nu se opune multor alte obiective, de real sau presupus interes public. 

Imediat după această luare de poziție, un sondaj de opinie, singurul realizat cu privire la atitudinea cetățenilor în perioada epidemiei de coronavirus, a revelat o concluzie surprinzătoare, similară însă cu opiniile menționate mai sus, aceea că pentru o mare majoritate a cetățenilor – 72% - siguranța sanitară este mai importantă decât democrația.  Rezultatele sunt absolut îngrijorătoare și arată că în România există un teren fertil și condiții prielnice pentru instaurarea unui regim autoritar. Toate regimurile autoritare și dictaturile au apărut pe un astfel de fond, al unei crize și al disponibilității cetățenilor de a renunța la drepturile lor în schimbul unei iluzorii siguranțe.

Atitudinea majoritară la nivelul societății, din prezent, chiar dacă este datorată, probabil, unui fond emoțional, este de natură să îngrijoreze și este cazul ca vocile conștiente ale societății românești să atragă atenția asupra unei posibile derive de durată a atitudinii cetățenilor în favoarea unor restrângeri ale libertăților individuale, fără a da atenție efectelor negative care decurg din lipsa acestora, derivă care a fost la baza unora dintre cele mai mari grozăvii din istoria omenirii.  Libertatea, ca și alte valori sociale, trebuie apărată permanent. Ea se câștigă greu și se poate pierde destul de ușor.  Democrația, cu toate neajunsurile sale, este preferabilă oricărei forme de guvernare autoritară, fiindcă doar aceasta permite prevenirea abuzurilor și corectarea exceselor.  De fapt, nu există niciun fel de siguranță, în absența democrației.

Cu toată situația dificilă prin care trece România, alături de multe alte state ale lumii, nu trebuie să renunțăm la a susține libertatea individuală și democrația iar cetățenii trebuie să nu uite că scopul, oricât de bun ar fi, nu scuză niciodată mijloacele și că trebuie să apere libertatea, în fiecare zi, manifestând, în același timp, responsabilitate față de semenii lor.

Comentarii

loading...