12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCine se mai vede profesor în ziua de azi

Cine se mai vede profesor în ziua de azi

Astfel, rezultatul foarte slab, de la prima afișare a rezultatelor, a mai fost îndreptat puțin.

Nu mai avem cea mai scăzută rată de promovare a Definitivatului, din ultimii patru ani, ci “doar” din ultimii trei.

Astfel, rata finală de promovare a examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2020), după soluționarea contestațiilor, a crescut la 72,45%, cu 3,28% mai mult, comparativ cu rezultatele inițiale – 69,17%.

Avem o modificare sub 5%, ceea ce înseamnă că nu a fost chiar un examen organizat dezastruos, dar, totuși, este evident că au existat ceva probleme, cel puțin în procesul de evaluare a lucrărilor.

Anul trecut, rata de promovare a Definitivatului a fost de 75,28%, înainte de contestații și 77,89%, după soluționarea contestațiilor.

În anul 2018, înainte de contestații, rata de promovare a Definitivatului a fost de 75,75%, iar la final, de 79,59%.

În 2017, înainte de contestații, rata a fost de 63,71% și, ulterior, 66,90%.

Anul acesta, precum și în precedentul, am avut însă o prezență ridicată la examen.

Acest lucru, coroborat cu numărul ridicat de candidate de la admiterea în facultățile care pregătesc viitoarele generații de profesori pentru învățământul preuniversitar și preșcolar, ne indică o creștere a interesului pentru o carieră la catedră.

Din nefericire, nu avem încă semn că am avea și o generație de dascăli mai bine pregătiți.

Este limpede că pandemia a afectat în md negativ atât pregătirea elevilor, cât şi pe cea a profesorilor.

Acest lucru conduce la o perspectivă sumbră asupra noului an școlar, ce se va desfășura din nou, într-un procent semnificativ, online, după cum ne arată evoluția pandemiei, cu foarte mulți profesori care nu vor apuca să fie instruiți pentru a utiliza eficient noile tehnologii, în procesul de predare.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă