21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCalcule insuficiente

Calcule insuficiente

Cu ceva timp in urma, ministrul Varujan Vosganian a anuntat ca a realizat o proiectie financiara care arata ca bugetul poate acoperi suma necesara majorarii pensiilor pentru anul viitor. Sursele principale ar fi cresterea economica, avansul salariilor si imbunatatirea incasarilor. Adunand astfel cateva sute de milioane de euro dintr-o parte, alte sute de milioane din alta parte, plus "grosul" de 1,2 miliarde de euro din majorarea PIB, dl Vosganian a aratat ca a rezolvat contabiliceste problema, iar Parlamentul a votat legea. Desi majoritatea analistilor au incercat sa demonstreze ca o asemenea decizie nu poate fi luata decat in detrimentul altor angajamente asumate deja in contul bugetului de anul viitor, guvernantii au sustinut mai departe ca legea are sustinere financiara. Cu alte cuvinte, nimeni nu va fi "afectat" suplimentar la buzunar de noua decizie.
Realitatea insa a dovedit ca simple calcule care iau in considerare cresterea economica sau avansul salariilor ori sunt insuficiente ori pot fi date peste cap de presiuni externe financiare neasteptate, de genul crizei de pe piata imobiliara americana ce si-a facut deja simtita prezenta si la noi. In paranteza fie spus, o crestere prea rapida a salariilor din care sa se obtina mai multi bani pentru pensii poate afecta socotelile lui Mugur Isarescu referitoare la procesul de dezinflatie. Oricum, oficialii Bancii Nationale au ridicat deja problema modului in care se realizeaza corelarea pensiei cu salariile, aratand ca referinta ar trebui sa fie salariul mediu net. si asta pentru ca, teoretic, prin corelarea cu salariul mediu brut, se poate ajunge la situatia paradoxala ca pensia sa fie comparabila daca nu chiar sa-l depaseasca pe cel net.
Intre timp, deficitul de cont curent a continuat sa se adanceasca, previziunile pentru investitii straine au devenit tot mai defavorabile, iar cresterea economica a suferit o modificare. Iata deci cum o parte din resursele pentru majorarea pensiilor au inceput sa-si piarda din consistenta. In aceste conditii, Guvernul este nevoit sa caute altele. si, spre neplacerea multora dintre contribuabili, ele sunt gasite aproape in fiecare saptamana. Fie ca sunt noi impozite, fie ca sunt majorate altele deja existente, dl Vosganian pune la grea incercare Codul fiscal si, mai ales, pe cei care trebuie sa-i aplice prevederile.
Ultima modificare este cea referitoare la largirea bazei de calcul a contributiilor sociale datorate de angajatori si angajati prin includerea tuturor veniturilor brute realizate lunar. In prevederile anterioare, in calcul erau luate doar salariul de baza si sporurile cu caracter permanent. Motivatia Guvernului a fost simpla: modificarea constituie o baza nu numai pentru majorarea pensiilor, ci si pentru o viitoare reducere a cotelor contributiilor pentru somaj. Nu trebuie sa uitam ca majorarea pensiilor nu este singura promisiune care trebuie indeplinita anul viitor.
De altfel, pentru largirea bazei de impozitare si obtinerea unor fonduri suplimentare pentru majorarea pensiilor, au fost deja eliminate pragurile superioare pentru calculul contributiilor sociale platite de angajatii cu venituri mari, decizie care la vremea respectiva a produs nervozitate in randul managerilor. Tot pentru sporirea resurselor bugetare, vor fi modificate redeventele pentru exploatarea zacamintelor, firmele din industria de panificatie ar putea fi obligate sa achite un impozit forfetar, iar pensiunile turistice si persoanele fizice vor plati impozit pentru orice leu obtinut de pe urma inchirierilor. In mod direct, aceste decizii ar trebui sa afecteze doar profiturile companiilor, insa multe dintre aceste costuri suplimentare vor fi reflectate in preturi, adica in buzunarele multora dintre noi, inclusiv ale pensionarilor.
Cu fiecare zi ce trece, societatea arunca poveri din ce in ce mai grele pe umerii celor in varsta: bani putini, cheltuieli mari. Indubitabil, majorarea pensiilor le poate alina multora dintre ei batranetile. Dar cei care ne conduc trebuie sa dea dovada de fairplay si sa-si asume o responsabilitate egala pentru toti, fie ei pensionari sau nu. A trecut vremea cand era valabila doar sintagma "vazand si facand".

Cele mai citite

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024.  Luni, 13 mai,...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Cum poți solicita despăgubiri de la Wizz Air? 3 recomandări

Mai mult de jumătate dintre pasagerii de zbor din Uniunea Europeană nu își cunosc drepturile în caz de întârziere sau anulare a zborului. Nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă