Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Supararea presedintelui

Ada Stefan 15.10.2005 - 00:00

Desi proiectul de buget pentru 2006 nu a intrat inca in dezbaterile Parlamentului, criticile deja venite din partea Presedintiei, a opozitiei, dar si din interiorul Aliantei par sa indice faptul ca propunerea guvernamentala va fi modificata. De ...

Share

Desi proiectul de buget pentru 2006 nu a intrat inca in dezbaterile Parlamentului, criticile deja venite din partea Presedintiei, a opozitiei, dar si din interiorul Aliantei par sa indice faptul ca propunerea guvernamentala va fi modificata. De altfel, punctul de plecare a tuturor luarilor de pozitie in acest caz a fost demisia de onoare a ministrului Educatiei. Insuficienta alocatiilor pentru Invatamant, sub 5% din PIB, l-a determinat pe presedintele Traian Basescu sa ameninte ca nu va promulga legea daca nu vor fi respectate promisiunile facute de PNL si PD in campania electorala. Una dintre ele a fost cea referitoare la sustinerea Invatamantului cu 6% din PIB, care, este adevarat, a fost incalcata. Dar, din pacate, nu este singura. Si pentru sprijinirea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii liderii Aliantei au promis 0,4% din PIB, insa in buget nu s-au gasit decat jumatate din bani. Iar daca este sa continuam comparatia dintre promisiunile din campania electorala si ceea ce s-a intamplat in realitate, atunci supararea dlui presedinte a venit foarte tarziu.
De luni de zile, mediul de afaceri este bulversat ori de aparitia unor noi taxe si impozite, ori de majorarea celor existente. Insa despre aceste modificari nu se spune un cuvintel in programul Aliantei. Dimpotriva. De exemplu, pentru microintreprinderi se promitea ca "actualul sistem de impozitare pe cifra de afaceri va fi mentinut pana la momentul aderarii". In realitate, la cateva luni de la instalarea Guvernului Tariceanu, impozitul a fost dublat. Despre dividende s-a spus ca impozitarea lor va fi mentinuta la cote reduse, 5% pentru persoane fizice si 10% pentru persoane juridice. Nu mai este un secret pentru nimeni ca nu mai exista nici o discriminare, toata lumea plateste 10%, iar din 2006, 16%. Cu TVA este o alta poveste. In program se vorbea chiar de o reducere la 16%, ca efect pozitiv al relaxarii fiscale si al cresterii consumului privat. Ce a iesit, inclusiv din relaxarea fiscala si din cresterea consumului, s-a vazut. Ba, mai mult, s-ar putea ca pana la urma sa avem si un TVA de 22%. Nici in alte domenii promisiunile nu au fost respectate. In sistemul medical s-a clamat ca intregul cost al medicamentelor esentiale pentru ingrijirea sanatatii va fi acoperit din fondul asigurarilor sociale, fiecare pacient urmand a achita doar o contributie minimala pentru fiecare reteta eliberata. In realitate, pacientii sunt siliti sa se imbolnaveasca doar la inceputul lunii, atunci cand farmaciile au fonduri pentru compensate sau gratuite.
Nu spunem ca supararea dlui presedinte pe Guvernul care subfinanteaza Educatia nu este fireasca. Dar daca domnia sa chiar doreste ca Alianta sa nu-si minta electoratul de la care a primit votul, ar fi trebuit sa profereze genul acesta de amenintari inca din momentul cand s-au produs primele incalcari ale promisiunilor. Sa nu uitam ca si in disputele referitoare la majorarea TVA, presedintele a gasit justificata cresterea la 22%, desi se incalca vizibil programul prezentat in campania electorala, iar masura odata adoptata ar fi lovit categoriile cele mai defavorizate ale populatiei si, in acelasi timp, ar fi descurajat mediul de afaceri. Domnia sa a explicat atunci ca prioritare sunt integrarea europeana si obligatiile financiare care decurg de aici, cu consecintele de rigoare asupra bugetului. Un motiv care justifica perfect si decizia de acum a Guvernului de a da mai putini bani Educatiei.
Daca dl Basescu chiar vrea sa se rafuiasca cu PNL si, in special, cu premierul, trebuie sa caute alt gen de abordare in declaratiile publice. Pentru ca, dupa cum s-a vazut, nu este consecvent in aprecieri si risca sa-si piarda credibilitatea.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...