10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialLa mana lui Vanghelie

La mana lui Vanghelie

Vanzoleala din PSD (criza n-a ajuns la apogeu) incearca sa clarifice raporturile de putere. In acest context trebuie privita agitatia din jurul lui Nastase. Tudorache – pana mai ieri un necunoscut – zice ca l-a rugat pe razvratitul Nastase sa nu-si mai atace colegii in presa, sa se duca la partid si sa critice acolo. Inutile toate explicatiile, pentru ca inlaturarea lui Nastase – si din fruntea Camerei, si din varfurile PSD – s-a datorat actiunilor DNA. De aici provin adevaratele sanctiuni, abia dupa aceea cele dictate de organizatia de sector sau de adunatura de la “Confort”, care i-a dat un vot de neincredere. La ultima iesire publica, Nastase a atacat devastator conducerea PSD. Conflictul cu Geoana – vazut ca omul de paie al grupului de la Cluj – este acum pe fata. Spre ei tinteste fostul premier cand acuza ca “papusarii” i-au tocmit pe kilerii politici.
Geoana, ca un megafon stricat, raspunde duelului pe ton imblanzit si incearca sa “intinda mana”. Zice ca problema PSD nu este Adrian Nastase, desi stie bine: chiar el este. Incearca sa fie delicat cu Nastase, dar isi umfla pieptul: a trecut vremea sa tot panseze ranile colegilor si nu mai este dispus sa creeze “privilegiati permanenti”. Vrea emulatie pozitiva in partid. Mai viclean decat poate fi crezut, Geoana vine cu o propunere-capcana: Nastase, care a ratat momentul Tg. Mures, poate beneficia de reanalizarea cazului la organizatia PSD Bucuresti, care poate invalida sanctiunea de la sector, ca nu este tocmai bine ce s-a intamplat aici. Practic, il impinge la mana lui Vanghelie, care-i va arata bagajele la usa pentru ca el este acum “al dracu'”. O asemenea umilinta (chiar mai mare decat admiterea perchezitiei in Zambaccian) nici ca ar putea indura Nastase (desi declara saptamana trecuta ca a indurat prea multe umilinte de la colegii sai de partid).
Iliescu, eterna closca a coruptilor si ratacitilor, considera ca sanctionarea lui Nastase cu avertisment ultimativ (pentru “declaratii defaimatoare la adresa partidului”) constituie un precedent periculos pentru PSD. Nu ca l-ar avea la inima pe “arogant”, ci pentru ca are de dus propria lupta cu Geoana. Pe de alta parte, actualul sef al PSD asteapta ca la congresul din decembrie sa se desparta definitiv de Iliescu.
Ce curaj mai are Nastase sa candideze pentru o functie la apropiatul congres? S-ar putea ca pana atunci sa fie si eliminat daca nu-si exprima opiniile diferite in cadrul partidului. N-am prea inteles fata de care opinii sunt “diferite” cele ale lui Nastase.
Federalizarea in PSD, de care se vorbeste, este consecinta luptei interne pentru putere, chiar daca partidul si-a facut din fostul sau presedinte carpa de sters pe jos.
Cu greu va fi redefinit PSD ca partid european daca si la congresul din 10 decembrie se va da in stamba si va amana despartirea de trecutul corupt si comunist. Frustrarile personale sunt asa de mari incat nu mai este nimic de facut in PSD.
Vine el 1 ianuarie 2007! Expiratii din PSD nu vor mai ajunge la Bruxelles pentru ca intre timp DNA va gasi si acvariile pline cu rechini mari. Normalitatea. Limanul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă