9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialRaspunsuri intarziate

Raspunsuri intarziate

Putina modestie nu le-ar strica politicienilor Aliantei. Poate chiar mai multa retinere atunci cand vorbesc de un bilant plin de realizari dupa primul an de mandat. Nu mai prind la electorat poleieli facute cu scopul de a crea o imagine convenabila doar pentru guvernanti. Daca se doreste imbrobodirea cetateanului, asa cum au procedat pesedistii, atunci este posibil ca liberalii si democratii sa-si dea palme la un moment dat. Nu la disputa din interiorul Aliantei ma refer, unde PNL se tot harjoneste cu PD, ci la nerespectarea programului de guvernare cu care s-au castigat alegerile. Pe alegator il intereseaza in primul rand pasul inainte facut in plan economic si social, cu precadere normalizarea nivelului de trai cu tot ce inseamna el, in asa fel incat apropierea de standardele occidentale sa devina o certitudine. Sigur se va spune ca a fost foarte mult de reparat dupa guvernarea PSD. Este un adevar, nu neg, dar nu poti sa arunci mereu vina pe altii cand ai in mana parghiile puterii in stat. Ti-ai asumat un risc, trebuie sa faci ce ai promis. Din aceasta perspectiva, seful statului avea dreptate cand le atragea atentia fostilor colegi din Alianta referitor la respectarea angajamentelor initiale. Este posibil ca printre liberali si democrati sa fie politicieni dispusi sa treaca usor peste promisiunile facute in campania electorala. Nu ar fi o noutate. Analizati comportamentul existent in alte guvernari si o sa vedeti cum au fost abandonate obligatiile!
Este adevarat, Alianta a prins un an dificil. Pe capul ei au cazut greutati cum nu a avut PSD in toti cei patru ani cat a fost la putere. Guvernul a fost practic prins intr-o menghina, dar a reusit sa reziste presiunii chiar daca a mai facut si unele compromisuri. Nenorocirea a fost insa faptul ca unii dintre inaltii demnitari au cazut in plasa unor grupuri de interese, reusind astfel sa aprinda fitilul discordiei dintre cele doua partide mari din Coalitie. De aici si pana la lupta dintre PNL si PD nu a mai fost decat un pas. Pas facut de fapt si cu ajutorul dat de presedintele Basescu, care, in stilul sau caracteristic, s-a implicat peste masura in scandalul cu pricina. Judecand drept, s-a consumat prea mult timp pentru o rafuiala de pe urma careia au profitat doar pesedistii. Centrul preocuparilor nu a fost respectarea programului de guvernare, ci l-au reprezentat atacurile si contraatacurile declansate de unii lideri liberali si democrati. Pe un asemenea fond tensionat, problema fuziunii nu a mai fost o prioritate. Fiecare partid si-a vazut doar interesul propriu, nicidecum cel de care vorbea recent presedintele Basescu. Personal nu vad posibila o mai mare apropiere intre PNL si PD in masura sa conduca la fuziunea dorita acum de Cotroceni. O “echipa” cu democratii lui Boc si liberalii lui Tariceanu sub o singura umbrela politica nu cred ca incape in acest moment. Sunt prea puternice ambitiile si orgoliile personale pentru o unificare care sa aiba loc asa de curand.
Tonul majoritatii din Alianta nu este favorabil unui astfel de proiect. Un lucru care multumeste pe deplin adversarul principal din opozitie. Ca dovada ca, imediat dupa reuniunea de bilant a Aliantei, PSD a trecut la un atac dur la adresa guvernarii actuale chiar in momentul cand se discuta de Revolutia romana ca despre o diversiune calificata, coordonata la nivelul intregii tari de unii care sunt inregimentati politic in partidul condus de Mircea Geoana. Poate ar fi fost mai potrivit ca staff-ul pesedist sa se intrebe, ca tot se vorbeste de bilant, cine se face vinovat de represiunea si manipularea din decembrie 1989. Cei care au preluat puterea atunci, printre ei fiind si Ion Iliescu, au de dat niste raspunsuri chiar daca au trecut 16 ani de la evenimente, este de parere procurorul Dan Voinea.

Eliade Balan
Eliade Balanhttp://eliade-balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă