15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDe ce lasă Clotilde gunoiul în stradă?

De ce lasă Clotilde gunoiul în stradă?

Singurul bebeluș alb, dintr-o insulă de culoare, s-a împlinit în România. Vorbitoare de franceză, nu neapărat cu manierele națiunii sale, a câștigat alegerile locale de anul trecut pe valul creat de #rezist.

Ion Rațiu ne-a prevenit, încă din 1990, că nu trebuie să privim spre occident, ci spre România. Tinerele generații nici nu știu cine a fost acest mare român. Părinții nu l-au înțeles. De aceea nu l-au ales. Mai trebuie să căutăm vinovății?

Locuitorii sectorului 1 asistă impasibili la un balamuc de zile mari.

Sectorul 1 era un model de curățenie, până la Clotilde

“Cred că se încearcă eliminarea Romprest,” declară Dan Podaru, consilierul liberal desemnat de Consiliul Local pentru a conduce Comisia de Mediere cu firma angajată de Primărie cu mulți ani înainte.

Dacă avea ceva specific nordul Bucureștiului, era curățenia. Mulți primari din țară veneau pe vremuri la edilul Andrei Chiliman, scos din joc de statul paralel, pentru a lua lecții despre o bună administrare a serviciilor publice.

Ca fost locuitor al sectorului 1, trăind într-o zonă extrem de înverzită, eram mirat cum zeci de lucrători piguleau frunzele și făceau curat lună pe trotuare, chiar și duminica.

De ce vrea Clotilde Armand să elimine firma cu cele mai mari performanțe?

Actualul primar al sectorului 1 a pornit un război cu toată lumea. Chiar și cu cei din coaliția aflată la putere. Desconsideră oameni. Taie abonamentele la telefoanele mobile ale directorilor, asta după ce a economisit vreo 25 de milioane de lei – dintr-un buget de 1 miliard de euro pe patru ani – prin tăierea finanțărilor celor patru spitale.

Bursele elevilor le-a diminuat. A impus la centrele de sănătate o co-plată pentru cei cu venituri de peste 2.450 de lei. Dacă ai, 2.500, ghinion.  Economie, economie, tăieri la sânge.

Plătind recent impozitul pe clădiri și pe mașină, am întrebat casiera de ce ne costă mai mult decât anul trecut și de ce beneficiem de mai puțin? (Deja se discuta despre introducerea unei taxe de gunoi). Femeia de la ghișeu mi-a zâmbit buclucaș. Doar nu era să-mi spună că așa a poftit noul general Philippe Pétain cu fustă din noua republică de la Vichy-Dămăroaia, colt cu balamucul.

Primarul e în stare de nervozitate maximă. Cine îi dă calmantul?

 

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Mai rămâne doar o zi de gunoi ridicat. Urmează alte zile de coșmar. Invazia șobolanilor e pe aproape. Mizeria va duhni, nu a Vichy, parfumul, ci a politică de tomberon.
Asta e impresia în Primăria sectorului de verde, acolo unde fel de fel de ciudați, neautorizați, vin și ridică documente fără nicio responsabilitate.

Păi dacă soacra a ajuns partener de negociere? E ca la balamuc. Dar e balamucul care place mucului și sfârcului rezist. Pentru asta au stat tefeliștii în străzi. Ca să vină  Pétain cu fustă și să-și impună disciplina, deși nu are nicio șansă să biruie în războiul vieții ei.

Când o vezi cât e de agitate e, ți se face milă de sărmana femeie. Prin ce tensiune trece? Cum fierbe în sucul propriu? Ce zale și ce armură de cuvinte și-a tras, de zici că acum e sfârșitul lumii.

Criza gunoaielor din Sectorul 1 ia amploare. Anunță toată presa. Mai avem o zi până când Romprest-ul va opri activitatea în Sectorul 1. Consilierul local PNL, Dan Podaru, cel care a condus Comisia de mediere între Consiliul Local al Sectorului 1 și Romprest a dorit să prezinte edilului ales Raportul negocierilor. Armand n-a dorit să asculte nimic. E by default. Adică, cu teza pregătită. Nu plătește datoriile, ca Romprest să plece singură.

Din imensul buget de aproape 250 de milioane de euro anual, bani adunați de la cel mai  bogate firme din România, primarul face economii. Nu se știe pentru cine și pentru ce.

Luju speculează că Veolia e “aleasa regimentului”

“Clotilde Armand susține ca a informat compania de salubritate cu privire la rezilierea contractului și că a cerut să i se comunice programul de colectare a deșeurilor. Romprest dezminte! Săptămânal peste 1000 de tone de gunoi se adună în Sectorul 1. Pentru cine pregătește Armand terenul? Ce mai fac francezii de la Veolia?, se întreabă luju.ro.
Sigur că tefeliștilor nu le pasă de cine administrează sectorul. Înainte de alegeri le puțea la figurat. Acum, le va duhni, la propriu. Oare Parisul a trecut prin astfel de coșmaruri? De unde să știe votantul franțuzoaicei? El e cu mișcarea. Și cu rezistența, curent creat artificial, un experiment unic în Europa, de cucerire a unei țări prin intermediul DNA – instituție represivă, care a tăiat capetele liderilor – astfel încât ocupantul să intre “en fanfare”.

Romprest are de încasat de la Primăria Sectorului 1 datorii neachitate în valoare de peste 100 de milioane de lei, bani pe care Clotilde Armand refuză să-i plătească, deși s-au adunat facturi restante de aproape jumătate de an. Și asta în condițiile în care conturile mustesc. Sau cel puțin așa șoptesc funcționarii din trezorerii. Pentru cine e dedicat sectorul cel mai important din București?

Pentru cine adună Clotilde bani?

Rămâne o enigma nedeslușită, dar bănuită. Cine va fi beneficiarul imensului buget? Pentru cine se pregătește sau pentru cine se nimerește? Nu așteptăm din partea Ambasadei, decât decorația. Dată celor care înving în numele Franței.

Înainte de alegeri, i-am prevenit pe alegători că doamna Armand nu e de capul ei. Nu părea o lumină. Plus că cine administrează zeci de milioane într-o firmă privată, nu se duce în administrație să câștige o brumă de bani.

Armand e paradigma regresiei. În spatele lozincilor “fără hoție ajungem departe,” se ascundeau imensele grupuri de interese. Ce conta că o mână de oameni a încercat să le explice bucureștenilor? Nu dați bugetul imens pe pasărea alba de pe gard!

Cine să asculte? Ura era prea adânc sădită în sufletele multora, care din cauze și-au făcut un azimut în viață.

Acum plătim toți. Și nu e decât începutul. Cred că cei din spatele fulminantei sale ascensiuni râd în hohote de imensa noastră prostie. În niciun arondisment parizian nu ajungea primar. Asta e clar. Nu are alură. Competență. Responsabilitate. E doar un butoi de ură. 

Ion Rațiu: să căutăm România din noi

“Eu cred că nu trebuie să ne orientăm nici spre Est, nici spre Vest, ci spre România, înainte de toate. Cred că trebuie să terminăm cu aceasta mentalitate de a ne considera ruda săracă a altora şi la remorca cuiva, şi ca politica românească să fie neapărat orientată după ceea ce dictează o altă Capitală sau un alt centru de Putere din lume.” (Ion Raţiu-dezbatere finală cu Ion Iliescu, mai 1990, TVR 1)

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă