18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialEnergia si pirateria

Energia si pirateria

Cu atatea mondenitati pe cap si marea descoperire a agentului secret aviar, prin bizarul raport SRI (bazat pe teoria conspirationista) mai multe evenimente legate de energie au trecut aproape neobservate (inclusiv vizita in Romania de acum o saptamana a vicepresedintelui Gazprom, Medvedev).
La Conferinta energiei in regiunea Marii Negre s-a atras atentia ca Europa este dependenta sever de energia pe care o primeste de la furnizorul rus, devenit un adevarat concern monopolist. Rusia si unele tari arabe au devenit surse periculoase folosind “arma energetica” numita valva. Suntem anuntati ca pana in 2030 dependenta Europei fata de Moscova la gaze va ajunge la 70%. Practic exista o singura oferta pe piata care de fapt a declansat “febra Gazprom”. De aceea se vorbeste de constituirea unei Companii Multinationale de Investitii pentru realizarea de infrastructuri de transport si energetice in jurul Marii Negre, intr-un moment in care Moscova urmareste consolidarea rolului sau in Marea Neagra (practic, fostul bloc rasaritean).
Europa a intrat practic intr-o cursa acerba pentru energie si a aparut conceptul “securitate energetica”. Consiliul European de primavara a avut pe agenda un subiect neasteptat: energia si al treilea soc petrolier. Asta dupa ce europenii s-au trezit iarna trecuta fara gaze sau cu orase in bezna. Europa este dependenta de gazul si petrolul de import.
Si Ucraina, aspiranta la UE, a fost avertizata de furnizorul de gaze sa plateasca preturi “europene”. Invingatorul de moment al razboiului “la baioneta” Rusia-Ucraina pe tema gazului a fost generalul Iarna, manipulat de colonelul Putin. Ucraina are si ea o arma pentru conducte: tepusa subterana. Mai ceva ca intriga!
Sa nu uitam ca si Turcia devine coridor energetic intre Est si Vest, oleoductul de o mie km Bacu-Tbilisi-Ceyhan, care este gata, si un altul, adiacent, Kirkuk-Yumurtalik, ce va fi conectat la Ceyhan.
Avem un an pentru a garanta securitatea energetica a statelor membre UE. Chiar largirea Europei este gandita in contextul diversificarii furnizorilor de energie, intr-o piata energetica integrata, a unor coridoare sigure pentru resursele energetice. Toate tarile Europei isi fac planuri energetice care merg pana la jumatatea secolului, atata vreme cat reputatia Rusiei de furnizor de incredere pentru Europa a fost zdruncinata. Din iulie 2007 piata europeana a energiei va fi liberalizata.
La noi este vorba de dezvoltarea sistemului de depozitare, cresterea eficientei energetice, armonizare legislativa, infiintarea unei burse la Bucuresti pentru energia electrica. Se vorbeste de inca doua mari hidrocentrale la Macin si Vidin, de urgentarea lucrarilor la grupurile 2 si 3 de la Cernavoda. S-a cerut “Hidroelectricei” sa reduca drastic exportul de energie electrica pentru “echilibrarea” sistemului.
Romanii platesc dublu curentul electric fata de francezi, finlandezi, britanici, dar ne tot laudam cu potential romanesc la sistemul energetic UE. Pentru consumatorul casnic de la noi ar fi important daca toate formele de energie s-ar alinia, adica sa aiba acelasi pret, ca in SUA si cam peste tot in lume – desteapta politica de piata! – ca sa-si aleaga fiecare forma care-i convine cel mai mult – gaze sau electricitate. Acolo unde conductele de gaze ar fi costisitoare ar urma sa se foloseasca energia electrica daca ar fi la acelasi pret. Si ar putea fi, cu atatea hidrocentrale si patru unitati la centrala nucleara. Nu mai vorbim de faptul ca s-ar putea introduce si la blocuri sisteme individuale de incalzire cu centrale electrice de apartament. Ne-am permis insa ca mai bine de 50% din energia ieftina a Romaniei sa fie exportata.
Razboaiele au renuntat la arme. Mai eficiente, conductele, valvele, blocadele si, mai ales, petrolpolitika (un fel de piraterie), cu robinetul la Kremlin.

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă