10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCât mai purtăm măștile?

Cât mai purtăm măștile?

Cine se vaccinează nu este imun? Unul care dezvoltă suficienți anticorpi ar putea să spună că-l doare la bască.

Citesc zilnic marile publicații mondiale. Acolo, epidemiologii de prestigiu spun că au renunțat demult la ideea predictibilității imunității de turmă.

Dacă Boris Johnson s-a răsucit cu 180 de grade, din ideea lui inițială, privind dezvoltarea rezistenței colective la coronavirus, impunând acum cele mai drastice măsuri restrictive, astăzi, cancelariile occidentale anunță noi comandamente ale închiderii în casă, de teama celui de-al treilea val.

Care vaccin este mai eficient?

Îl întreb pe profesorul Adrian Streinu Cercel. “Oricare, numai fă-l!” În timpul scurtei discuții, intră șefa lui cabinet: “Domnule profesor, când trebuie să mă vaccinez?” “Ieri,” îi răspunde laconic. După discuție, aflu că și ea fusese infectată, acum două luni.

Anticorpii naturali trebuie să fie supliniți de cei antrenați de proteina Spike? Nu mă mai întorc. Rămân nedumerit.

La centrul de vaccinare, dintr-un sat aproape de al meu, dau vineri peste o echipă extrem de bine informată și dedicată. Mi-e rușine să întreb.

Solicit, printr-un e-mail, unui prieten, cunoscut epidemiolog în țara lui, răspunsul. Îmi apare rapid. E nevoie de vaccin, în orice situație.   

Sunt oarecum lămurit și de medicul occidental că oamenii trebuie să mai poarte în continuare măști și să respecte regulile de distanțe sociale, chiar și după ce primesc ambele doze de vaccin. Acest lucru ar putea părea ridicol – la urma urmei, notează un editorialist al The Guardian, întrebând, asemeni mie: “o persoană vaccinată nu este protejată de coronavirus?”

Răspunsul este complicat: marea majoritate a persoanelor vaccinate vor fi protejate de Covid-19, boala cauzată de virusul SARS-CoV-2, spun specialiștii citați de marile cotidiane engleze. Chiar dacă dezvoltă anticorpi, acestea pot transmite în continuare virusul și dacă nu prezintă niciun simptom.

Nu se știe dacă vaccinurile pot opri răspândirea virusului

 

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

„Știm acum că vaccinurile pot proteja oamenii de îmbolnăvirea cu COVID-19, dar încă nu am avut suficient timp să înțelegem dacă acestea pot într-adevăr opri  răspândirea,” mărturisește Avery August, profesor de imunologie la Universitatea Cornell, unui reporter englez.

 Virusul SARS-CoV-2 poate coloniza în continuare tractul respirator superior și după vaccin?

 Ce știm până acum e că vaccinurile opresc calea spre ATI. Cei care se infectează, totuși, în perioada imediat ulterioară inoculării, dezvoltă forme ușoare.  

După ce pun fotografia, cu brațul meu, proaspăt vaccinat, nu atât de musculos ca al președintelui, mă trezesc cu potop de înjurături. “Cu cât te-au plătit, recunoaște,” întreabă un hater. Nu-i răspund la întrebare și nici nu-i urez o respirație asistată.  

Vaccinul te ferește de tubul de oxigen, le spun tuturor celor care nu cred. Iată un mare câștig.

Ce e acela un titru?

Revenind la presa de specialitate, renumiții profesori de epidemiologie recomandă purtarea măștii în continuare. În acest moment, există mai multe necunoscute. Virusul se poate cantona în sistemul oro-faringian, dar dacă nu există suficientă încărcătură virală, individul nu e un transmițător. Dar anticorpii din organism se luptă diferit cu virusul, spun sursele medicale.

Însă, oamenii de știință nu știu cum pot proteja vaccinurile împotriva transmiterii asimptomatice a SARS-CoV-2. Există semnale promițătoare – dar studiile rămân incomplete. De asemenea, cercetătorii nu dețin incă date despre cât durează imunizarea, jumătate de an, un an sau mai mult.

Johnson & Johnson sau la pomul lăudat…

Cercetătorii recunosc însă că eficacitatea vaccinului Johnson & Johnson e redusă, mai ales după evaluarea sa din Africa de Sud, unde s-a descoperit că mutația B 1351 nu e acoperită de aria de acțiune a vaccinului, mult lăudat.

Mai e o problemă. Dacă într-un grup de prieteni, tatăl e vaccinat, la fel ca mama și bunicii, intransigentul virus se poate muta la copii.

Exemplul  Israelului  e definitoriu. Aproape 60% dintre adulți sunt vaccinați și apar explozii de focare la copii. Micro-organismul se mută acolo unde există teren fertil.

Virusologul spaniol Sonia Zúñiga explică de ce trebuie să porți mască chiar dacă ai fost vaccinat împotriva SARS-CoV-2. Confirmă asumția: “vaccinul te ferește de ATI.” Acestea elimină posibilele complicații și coborârea virusului în plămâni, acolo unde face ravagii.

În România, sunt peste 700.000 de români care așteaptă vaccinarea. Dar cui va da Cîțu cele 25 de milioane de doze, dacă mai există o majoritate reticentă?

 

Vocile lumii

 

Sonia Zúñiga

 

Virusolog spaniol

 

Sonia Zúñiga explică presei spaniole că incidența transmiterii virusului în Israel este în scădere, datorită ratei mari de inoculare. “O posibilă explicație este că încărcătura virală este mai mică și este mai puțin probabil să se răspândească, deși nu este încă clar”, reprezintă părerea virusologului care recomandă purtarea măștii și după vaccinare.

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă