12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialIepuraşul constituţional

Iepuraşul constituţional

La Covasna. Acolo a găsit preşedintele Băsescu un „loc liniştit” pentru a sta să înţeleagă şi să cântărească bine toate modificările aduse Constituţiei de echipa care tocmai finalizase proiectul de revizuire. Preşedintele a poposit la Covasna vineri, 15 aprilie, dar detaliile privind modificările constituţionale propuse încă rămân învăluite în mister. Duminică, 17 aprilie, la conferinţa de presă, Traian Băsescu a declarat că după Paşti proiectul va fi trimis la Parlament, precizând că una din schimbările importante preconizate se referă la reorganizarea administrativ-teritorială a României, pe bază de regiuni.

Chiar a doua zi, luni, 18 aprilie, s-a votat Constituţia! Nu la noi, ci în Ungaria. Cu o majoritate zdrobitoare de 262 pentru, 44 contra şi o abţinere, Parlamentul Ungariei a adoptat noua Constituţie, foarte conservatoare şi, deocamdată, foarte controversată, dar care ar putea marca o răspântie în istoria europeană contemporană.

Scopul declarat al noii Constituţii a Ungariei este de a apăra şi garanta „unitatea spirituală şi intelectuală” a naţiunii ungare, instaurând „ordinea morală” bazată pe valorile creştine şi pe glorioasa moştenire de la regele Arpad – întemeitorul.

Renumita revistă săptămânală franceză Le Nouvel Observateur rezumă şocul european: cum poate Ungaria să asigure preşedinţia Uniunii Europene (până la 30 iunie 2011) şi, simultan, să sfideze pe faţă toate tratatele ce constituie esenţa acestei Uniuni?

Detractorii „Constituţiei Orban” denunţă vehement „o strategie a supralicitării, a provocării şi a rupturii” (socialistul Jean-Christophe Cambadelis), un „puci constituţio-nal” (istoricul Andras Mink), „o constituţie clericală… un scandal” (eurodeputatul Daniel Cohn-Bendit).

Aflat la Budapesta exact în zilele de 17 şi 18 aprilie, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, l-a îndemnat totuşi pe premierul Viktor Orban să mai consulte unele instituţii precum Consiliul Europei, ONU etc.

După ce am aflat ce au făcut de Florii preşedintele Traian Băsescu, premierul Viktor Orban şi secretarul general ONU, Ban Ki-moon, ne rămâne, desigur, plăcerea obişnuitului nostru brainstorming.

Câtă sinceritate şi câtă ipocrizie înglobează consternarea unei Europe atât de vizibil orientate către dreapta în ultima vreme? Ce semnificaţie va dobândi în timp această controversată Constituţie a Ungariei? Un derapaj inacceptabil? Un precedent interesant? Un semnal?

Au trecut şi Paştile, aşa că de acum aşteptăm cu nerăbdare dezlegarea misterului constituţional şi în România. Oare ce revizuiri ne-a adus Iepuraşul?

Ruxandra Paul este doctorand şi bursieră a Departamentului de Ştiinţe Politice la Universitatea Harvard

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...
Ultima oră
Pe aceeași temă