10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCodații de la examene

Codații de la examene

Această decizie putea fi luată chiar înainte de a fi impusă de legislația europeană și ar fi mai redus din mahalaua națională care se formează în jurul Evaluării și a Bacalaureatului.

Există speranța că acum nu se vor mai înregistra maldăre de contestații aberante la inspectoratele școlare și la Ministerul Educației, în care un elev sau părinții acestuia reclamau rezultatele unui coleg, prezentând scenarii demne de mari pelicule, dar care nu au putut fi dovedite niciodată.

Din nefericire, face parte din tradiția românească, de a ne uita mereu peste gard și mai puțin în ograda proprie, unde suntem convinși că totul este excelent și, până la urmă, “să moară și capra vecinului”.

Nu contest că s-au făcut și cel mai probabil se mai fac și, sperăm, că se vor mai face tot mai puține aranjamente la examenele naționale.

Au existat și cazuri în care profesorii s-au trezit incluși în astfel de ecuații de către personaje de prin inspectorate, chiar fără să știe.

Dar sancțiuni, nu am prea văzut.

Este firesc să ne întrebăm dacă măsura de a păstra anonimatul la afișarea rezultatelor va fi transformată într-un avantaj de către comercianții de note ?

Teoretic, nu ar fi nicio diminuare a măsurilor de asigurare a corectitudinii probelor, dar realitate bate mereu ceea ce este pe hârtie.

În plus, vorbim de un sistem care scârție serios și a dat erori și când nu era vorba de folosirea doar a unor coduri.

Am avut parte de rezultate trecute greșit și când acestea nu erau anonime.

De asemenea, nu trebuie uitat că avem un Minister al Educației ale căror platforme au fost sparte de atacuri cibernetice sau au picat singure de foarte multe ori.

Am văzut cum au trecut școlile prin etapa online, acum e rândul ministerului de resort să demonstreze.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă