La început i-am crezut doar niște idioți. Dar au un plan | OPINIE

Sabin Gherman Actualizat: 02.09.2017 - 09:01

Încearcă să vezi dincolo de discursuri; de câte ori și-au propus să dea de pereți justiția, au venit la pachet cu un „dușman“ străin - au trecut de episodul în care Soros plătea câini și mâțe prin Piața Victoriei, acum sunt vinovate băncile străine. Nu, nu Dragnea spune asta, el are grijă să-și păstreze ținuta de ospătar din Trump Tower, dar haita din spatele lui reîncălzește în fiecare zi zeama cum că „alții nu ne lasă, străinii-s de vină“.

Share

Încearcă să vezi dincolo de discursuri; de câte ori și-au propus să dea de pereți justiția, au venit la pachet cu un „dușman“ străin - au trecut de episodul în care Soros plătea câini și mâțe prin Piața Victoriei, acum sunt vinovate băncile străine. Nu, nu Dragnea spune asta, el are grijă să-și păstreze ținuta de ospătar din Trump Tower, dar haita din spatele lui reîncălzește în fiecare zi zeama cum că „alții nu ne lasă, străinii-s de vină“.

Nici nu s-a terminat bine conferința de presă a blajinului de la Justiție, că a sărit Tudose să călărească băncile. N-a terminat bine Tudose, că a apărut alt pesedist, care cere expulzarea ambasadorului american. Între timp, și Comisia Europeană, și Ambasada Germaniei au transmis că noile legi ale justiției nu trebuie să afecteze statul de drept – o să ceară pesediștii noi expulzări?

De ce se întâmplă asta? Consultanții lor au experiență în rentabilizarea discursurilor de extremă dreaptă – și efectul maxim vine dacă-l faci pe extremist să pară un om la locul lui, doritor de armonie și prosperitate, apărător al tradiției. „De ce n-ați respectat programul de guvernare? N-am fost lăsați, unii nu vor ca românii să trăiască bine“ – așa s-a desfășurat micul dialog dintre El Maximo și semigazetarul crăcănat de admirație. O țară
întreagă – țara lor, cea socialistă – a oftat că iar își bagă străinii coada, că ei făceau catedrale în timp ce noi ne băteam cu turcii, că suntem între imperii iar.

Nu mai e doar prostie la mijloc, chiar dacă avem de-a face cu niște repetenți. Ei știu că un destin euro-atlantic al României înseamnă și un bun mers al justiției – și aici e drama lor de îmbuibați. Nu se plâng că-și rup planetarele sau că-i mâncă gândacii-n spitale, ci că-i ia DNA-ul – e marea lor luptă. Au ­intrat­­ într-o spirală spurcată, reciclează­ mereu temele „mobilizatoare“, „independentiste“: străinii ne fac colonie, atenție la unguri, să nu dea nimeni lecții românilor. L’enfer c’est les autres. Practic, pregătesc poza vinovatului suprem pentru momentul în care statul va capota și au nevoie de emoție publică: spune-i asistatului că-i buric al universului și da, tot din crâșmă-n crâșmă va umbla, dar cu coada pe sus; mândru că-i român și îndârjit împotriva tuturor.

Ei știu că dacă trec de 2017 nu mai contează dacă țara asta va merge cu capu-n pereți, dacă pușcă sau nu deficitul; vine Centenarul și libidoul identitar va obloji sărăcia, terenul e pregătit. 2018 va fi anul în care naționalismul înflorat, după modelul muierilor socialiste de la Constanța, va fi iertat de cei mai mulți dintre români. Centenarul va fi somniferul necesar, trambulina pentru zona gri în care vor aduce România. Dacă vor fi lăsați.

O să vezi: vor bate clopotele-n dungă la fiecare reproș al Comisiei Europene, vor înălța cântări tuturor popilor, vor desfășura cele mai mari steaguri din lume. Lingăi sunt destui: dacă așa merge treaba, de ce să mă piș io contra vântului? – așa se spune în manualul românesc de supraviețuire, nu? Să lăsăm acum autostrăzile, școlile, spitalele, să fim rrromâni...

Pe opoziție nu te baza, e moartă-n coteț – atâta vreme cât se face părtașă, prin tăcere, la milogeala bugetată, n-ai ce-i cere. Ai văzut vreun partid care să intre în grevă parlamentară pentru că deputații, senatorii, șoferii lor și femeile lor de serviciu s-au umplut de bani? Să spună că performanța muncii lor nu merită dublarea indemnizației? Sau că medicii și profesorii au fost săriți din schemă, deși proiectul prevedea altceva? Că ăsta de la Educație își bate joc de o întreagă generație?

Socialiștii știu că, pentru proști, spaima gogonată că vin străinii și ne fac colonie contează mai mult decât groaza că împarți patul de spital cu gândacii. Mai știu ăștia, socialiștii, că unei populații needucate i se fâlfâie – pe românește – dacă lipsesc manualele de pe băncile școlii. O populație proastă n-are niciodată aspirația să devină un popor – doar lălăie despre asta pe la marile sărbători naționale; dă-i un cârnaț cu fasole ș-o bere și-o vei avea la picioare. Da, știu, poți să mă sudui, dar tot ne vom rupe planetarele pe aceleași drumuri; eu în Ardeal, tu în Moldova sau Valahia – cele trei țări unite doar în capul ălora de la CNADR...

Planul socialiștilor e simplu: vor trăi din conflicte. Îi vor „apăra“ pe români și-n același timp îi vor încăiera: cei care muncesc la stat versus cei de la privat. Apoi pe toți românii cu toți străinii: bănci, corporații, supermarketuri, orice. Pentru socialiști, stabilitatea e moarte sigură; n-au deci nevoie de liniște, deși o vor clama. Ți-amintești?: Iliescu-liniștea noastră și mineriadele. Unde vom ajunge? La o țară șleampătă, sub papucul ălor care, în loc să contribuie la construcția europeană, aduc și mai multă confuzie. Vor genera conflicte peste conflicte, toate în numele mândriei de a fi român, al păstrării tradiției – și dacă se împute treaba, vor face din credința ortodoxă ideologie, pe modelul rusesc. Chestiile astea țin mereu la prostime. Dar cine să mai aibă încredere într-o astfel de țară, în care singura valoare pare a fi poziția geografică? Cât mai durează interesul strategic vizavi de noi? Ne plângem că marile puteri ne fac și ne dreg, dar am respectat vreo promisiune făcută în fața marilor puteri? Nu cumva n-am ajuns și noi o mare putere tocmai pentru ne-am băgat picioarele-n ele de valori și principii? Plus: marile puteri ­votează parlamentari și primari aflați în pușcării? Ele, puterile astea, ne opresc să facem autostrăzi? Ele ni l-au impus pe ăsta la Educație? Care-s ăia tarii și marii lumii de-au acționat noaptea, ca hoții?

Ceea ce trăim acum o doar o fază de tranziție; baronetul socialist încă mimează euro-atlantismul, încă mai speră că geopolitica le va garanta libertatea, că solii marilor puteri oricum n-au cu cine negocia: ăștia suntem, alții nu-s, acceptați-ne păcatele și ne vom închina vouă; dacă nu... Mormăielile lor sunt încă-n surdină – cât mai cred că varza socialistă îi va otrăvi pe căprarii de la DNA. Apoi va fi iureș.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...