9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialViolent, violenta, politica...

Violent, violenta, politica…

Ne sufoca violenta. Parca ne-am intors la inceputul anilor ’90. Atunci, Iliescu si FSN erau nesiguri ca se vor instaura la putere pe termen lung. Acum, acelasi Ilici si FSN-ul sau rebotezat PSD sunt nesiguri ca vor mai reveni in curand la putere. Atunci, ei s-au folosit de o forma de violenta bruta: batele si topoarele minerilor. Acum, se folosesc de violenta mediatica, mai eficienta in conditiile actuale. Manipularea prin presa este insa mult mai periculoasa, deoarece ajunge sa deformeze comportamentul unui intreg popor. Pasnic la origini. Violenta in familie a atins cote alarmante. Gasesti violenta in sport, pe strada sau la cozi. Violenta la scoala si pe strada. Oriunde te duci in Romania, nu poti scapa de ea.  Grupul 322 incearca sa ne convinga ca Basescu e violent. Media incearca sa ne convinga ca noi, ca popor, suntem violenti pentru ca majoritar il sustinem pe presedinte. Rezultatele sunt dezastruoase si ne afecteaza zilnic, oriunde ne aflam. Cineva trebuia odata, cu mult curaj, sa spuna stop gravelor abuzuri la care suntem supusi.
Cine sa fluiere insa finalul meciului violent din politica, unde singurul arbitru este electoratul, care nu are alta posibilitate de a aplica sanctiuni decat o data la patru ani. Liderii partidelor stiu asta, de aceea incearca sa influenteze jocul in perioada de agresiune maxima numita generic campanie electorala.

 

Violenta in politica a depasit de ceva vreme faza aruncatului cu brichete in cap, s-a trecut la tranta in toata regula. Cum este cea din PSD. Presedintele partidului, Mircea Geoana, a incalcat regula jocului si a anuntat de capul lui candidatul pentru Bucuresti. Vanghelie. Care a si inceput sa-si atace violent adversarii. Cum nu e singur pe lumea pesedista, Geoana a fost rapid obligat sa se replieze. A facut-o insa abia dupa ce Ion Iliescu si-a aratat coltii si dupa cateva atacuri violente ale colegilor din partid. Tot violenta…
Ura impotriva presedintelui i-a adus la masa negocierilor pe liderii PNL si PSD, fapt fara precedent in politica postdecembrista. Niciodata liderii partidului de dreapta, aflat la guvernare si liderii principalului partid de opozitie, de stanga, nu si-au pus problema ca ar putea incheia intelegeri electorale.

 

Dovedind ca a invatat repede sa traga palme in direct, Calin Popescu Tariceanu il invita pe Traian Basescu sa participe alaturi de el la o festivitate importanta, ii vorbeste otarat si acuzator despre taxa auto, presedintele ii da replica, dupa care premierul porneste o tirada a acuzatiilor menite sa lase impresia ca presedintele nu l-ar lasa pe el, bietul, in buna pace. Obedienta unor televiziuni a mers pana acolo incat au  "decupat" replicile, difuzandu-le in ordine inversa. Mai intai ce-a spus Basescu si apoi ce-a spus Tariceanu, ca si cum Tariceanu ar fi replicat unui atac, nicidecum invers! Parca ne-am fi uitat la TVRL din ’90. Declansarea oficiala a campaniei se apropie, violenta creste. In text am exagerat intentionat cu folosirea cuvintelor "violent" si "violenta". Sunteti obisnuiti deja cu ele? Nu e bine!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă