Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Raportul de tara si pozitivul spectaculos

Petre Mihai Bacanu 07.10.2005 - 00:00
Petre Mihai Bacanu

Mai sunt trei saptamani pana la ridicarea cortinei la piesa "Raportul de tara" - crucial pentru aderarea la UE. Cum am putea cataloga transformarea Romaniei dupa atata monitorizare? Cel mai bine a descris-o un reporter de la "The New York Times", ...

Share

Mai sunt trei saptamani pana la ridicarea cortinei la piesa "Raportul de tara" - crucial pentru aderarea la UE. Cum am putea cataloga transformarea Romaniei dupa atata monitorizare? Cel mai bine a descris-o un reporter de la "The New York Times", care-si povesteste pataniile, incercand sa treaca din Ucraina in Romania: la fiecare miscare i se cerea spaga parca dupa un ritual orar, ii era teama si la toaleta, daramite pe sosea, unde agentii de circulatie ii sugerau sa le vanda masina. Cand a ajuns in Romania, contrastul cu Ucraina i s-a parut "ca de la noapte la zi", desi autoritatile vamale de la noi mai sunt considerate focare de coruptie.
Marele nostru noroc intru democratizare si modernizare nu este atat integrarea, cat procesul de integrare, care ne tine treji, mereu in examen, in asa fel incat reformele sa nu se erodeze sau chiar sa fie stopate. Suntem in situatia sa fim impinsi de la spate pentru propriul bine. Simpla invitatie la aderare ne-a propulsat pe fagasul cel bun.
Romania este privita bine la Bruxelles datorita progreselor inregistrate in ultimele noua luni, dar vom fi monitorizati atent daca nu incepem sa aplicam legile deja votate. Cum-necum, Macovei, Blaga, Flutur, Basescu reprezinta eficienta in politica si multe alte componente ale Guvernului au resuscitat sansele Romaniei de a reveni pe pista de aderare la UE in ianuarie 2007. De aceea nu ne mira ca pesedistii au "sarit" la popularitatea lor crescanda.
Saptamana trecuta, Romania a primit un mesaj pozitiv (Basescu ii zice "spectaculos de pozitiv") nu de la un fitecine, ci de la domnul Frattini, comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, satisfacut de ceea ce s-a realizat in ultimele noua luni - masuri considerate binevenite. Adica laude pentru ca s-a redat independenta Justitiei, s-a schimbat si fata ei. S-au ameliorat standardele judiciare.
La noi au fost dati ceva mai jos unsprezece procurori si a parut un cataclism. Bulgarii intentioneaza sa destituie 900 si nimeni nu se plange, pentru ca planeaza deasupra capului iataganul "Raportul de tara".
Clauza de salvgardare pentru Romania a aparut din cauza Justitiei, nu pentru ca suntem restantieri la Legea calului. CE asteapta sa vada rotitele Justitiei unse si ca se misca (mai ales in directia marii coruptii).
Basescu nu intamplator a acuzat PSD de intentii de blocare a procesului de integrare europeana. Stupefiante nu sunt declaratiile lui Basescu, ci ale lui Severin, care spunea ca socialistii europeni ar putea lua in considerare schimbarea pozitiei fata de integrarea Romaniei din cauza persecutiilor la care sunt supusi social-democratii. 'Mnealor se simt persecutati. Uita liderii pesedisti de razboiul pornit impotriva pachetului de legi, de reclamarea lor la Curtea Constitutionala? Iata, chiar Curtea a venit cu ideea cercetarii deputatilor corupti de catre Parchet. Au aparut mintenas pe lista lui Botos.
Pozitivul spectaculos al restructurarii Justitiei a enervat varfurile pesediste pentru ca au pierdut, poate, cea mai importanta unealta pe care au manipulat-o in anii de guvernare. Nu intamplator dl Nastase, in loc sa-si linga ranile dupa ultimele alegeri, i-a scris, l-a somat chiar pe comisarul Frattini sa-si clarifice pozitia fata de pachetul de legi.
Chiar daca mai avem "codite" pe care le va consemna "Raportul de tara", pana la cel din aprilie 2006 (care va fi "definitiv") pot fi "taiate" si acestea. Adica sa se vada ca functioneaza reformele.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...