Guvernanții, șah la cadrele didactice, cu școlile

Laurențiu Mușoiu 06.01.2021 - 00:20
Laurențiu Mușoiu

Ministerul Educației a anunțat oficial că își dorește redeschiderea școlilor, pentru învățământul față în față.

Share

Nu putem să nu remarcăm că este pentru prima dată când Ministerul Educației, cel al Sănătății și Consiliul pentru Situații de Urgență au ajuns, atât de repede, la un consens.

Până acum, existau puncte de vedere diferite, dar, firește, conta cel al Consiliului.

Trebuie însă ținut seama de două aspecte, care ar putea explica schimbare de atitudine a autorităților centrale, chiar în această perioadă.

În primul rând, nu mai este un secret că foarte multe cadre didactice din învățământul preuniversitar se tem de vaccinul anti-COVID-19, concluzie ce reiese și din sondajele realizate de sindicatele din Educație.

În al doilea rând, dar poate cel mai important aspect, Guvernul Florin Cîțu a anunțat că vrea să înghețe salariile din sistemul bugetar.

În urma acestei măsuri, angajații din Edcație ar fi cei mai afectați, deoarece ar încasa o a doua lovitură, după amânarea, de anul trecut, de către Executivul Ludovic Orban, a majorărilor salariale prevăzute de Legea salarizării unitare.

Sindicaliștii din alte domenii, de asemenea nemulțumiți de înghețarea salariilor, firește, au anunțat deja proteste ample, în toată țara, în a doua parte a lunii în curs.

Era de așteptat ca și cadrele didactice să se alăture protestelor.

Astfel, am putea asista la o mutare de șah a guvernanților, care să împiedice o eventuală grevă sau o altă formă de protest a dascălilor, precum neîncheierea situațiilor elevilor pe primul semestru, prin nemulțumirea care ar fi stârnită în rândul părinților.

Cu alte cuvinte, Guvernul Florin Cîțu vrea redeschiderea școlilor, dar, ce să vezi, nu s-a putut, din cauza cadrelor didactice care se tem de vaccin și care sunt nemulțumite de înghețarea salariilor.

Astfel, profesorul ajunge să fie scos, din nou, țapul ispășitor al societății.