9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCum să câştigi la Loto făcând voia Domnului

Cum să câştigi la Loto făcând voia Domnului

Loteria se află într-un impas. Cu tot marele premiu ajuns la 11 milioane euro la 6/49, numărul variantelor jucate abia trecuse duminică de 17,2% din numărul total de 13,9 milioane, prima extragere câştigătoare la categoria I din 2013.E nevoie deci de un stimulent care să reînvie interesul. Deja premiile de la categoriile inferioare nu mai reprezintă o miză suficientă, grosul sumelor puse la bătaie fiind direcţionat spre eternul report la categoria I. Şi ce motiv mai bun ar fi să joci la Loterie ignorând şansele infime de câştig (cam 1 la 18.400 si pentru un amărât de bilet cu 3 numere câştigatoare!) decât promisiunea că din jumătate din sumele ce ramaneau in buzunarele Loteriei dupa fiecare extragere  (cam 3,5-4,5 milioane lei săptămânal la încasările din acest moment) Biserica va face opere de binefacere?

Astfel, putem avea o săptămână a văduvelor şi orfanilor, una a burselor pentru copii supradotaţi, a donaţiilor pentru sinistraţii inundaţiilor din comuna X, etc, etc. Cu puţin marketing şi vorba bună duhovnicească publicul va fi convins să sprijine o cauză nobilă. 

În noua organizare a Loteriei pe care o propun, statul poate păstra grosul acţiunilor (să spunem 66%), un pachet minoritar de 10% va fi alocat BOR pentru cointeresare (asta o să-i placă Preafericitului Daniel!) iar restul va fi listat la bursă prin ofertă publică, jucătorii împătimiţi având astfel şansa de a deveni acţionari ai companiei care administrează Loteria (pentru a transforma oferta publică în sport de masă şi a bloca accesul investitorilor instituţionali, nimeni nu va putea cumpăra un pachet de acţiuni în valoare mai mare de 10.000 lei). Oferta poate fi promovată cu sloganul: “Câştigi mereu! O parte din banii cheltuiţi la loto ţi se întorc ca dividende, cu cealaltă faci acte de caritate pe placul lui Dumnezeu iar premiile în bani sunt bonusul!” ).

Nu nu mai zic că o listare la bursă şi raportările periodice obligatorii pot împiedica managementul să se asocieze păgubos cu cine ştie ce firme greceşti (fie şi de la Muntele Athos) cum s-a întâmplat în cazul fostelor conduceri. Sigur, bugetul de stat o să piardă ceva bani prin renunţarea la o parte din încasările Loteriei; ce pierde însă pe o parte se poate întoarce cu surplus pe alta, având în vedere mutarea unor prestaţii sociale pe alţi umeri. Şi pentru Biserică afacerea se poate dovedi avantajoasă, BOR scăpând de reprosurile că se implică minor, mai mult la nivel declarativ, în actele de binefacere (statul nu poate face cu succes pe filantropul fără să ne amintească de Fondul Libertatea).

E nevoie însă si de câteva îmbunătăţiri aduse actualului sistem. Schimbarea filosofiei de distributie a incasarilor poate aduce scăderea cheltuielilor operaţionale ale Loteriei, profitul suplimentar putând fi redirecţionat spre fondul de câştiguri. De pildă, la ce bun atâtea agenţii loto? O parte pot fi închise iar maşinile de marcat bilete mutate în ghişeul unde se vând lumânările în biserici. Oricum există mereu cineva pe acolo şi poate vinde cu uşurinţă şi biletele de loterie. Mă gândesc apoi ca extragerile săptămânale să aibe loc sâmbăta şi duminica în loc de joia şi duminica. Oricum, joia sunt încasări mici iar sâmbăta are valenţe deosebite pentru a da de pomană (se prind câteva sâmbete ale morţilor). În plus, publicul tânăr are un motiv real să vină la Biserică duminica, pe lângă biletul de loterie alegându-se şi cu slujba ca bonus. Nu-i uit nici pe bătrâni. Ei nu mai vânează marile câştiguri (deşi unii pot fi presaţi de nepoţi în direcţia asta) dar ar putea beneficia de standardizarea valorii unor servicii preoţeşti. De pildă, ce spuneţi dacă biletele necâştigătoare de o anumită valoare, ar putea fi incriptionate pe verso cu un pomenilnic sau acatist şi introduse apoi într-o urnă specială după extragere?

În sfârşit, cum o activitate patronată spiritual de BOR n-ar trebui să trezească suspiciuni şi anomalii statistice, propun că în momentul în care valoarea marelui premiu atinge o anumită sumă (să spunem 3 milioane euro, cifră magică), acesta să se acorde automat, prin tragere la sorţi a biletelor necâştigătoare. N-ar mai fi loc de frustrare printre jucătorii consecvenţi, cum se întâmplă în acest moment, când marele premiu s-a dat duminica dupa peste 7 luni şi 60 de extrageri de pauza, deşi în medie s-au jucat în acest interval 6% din numărul total de variante, ceea ce ar fi dat dreptul din punct de vedere statistic la cel puţin 3 mari premii (6% din 60).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă