11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDirecții incerte pentru absolvenții de preuniversitar

Direcții incerte pentru absolvenții de preuniversitar

De peste trei decenii absolvenții sistemului de învățământ preuniversitar se trezesc, după finalizarea anilor obligatorii de școală, în fața unei răscruci de drumuri, neavând niciun sprijin pentru a alege calea cea mai bună pentru fiecare în parte.

Fenomenul s-a acutizat însă constant și a ajuns acum la un nivel alarmant.

Deja nu mai vorbim doar de incertitudine pentru absolvenții ciclului liceal, ci chiar pentru cei de gimnaziu.

Elevii care, din toamnă, vor intra pe porțile liceelor nu vor avea manuale la dispoziție, o situație cu care cei din această generație au fost obișnuiți încă de când au pășit pentru prima oară într-o școală.

De la Palatul Cotroceni și de la Ministerul Educației ni se vorbește însă despre “România Educată”, despre o nouă lege pentru învățământul românesc, de fapt o perdea de fum care să ascundă problemele mari ale sistemului.

Ne mândrim acum cu o rată de promovare a Bacalaureatului mai mare cu 5% față de anul precedent, dar nu se vede îngrijorare manifestată pentru dezinteresul major al absolvenților de clasa a XII-a sau a XIII-a pentru examenul maturității.

Doar 77% dintre absolvenții ciclului liceal s-au înscris la examen, iar chiar și din aceștia, mai mult de un sfert nu au fost capabili să promoveze Bacalaureatul.

Dezinteresul elevilor se poate constata, dacă se dorește acest lucru, și în cazul Evaluării Naționale.

Absolvenții de clasa a VIII-a știu că au șanse mari să ajungă la liceu și dacă obțin media 3 la Evaluarea Națională, așa că nu le pasă unde merg, cât timp oricum vor bifa tot învățământul obligatoriu.

În aceste condiții, pare amuzant că se discută despre reintroducerea admiterii în liceu.

E nevoie în primul rând de o strategie de a recâștiga încrederea elevilor în școală.

Se pare că se uită că suntem printre țările campioane la abandonul școlar.

 

Explicație foto – Conferință de presă organizată la sediul Ministerului Educației, în București, 9 iulie 2021. Inquam Photos / Octav Ganea.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă