10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPolitica de Ferentari

Politica de Ferentari

In Zabrauti se fura curent electric pe rupte (si nu doar acolo). De ani de zile se stie lucrul acesta, dar nu se face nimic, pentru ca asa s-au obisnuit si Renelul, si politia, si primaria. Abia acum doua zile, cand s-a produs o pana de curent, Renelul a procedat la debransarea hotilor si a iesit cu scandal. Intamplator, in ziua imediat urmatoare, patru copii nevinovati au murit arsi de vii in incendiul izbucnit in subsolul mizer unde locuiau cu mama lor si unde instalatia de curent electric nu mai functiona de patru ani, singura sursa de lumina fiindu-le o lumanare. Este neclar daca revolta de marti seara a avut vreo legatura cu aceasta cumplita tragedie sau a fost mai mult o coincidenta, o intamplare, pe fondul tensiunii cu debransarea anterioara. Oricum, din relatarile posturilor de televiziune, revolta parea mai importanta decat moartea micutilor, mai ales dupa ce a aparut, calare pe Maybach, si Gigi Becali cu buzunarele pline de bani. Or, cand ai pleasca unui asemenea facator de rating in direct, in plina strada, adulat de multime, pe cine mai intereseaza disecarea cauzelor tragediei din subsol?!
Dupa linistirea maselor, camerele de luat vederi au surprins hotii de curent rebransandu-se cu nonsalanta sub ochii aposi ai politistilor care debarasau strada de sarme. A venit pe acolo si primarul de sector Vanghelie, ingrijorat ca Becali ii ia fata si le-a tipat protestatarilor, spre amintire, pomenile electorale cu care i-a omenit, dar miliardele piperanului erau mai atragatoare, asa ca nu s-a ales decat cu huiduieli ca la usa cortului (ma rog, a blocului). Chiar si presedintele Romaniei a fost informat de incidente si, bun cunoscator al Capitalei, le-a impartasit ziaristilor inca o cugetare adanca: nu toata lumea isi poate permite sa locuiasca in Bucuresti. Adica ce-ar trebui facut? Sa-i deportam pe zabrauteni in zone mai ieftine ale patriei?
Ca de obicei, problema a facut unele valuri, dar nimic serios nu va urma. Becali, primaria sau autoritatile probabil vor continua sa dea ajutoare pentru curentul care se va fura si mai departe, din cand in cand vor mai muri copii neajutorati, saracii se vor vaita incontinuu, dar nu vor accepta sa munceasca in folosul obstii la schimb cu ajutoarele financiare primite, iar primarii si consilierii vor trece pe acolo doar cand e rost de adunat voturi, in rest isi vor vedea de schimbarea anuala a bordurilor garantate a rezista o jumatate de secol si de alte afaceri mult mai profitabile decat scarmatul in mizeria zabrautenilor.
Dintr-o perspectiva mai larga, intamplarea din Ferentari se inscrie in trendul general al evenimentelor din Romania actuala. O societate bulversata, penibila, la limita grotescului. Indeplinirea obiectivelor din planul de guvernare este obturata de scandalul trupei lui Stolojan, teleghidata sa distruga PNL, scandalul numirii comisarului european ne-a facut de ras si la Bruxelles, iar dezvaluirile legate de Adrian Nastase capata conotatii abracadabrante: caramizi de bani ascunse in carti decupate, liste de cumparaturi trimise prin pastratorii cifrului de la Ministerul de Externe, 12 containere cu marfuri ca din pestera lui Ali Baba (unde or fi incaput?, cui foloseau?). Toate pe fondul zguduirilor cu deconspirarea turnatorilor si a scandalurilor cu jafuri uriase din privatizari dubioase. Asta la 17 ani de la caderea sistemului comunist, cand inca nu se stie cine a ucis peste o mie de oameni in decembrie '89 si de ce a trebuit sa moara acei oameni.
Mai avem o luna si jumatate pana la integrarea in Uniunea Europeana si politica romaneasca e departe de o activitate responsabila, in folosul cetatenilor si mult mai apropiata de o imbranceala din Ferentari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă