10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialSa-i ajutam pe satenii din Marginea

Sa-i ajutam pe satenii din Marginea

Comuna Marginea din judetul Suceava traieste o poveste care trebuia sa fie una frumoasa, dar s-a transformat intr-o farsa sinistra. Podul din comuna a fost distrus vara trecuta de inundatii. De atunci, oamenii trebuie sa foloseasca o ruta ocolitoare, care a devenit impracticabila, iar traficul a inceput sa distruga casele de langa noul drum.
Satenii au adresat cateva petitii, dar nu s-a intamplat nimic – Compania Nationala de Drumuri nu s-a miscat. Asa ca au decis sa stranga bani, o lista de semnaturi si au facut munca voluntara pentru a construi un pod de lemn, in amonte de cel vechi. L-au construit intr-o singura zi. Povestea e deja uimitoare: nu vezi in fiecare zi tarani romani care se apuca sa coopereze voluntar si produc bunuri publice. Ba chiar au dat dovada si de responsabilitate: au testat podul lor pentru o greutate de 10 tone, dar "pentru siguranta l-am limitat la masini de pana la 2,5 tone. Toata lumea este multumita acum pentru ca poate traversa de pe un mal pe celalalt in conditii civilizate", spune unul dintre sateni ziaristilor. Repet, este o poveste frumoasa despre initiativa, voluntariat si responsabilitate.

Ce s-a intamplat mai departe? In mod cu totul aiuritor, Administratia Nationala Apele Romane a depus plangere penala impotriva lor pentru ca au construit podul fara autorizatie si "in regie proprie". Acesta este momentul in care apatia statului devine nesimtire si legea sugruma dreptatea. Sa fim clari: nu incurajez incalcarea legii. Dar aici nu vorbim despre un grup de betivi care au devastat carciuma. Nici nu vorbim despre un om care si-a tras un gard privat pe un domeniu public. Vorbim despre o comunitate care avea nevoie de acel pod si care a decis ca nu mai poate astepta dupa stat.

Ce trebuiau sa faca  Compania de Drumuri si Administratia Nationala Apele Romane? In primul rand, sa repare podul vechi. Dar sa presupunem ca din motive rezonabile nu sunt bani pentru podul din Marginea. Un sef de institutie inteligent si cu buna-credinta ar fi trebuit sa observe dorinta satenilor de a construi un pod (o alternativa la podul "oficial", nimic nu opreste Compania sa il repare pe acela). Ar fi trebuit sa le ofere asistenta tehnica si autorizatii de constructie provizorie pentru podul lor din lemn. Nu cred ca niste oameni care, fara a fi specialisti, si-au testat podul pentru o anumita greutare si au limitat din proprie initiativa tonajul sunt niste anarhisti iresponsabili care au pornit sa se razboiasca cu statul. Administratia nu i-a ajutat, satenii au facut ceva cu buna-credinta, iar statul, in loc sa ii ajute, le face plangere penala.

Nu stiu care va fi rezolutia procurorilor, dar deja precedentul este stabilit: statul nu doar ca nu te ajuta, dar daca vrei sa faci ceva, te ameninta cu puscaria. Acei sateni din Marginea vor invata, ei si copiii lor, ca initiativa se pedepseste, ca trebuie sa stai sa astepti pana un birocrat de la judet se indura de tine, eventual ca trebuie sa sari cu o spaga ca sa ti se faca podul. In nici un caz ca e bine sa te asociezi, sa muncesti voluntar si sa ai grija singur de nevoile tale.
Incerc sa inteleg rezonabil inversunarea statului. De ce ii vor la puscarie dupa ce i-au lasat in plata Domnului? Sa fie ingrijorati birocratii de siguranta traficului? Totusi, oamenii zic ca au testat podul si, oricum, drumul ocolitor care le distruge casele prin suprautilizare nu e o alternativa mai sigura.

 

Daca aceasta era o ingrijorare onesta, administratia trebuia sa faca o analiza a podului de lemn si eventual sa le propuna oamenilor schimbari, daca chiar nu pot trece masini usoare pe el. Alta explicatie decat ca se asteapta o spaga sau ca e vorba de un instinct birocratic care nu vrea sa piarda controlul nu gasesc. Legea e de partea administratiei – oamenii au construit un pod fara autorizatie. Dar dupa ce au asteptat luni de zile si stiind ca nu se dau autorizatii pentru poduri construite in regie privata. Dupa lege, ar fi insemnat acelasi lucru: ar fi asteptat degeaba autorizatii care oricum nu se dadeau. Eu, daca locuiam in Marginea, as fi participat la constructia podului si as fi fost mandru ca, intre zecile de sate ramase fara poduri dupa inundatii, numai ai mei s-au mobilizat sa faca ceva.

Dar povestea nu poate ramane asa: marginenii ar trebui sa primeasca medalii, nu sa fie anchetati penal. sefimea de la judeteana de ape trebuie demisa pentru obtuzitate si prostie, daca nu pentru incapacitate. Trebuie facuta o ancheta care sa explice de ce a intarziat repararea podului vechi. Trebuie testat cu buna-credinta podul de lemn si daca suporta masini usoare (ei il tot folosesc) trebuie sa capete autorizatie de constructie provizorie. Legea trebuie sa ii ajute pe oameni, nu sa fie folosita ca un baros care striveste initiativa. Procurorii trebuie sa opreasca urmarirea penala, altfel vom ramane cu precedentul ca statul roman pedepseste initiativa privata in interes public, dupa ce nu e capabil sa-i pedepseasca pe haiducii care abuzeaza de interesul public pentru buzunare private.

Cateva ONG-uri au strans deja semnaturi pe o scrisoare de protest. Daca va enerveaza cum s-au comportat autoritatile, scrieti si dvs. Administratiei Nationale Apele Romane (www.rowater.ro), adresati petitii parlamentarilor uninominali pe care i-ati ales, scrieti Guvernului sa demita sefimea de la ANAR (www.mmediu.ro). Sau macar semnati petitia online initiata de Fundatia PACT (http://www.petitieonline.ro/petitie/petitie_pentru_sprijinirea_societatii_civile_din_comuna_marginea_jud_suceava-p11792050.html). Deocamdata este 2-1 pentru stat in lupta cu societatea. Daca ii vom asalta cu proteste, vom egala scorul. Iar satenii din Marginea nu vor fi singuri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă