8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiFacultățile din România se vând ca hainele tip second hand

Facultățile din România se vând ca hainele tip second hand

Ne-am fi așteptat ca acest lucru să atragă după sine o scădere semnificativă a numărului de candidați la admitere, în prima sesiune.

Lucrurile par să nu stea însă chiar așa, multe facultăți înregistrând chiar numere record de candidați.

A ieșit însă în evidență un fenomen care s-a instalat în țara noastră deja de ani buni: tot mai mulți studenți străini.

Explicația este una cât se poate de simplă: tot mai mulți absolvenți de liceu din România nu mai sunt atrași de sistemul academic din țara noastră.

Am înregistrat în acest an și cel mai mic număr de absolvenți de clasa a XII-a și a XIII-a care s-au înscris la Bacalaureat.

Absolvenții ciclului liceal sunt mai interesați să plece la muncă în străinătate sau chiar să intre pe piața muncii din țara noastră, decât să-și continue studiile.

Aceasta pentru că, tot mai mulți absolvenți ai ciclului liceal văd tineri care au obținut o diplomă de licență și tot nu reușesc să găsească un loc de muncă atractiv.

În schimb, mulți studenți străini vin să urmeze cursurile unei facultăți din România, doar pentru că taxele de studiu sunt mult mai mici decât în alte țări cu universități prestigioase.

Practic, mulți studenți străini aleg să vină la facultățile din țara noastră pe principiul hainelor ieftine de la magazinele second hand.

Acest aspect nu este precizat însă în discursurile de fală ale rectorilor marilor universități de stat din România.

Șefii instituțiilor de învățământ superior ne vând tema că a crescut calitatea mediului academic din țara noastră și din acest motiv avem tot mai mulți studenți străini.

Clasamentele internaționale indică însă altceva, multe universități mari din țara noastră mergând tot mai jos în ierarhie, constant în ultimii ani.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă